Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Intensivt domarsamarbete ska bära frukt i EM i rytmisk gymnastik

Från 2018
Finlands trupp i rytmisk gymnastik tittar på sitt uppträdande på en ipad.
Bildtext Laget har jobbat intensivt med elitdomaren Saila Pitkänen.

På fredag inleds EM i rytmisk gymnastik i Guadalajara i Spanien. Finlands trupp har förberett sig i intensivt samarbete med grenens finländska elitdomare. Målet är att gå till final.

Ur Finlands trupp som försökte nå OS i Rio 2016 återstår endast en gymnast, Emma Rantala, men trots det har laget redan nått final flera gånger i världscupen.

– Vi har ett glatt och roligt lag, säger Emma Rantala. Det skulle vara fint att komma till finalen. Vi gör vårt bästa, så får vi se hur långt det räcker.

I EM deltar alla toppnationer, utom Kina, Japan och Uzbekistan. Kampen om medaljplatserna väntas bli hård. Dam- och juniortrupperna tävlar vartannat år och vid senaste EM 2016 i Israel tog Finlands damer en sjunde plats, den bästa placeringen någonsin i EM. Segern gick till Ryssland.

Intensivt domarsamarbete

I en bedömningsgren som den här, är domarsamarbetet viktigt under tränings- och tävlingssäsongen. Elitdomaren Saila Pitkänen har jobbat intensivt med laget både på träning, men också på tävlingar utomlands.

– I början av säsongen ser vi på vad som lönar sig att ta med i programmet, lägger till eller tar bort moment, berättar Pitkänen.

I korthet kan man säga att Pitkänen ger laget ett domarperspektiv.

– Inför en tävling koncentrerar jag mig på kvaliteten i prestationerna och kollar vilka poängavdrag jag som domare skulle göra, förklarar Saila Pitkänen. Sedan finslipar vi på just dem.

Under en tävling får Pitkänen direkt feedback på lagets prestation av sina domarkolleger.

– Ibland frågar jag också själv mina domarkolleger vad de anser om något visst, eller vad som borde förbättras, säger Pitkänen.

I arenaklippet kan du se hur det går till när Saila Pitkänen är med på träning, vilka detaljer hon fokuserar på och så vidare.

Mot världstoppen i rytmisk gymnastik med domarhjälp - Spela upp på Arenan

Missa inte heller sändningarna från EM i rytmisk gymnastik. 1-3.6. Yle sänder direkt på arenan och ett sammandrag i TV2 senare samma kväll.

Finlands trupp tävlar med sitt tunnbandsprogram på fredag, sändningen på Arenan börjar klockan 19.20. Och med rep-/bollprogrammet på lördag, sändningen på Arenan börjar klockan 13.50.

Diskussion om artikeln