Väljer Svenska Akademien nya ledamöter ikväll? Svenska Yle listar de 18 mest överraskande vändningarna i Akademiens kris
Stadgarna kräver att tolv ledamöter röstar om nya ledamöter, men det finns bara tio ledamöter kvar. Kommer Svenska Akademien att trotsa kungen och omtolka stadgarna eller klarar de sig ur rävsaxen på annat sätt?
Svenska Akademien sammanträder ikväll för sista gången innan sommaruppehållet. Akademien har tidigare uppgett att de planerar att välja in nya ledamöter inom maj månad.
Frågan är ändå hur de ska lyckas, med tanke på att endast tio ledamöter av de aderton sitter kvar. Men också tidigare har stadgarna tolkats om och den ständige sekreteraren sitter till exempel inte längre på sin post ända fram till sin död.
Krisen inom Svenska Akademien började rullas upp inför öppen ridå under vintern. Svenska Yle listar de aderton mest överraskande vändningarna som har lett till Svenska Akademiens rävsax.
1. 18 kvinnor anklagar Kulturprofilen för sexuella övergrepp
Det började med att aderton kvinnor berättade om sexuella övergrepp i Dagens Nyheter. Övergreppen hade begåtts av kulturprofilen Jean-Claude Arnault, bland annat i en lägenhet som ägs av Svenska Akademien.
Arnault är gift med akademiledamoten Katarina Frostenson och nära vän till andra ledamöter. Arnault har också fått ekonomiskt bistånd av Svenska Akademien för sin kulturklubb och därför började Akademiens agerande ifrågasättas.
2. Förundersökning mot kulturprofilen påbörjas - och läggs delvis ner
Förundersökningen mot Arnault gäller sexuellt ofredande. Senare meddelar åklagaren att en del av förundersökningen läggs ner eftersom brotten preskriberats eller att det inte finns tillräckliga bevis.
Kvinnornas advokat räknar med att det blir åtal i åtminstone ett av fallen. Arnault nekar hela tiden till brott.
3. Omröstning om Katarina Frostenson ska få sitta kvar
Under vintern har en advokatbyrå utrett Svenska Akademien och i början av april blir det en omröstning om ifall Katarina Frostenson ska tvingas sluta.
Omröstningen sker på traditionellt vis med svarta och vita klot i en skål. Frostenson får stanna, men det blir tydligt att det finns två läger inom Akademien: ett läger som stöder Sara Danius och ett annat som stöder Katarina Frostenson.
4. Tre ledamöter avgår i protest
Följande dag meddelar Peter Englund, Klas Östergen och Kjell Espmark att de lämnar arbetet i Akademien. De kan inte godkänna att Frostenson sitter kvar och vill inte längre försvara Akademiens beslut.
Efter de här avhoppen djupnar krisen inom Akademien ytterligare och allt fler detaljer om vad som pågått inom Akademien blir kända.
5. Accelererande offentlig dyngkastning
Ledamöterna gör fula utspel i medierna och kulturredaktörerna på Sveriges tidningar skriver krönikor på löpande band. Det trotsigaste utspelet kommer från Horace Engdahl som i Expressen beskriver Sara Danius som “den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.
6. Akademien kände till kulturprofilens beteende redan för 20 år sedan
Konstnären Anna-Karin Bylund berättar för Dagens Nyheter att Jean-Claude Arnault utsatte henne för sexuella övergrepp år 1996. Bylund skrev ett brev och berättade om händelserna till dåvarande ständiga sekreteraren Sture Allén.
Allén svarade inte på brevet och Akademien vidtog inga åtgärder mot Kulturprofilen. I en intervju i våras sa Allén att “brevets innehåll framstod inte som viktigt”.
7. Nobelpristagares namn har läckt på förhand
Namnet på minst sju författare som har fått Nobels litteraturpris har läckt på förhand. Jean-Claude Arnault har spridit flera av namnen. De konfidentiella uppgifterna antas ha läckts av hans fru Katarina Frostenson.
