Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Aapeli, 25, väljer att vara hemlös om somrarna: "Jag behöver ingen lägenhet och knappt några pengar"

Från 2018
Uppdaterad 31.05.2018 16:27.
En ung man sitter på en bergsavsats och håller i en klättringslina.Han har bar överkropp och en klättringssele på sig.
Bildtext 25-åriga Aapeli njuter av att vara hemlös om somrarna.
Bild: Yle/ Ronnie Holmberg

En del unga vuxna väljer att frivilligt vara hemlösa. 25-åriga Aapeli Kähärä är en av de unga som valt att leva som hemlös som motvikt till den konsumtionscentrerade livsstil som råder i samhället idag.

Aapeli Kähärä har vaknat till den varma morgonen på sin brors balkong. Försommarens väder har än så länge varit till mångas belåtenhet, men trots att broderns balkong är inglasad så söker sig fukten in i sängkläderna.

En ung man sitter på en balkong och njuter av solen. Han har ögonen fast. På bilden ser man även en trave böcker.
Bildtext Aapeli förvarar sina böcker på broderns balkong i skydd från väder och vind.
Bild: Yle/ Ronnie Holmberg

Kähärä tillbringar också en del sommarnätter i tält eller hängmatta.

- Jag tillbringar ungefär 80 procent av tiden utomhus, berättar Kähärä.

I sin kompiskrets känner han sig inte utanför eller märklig.

- Bland mina vänner finns ett tiotal frivilligt hemlösa personer. Det är normalt att någon ibland frågar om sovplats, berättar han.

"I huvudstadsregionen är det jättelätt att dyka i soporna"

Kähäräs egendom består av några bylten med saker. Två av påsarna innehåller klättringsutrustning eftersom klättring är en av hans favoritsysselsättningar.

- Det här svettiga vädret gör det möjligt för mig att träna och hålla mig själv i god form. En god hälsa är det viktigaste i min vardag. Till det hör i allmänhet inte rusningsmedel.

Kähärä fortsätter dagen mot korsningen mellan Ring III och Borgåleden. Där finns en känd bergsvägg som lämpar sig väl för klättring.

- Klättring är min huvudgren men förutom det håller jag också på med cirkus. Cirkus är en gren som ligger mig nära hjärtat och det vill jag bli bättre på.

En man sitter i förarsätet av en vit bil. Bilen är gammal. Förardörren är öppen.
Bildtext Med bilen kan Aapeli åka och klättra när han vill.
Bild: Yle/ Ronnie Holmberg

Trots sin strävan efter att minska på konsumtion så har Kähärä skaffat sig en bil. Bilen, som han har fått av en släkting, möjliggör att han när som helst kan ta sig till bra klättringsställen.

- Man klarar sig med mycket lite pengar om man spenderar med eftertanke. Mat kan man få från matköerna. I huvudstadsregionen är det också jättelätt att dyka i soporna. Stadslivet är så oekologiskt att det alltid blir en massa svinn och man kan leva ganska ekologiskt på svinnet, funderar Kähärä.

"Jag vill inte vara någonstans där jag inte mår bra"

Kähärä har bott i huvudstaden i några år och tillbringar somrarna som hemlös utan större egendom.

- Det här räcker mer än väl för mig. Jag behöver ingen lägenhet på sommaren och knappt några pengar. Jag är mycket nöjd så här för jag behöver bara göra sådant som jag själv vill.

Båda Kähäräs föräldrar är präster till yrket. Både föräldrarna och övriga släktingar har varit lite fundersamma då gäller Kähäräs livsstil, men det är inget som stör honom.

- Oftast ser diskussionen ut på följande vis: jag förklarar för dem att jag mår bra just nu och att jag inte vill vara någonstans där jag inte mår bra, säger Kähärä.

- Sedan uppstår det ibland gräl och så argumenterar vi om saken, säger han skrattandes.

En man klättrar upp för en vägg. Man ser bara halva hans ansikte ovanför bergsklacken och en hand som greppar tag om den.
Bildtext Aapeli Kähärä älskar att klättra.
Bild: Yle/ Ronnie Holmberg

Något stadigt förhållande saknar Kähärä inte. Tvärtom vill han bli självständig efter att ha tillbringat sina yngre år i parförhållanden. Till en början hade han ändå svårt att leva ensam.

- Början var hemsk, jag bröt samman helt och hållet. Jag hade ingen aning om hur jag skulle leva utan någon som hjälper mig. Sedan började jag läsa och då insåg jag att jag hittar svaren i böckerna.

Skåpbil till solen

Kähärä utesluter inte helt relationer eller barn i framtiden. En traditionell familj är dock inget för honom.

Han kan se sig själv leva i någon form av ”eko-by”. I den skulle det få finnas barn, men ingen skulle ensam ha ansvaret för dem.

Kähärä tror inte att hans liv kommer att förändras särskilt mycket under de kommande åren. Han trivs i Finland, men hoppas på att få sparat ihop pengar till en skåpbil.

Den skulle han bo i och då vintern kommer skulle han kunna ta den söderut och försörja sig som cirkusartist på gatorna.

- Min dröm är att bo i en skåpbil om vintrarna. Sen om det blir för kallt så skulle jag bara köra bort, mot solen.

En man klättrar upp för ett stup. Bilden är tagen på avstånd.
Bildtext Aapeli Kähärä.
Bild: Yle/ Ronnie Holmberg

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "25-vuotias Aapeli Kähärä on kolmatta kesää koditon ja nauttii siitä – En tarvitse kesällä kämppää enkä juurikaan rahaa" skriven av Suvi Vesalainen.

Diskussion om artikeln