Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö kan förlora ett av sina mest anrika pensionat - staden kan inte ge direkt ekonomiskt stöd

Från 2018
Anrika pensionaten på badorten Hangö är dyra i drift - ägarna kan tvingas sälja - Spela upp på Arenan

Det finns en risk för att pensionatsverksamheten i Tellina upphör eftersom det är för dyrt att underhålla och renovera huset. Hangö stad hoppas att verksamheten fortsätter, men kan inte stöda den ekonomiskt.

Tellina är ett av Hangös mest kännspaka spetshus och ligger på paradplats invid Regattastranden i Hangö centrum.

Mira och Christian Haahti är den fjärde generationen som driver pensionatsverksamhet i den gröna villan. Det är inte helt osannolikt att de också blir den sista.

Pensionat Tellinas fasad.
Bildtext Det är en hel del jobb med att renovera Tellina.
Bild: Yle/Minna Almark

Renoveringskostnaderna har blivit dyrare än beräknat och tillsammans med den korta turistsäsongen och allt underhåll som huset kräver har det hela blivit övermäktigt för paret Haahti.

- Utmaningarna har lett till att vi är ganska nära att vi behöver tänka hur vi ska göra i framtiden. Vi kanske är tvungna att sälja Villa Tellina, säger Mira Haahti.

Stöd från staden behövs

Mira Haahti efterlyser nu hjälp från Hangö stad för att pensionatet också i framtiden ska kunna ta emot turister. Det här handlar om en ovärderlig kulturhistorisk skatt, säger hon.

- Staden kunde till exempel ha en kulturkoordinator som kunde hjälpa oss med byråkratin och med att söka ekonomiskt stöd från till exempel EU, säger hon.

Många besöker Hangö för villornas skull

Hangös anor som turiststad går långt bak i tiden. På 1930-talet blomstrade Hangö bad och turisterna var inkvarterade i något av de många pensionaten i staden.

Sommarnöjen i Hangö 1934 - Spela upp på Arenan

I dag finns det bara kvar hotell- eller pensionatsverksamhet i fyra av Hangös spetsvillor vid stranden. De allra flesta av villorna är i privat ägo och används främst som semesterboende.

För stadens del skulle det ändå vara viktigt att turister också i framtiden kunde övernatta i spetsvillorna, säger Marika Pulliainen som är turistchef i Hangö.

- Mänskor älskar våra villor och många kommer till Hangö för att få bo i en villa nära havet. Det skulle vara synd om man inte längre kunde komma in i villorna och övernatta i dem, säger hon.

Porträttbild av Marika Pulliainen.
Bildtext Hangös turistchef Marika Pulliainen.
Bild: Yle/Minna Almark

Staden hjälper med marknadsföring

Turistbyrån kan främst göra reklam för staden, säger Pulliainen.

- Vi underlättar deras arbete genom att marknadsföra staden och få hit mera turister. På det sättet får pensionatsinnehavarna ekonomiska möjligheter att göra investeringar i huset.

Pensionat Tellina i Hangö.
Bildtext Tellina hör till de mest kännspaka spetsvillorna i Hangö.
Bild: Yle/Minna Almark

Hangös stadsdirektör Denis Strandell håller med; det som staden främst kan göra är att marknadsföra spetsvillorna.

- Direkta pengar är uteslutet. Men allt annat stöd som går att uppbåda ska vi försöka möjliggöra på olika sätt. Vi kanske kan låna utrustning till renoveringen för att hålla nere kostnaderna. Nog vänder vi på alla stenar som är möjliga och det är självklart att vi har en god vilja.

Inga resurser till koordinator

Denis Strandell är däremot inte speciellt villig att bekosta en kulturkoordinator som kunde hjälpa till med att ansöka om stöd.

- Jag vet inte riktigt om det är stadens roll att ansöka om pengar. Vi har inte resurser att sätta på något sådant.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell.
Bildtext Hangös stadsdirektör Denis Strandell.
Bild: Yle/Minna Almark

Denis Strandell funderar i stället om någon förening eller aktivist kunde ta sig an uppgiften som kulturkoordinator.

Han påpekar också att nyheten om Tellinas ekonomiska trångmål är väldigt färsk och att varken han eller Hangö stad för tillfället har klart för sig vad som behöver göras och vilken roll staden har i det hela.