8. Ständiga sekreteraren Sara Danius tvingas bort
Ständiga sekreteraren Sara Danius lämnar sin stol efter att Akademien krävt det. Själv hade Sara Danius gärna stannat kvar. Samma kväll lämnar också Katarina Frostenson sin stol.
9. Knytblusen blir symbol för systerskap
Efter att Sara Danius avgått som ständig sekreterare börjar folk som sympatiserar med henne bära knytblus. Knytblusarna tar slut i klädaffärerna och hashtaggen #knytblus trendar på sociala medier. Den som inte äger en knytblus tar istället selfies med en scarf knuten som en rosett.
10. Möte på hemlig adress
Svenska Akademien samlas av tradition alltid klockan 17 varje torsdag i Börshuset i Gamla stan. Efteråt äter de ärtsoppa på restaurangen Den Gyldne Freden.
Men en torsdag i april samlades tusentals demonstranter utanför Börshuset och för att slippa möta demonstranterna samlades ledamöterna på hemlig adress.
11. Kulturprofilen har också tafsat på kronprinsessan Victoria
På en sammankomst i Akademiens villa Bergsgården på Djurgården i Stockholm tog Jean-Claude Arnault kronprinsessan Victoria på rumpan. Horace Engdahl ombads senare av hovet att se till att Arnault hålls borta från kronprinsessan.
12. Nobelstiftelsen tillrättavisar Svenska Akademien
Nobelstiftelsen säger att de inte längre har förtroende för Akademien och uppmanar ledamöterna att skärpa sig. Nobelstiftelsen förvaltar pengarna som Nobelpristagaren får, medan Akademien utser pristagaren i litteratur.
13. Kungen har makt, trots allt
Kungen har för det mesta endast en representativ roll, men Svenska Akademien lyder under kungen och därför har han makt över den.
Hovet meddelar att det är de som bestämmer över stadgarna och kungen uppdaterar stadgarna så att en ledamot själv kan be om att få avgå, istället för att vara ledamot till sin död. Hovet håller däremot fast vid att det behövs tolv ledamöter för att välja in nya ledamöter.
14. Fyra ledamöter lämnar in officiell avskedsansökan
Efter att kungen ändrat i stadgarna så att ledamöterna inte behöver sitta i Akademien på livstid, så begär Kerstin Ekman, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass om utträde. Ekman och Lotass hade inte deltagit i Akademiens arbete på flera år.
Alla ansökningar godkänns och fyra platser blir lediga i Akademien. Akademien uppger att nya ledamöter ska väljas in inom maj månad.
15. Nobelpriset i litteratur skjuts upp
Svenska Akademien beslutar att inte dela ut något Nobelpris i år, istället ska det delas ut två pris nästa år. Enligt Akademien har krisen lett till lågt förtroende för Akademien och därför ska priset skjutas upp.
16. Tre ledamöter kräver Horace Engdahls avgång
Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund försöker med utpressning och säger att de kommer tillbaka till Akademien om Horace Engdahl avgår. Om utpressningen hade lyckats hade det gett tolv ledamöter, men ledamoten Kristina Lugn sa genast att hon också avgår om Engdal avgår.
17. Krav på att hela Akademien avgår
Sara Danius har krävt att hela Akademien avgår och sedan byggs upp på nytt från noll. Flera kulturjournalister har stött förslaget, men de som fortfarande har en av stolarna i Akademien verkar inte vara intresserade av en sådan lösning.
18. Chickenrace mellan Horace Engdahl och kungen
Den låsta situationen i Akademien beskrivs av krönikören Johan Hakelius på Fokus som ett chickenrace: “Horace Engdal kör chickenrace mot Sveriges statschef. Vem viker först?”
Eftersom Engdahl vägrar att avgå och ingen annan heller verkar vilja kompromissa, så kan enda lösningen bli att kungen måste ingripa i Akademiens arbete.