- Men det skulle vara otroligt tråkigt att förlora den här typen av inkvarteringsmöjligheter, konstaterar han.

Renoveringen gav dyra överraskningar

Paret Haahti har flera år jobbat med att renovera och förbättra Tellina.

Bland annat har de förnyat flygeln som vetter mot havet. Rummen som finns i den delen har nu egna badrum, till skillnad från resten av huset.

Pensionat Tellina i Hangö.
Bildtext Det saknas ännu fönster i den nyrenoverade flygeln i pensionatet Tellina.
Bild: Yle/Minna Almark

Men problemet är att det hela har blivit dyrare än beräknat och det har spräckt budgeten. Huset är fullt av överraskningar och de kostar, förklarar Mira Haahti.

- Man vet aldrig vad man hittar när man till exempel öppnar ett golv. De här överraskningarna blir dyra, säger hon.

Porträttbild av Mira Haahti.
Bildtext Mira Haahti.
Bild: Yle/Minna Almark

Svårt att få ekonomin att gå ihop

Utmaningarna med att driva ett pensionat är många. Förutom att det är dyrt att upprätthålla och renovera en gammal trävilla är också turistsäsongen kort i Hangö.

Pensionat Tellina i Hangö.
Bildtext Den nyrenoverade flygeln i Tellina vetter mot havet.
Bild: Yle/Minna Almark

Dessutom stannar turisterna allt kortare tider på en och samma plats. Förr bodde gästerna på pensionatet i flera veckor, men så är det inte längre, säger Mira Haahti.

- Människor har ingen ro. De vill se och uppleva allt på en dag.

Det här leder till att kostnaderna per gäst blir högre för pensionatets del. Det kräver i sin tur både mera personal, arbete och logistik än vad Tellina klarar av i dagens läge.

- Med oss faller en del av den gamla världen. Här finns tusen minnen och det här är en symbol för Hangö. Alla vet att det här enbart blir pengar genom att sälja huset, säger Mira Haahti.

Pensionat Tellina i Hangö.
Bildtext I Tellina delar de flesta gästerna på toalett och dusch.
Bild: Yle/Minna Almark

Gästerna vill ha hög standard

Villa Maija som ligger ett stenkast från Tellina klassas som ett hotell. Där har det installerats badrum i alla rum redan för många år sedan.

Laura Rosenberg driver Villa Maija tillsammans med sin man Niklas sedan fem år tillbaka.

Hon säger också att det innebär en hel del arbete att sköta ett trähus som Villa Maija med närmare 130 år på nacken.

- Trävillor kräver alltid mycket underhåll och det innebär ekonomiska utmaningar. Man måste också modernisera villorna och det är en betydande utmaning som säkert alla villaägare är bekanta med.

Ett av rummen i Villa Maija.
Bildtext I Villa Maija har alla rum egna badrum.
Bild: Yle/Minna Almark

Överlag kräver gästerna allt högre standard på sitt boende. Folk vill ha eget badrum på rummet och de vill helst att det är modernt, säger hon.

- Man jämför lätt med moderna hotell där allt är tipptopp. Men vi försöker svara på det behovet genom att i sakta mak förnya våra badrum.

Längre säsong ger bättre ekonomi

Villa Maija har också satsat på att installera luftkonditionering och snabb internetuppkoppling för att besvara gästernas önskemål. Dessutom jobbar ägarna hårt på att förlänga säsongen.

Villa Maija i hangö.
Bildtext Villa Maija är närmare 130 år gammal.
Bild: Yle/Minna Almark

På sommaren är efterfrågan enorm och Villa Maija kan inte ta emot alla som vill bo på hotellet. Under våren och hösten är det däremot lugnare, säger Laura Rosenberg.

- Våren och hösten är mer utmanande. Vi har satsat mycket på företagsgrupper och det har blivit en viktig kundgrupp för oss.

Porträttbild på Laura Rosenberg.
Bildtext Laura Rosenberg har haft Villa Maija i fem år.
Bild: Yle/Minna Almark

Laura Rosenberg hyser en kärlek för de gamla trävillorna i Hangö och hon hoppas att inkvarteringskapaciteten i dem inte minskar.

- Många villor är privatägda och man kommer inte in i dem och se hur de ser ut. Jag är glad över att vi kan öppna upp dörrarna åt alla och bjuda in dem. De här är alla historiskt värdefulla byggnader.