Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den "mördade" journalisten i tv: Så gick det iscensatta mordet till

Från 2018
Den ryska journalisten Arkadij Babtjenko.
Bildtext Den ryska Putin-kritiska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko.
Bild: VALENTYN OGIRENKO / POOL

Den ryska Putin-kritiska journalisten och författaren Arkadij Babtjenko har kommit med detaljerade uppgifter om det iscensatta mordet i tisdags.

I en tv-intervju i dag berättade Babtjenko att en sminkör hade anlitats för att med hjälp av svinblod få allting att se trovärdigt ut då han "dödades".

Sminkören kom hem till honom tidigare på kvällen och maskerade honom så att han såg ut som ett brottsoffer. Han fick också en t-skjorta med kulhål att ta på sig.

Det publicerades bilder på honom när han låg i en pöl av blod - han sades ha blivit skjuten i ryggen med flera skott.

Efter att ha "skjutits ihjäl" utanför sitt hem i Kiev fördes han med ambulans till bårhuset, där han bytte kläder och enligt egen utsago började titta på tv.

- Sedan satt jag framför tv-nyheterna och fick veta en hur fantastisk person jag varit, sade Babtjenko.

Ambulanspersonalen hade "dödförklarat" honom på vägen till bårhuset.

"Jag var med helt frivilligt"

Babtjenko sade att han helt frivilligt hade gått med på att iscensätta mordet på sig själv och att han när som helst hade kunnat avblåsa projektet.

Enligt honom hade han informerat endast sina allra närmaste om vad som skulle hända - men i går bad han sin hustru om förlåtelse då han dök upp livs levande på en presskonferens.

Enligt Babtjenko och ukrainska myndigheter genomfördes "mordet" för att blotta de ryska planerna på att mörda honom. Ryssland avvisar alla beskyllningar om mordförsök och anklagar Ukraina för provokation.

Babtjenko hävdar att han fick nys om Rysslands mordplaner redan i fjol, men att han till en början förhöll sig skeptiskt till uppgifterna.

De ukrainska säkerhetsmyndigheternas uppgifter gjorde honom till slut övertygad om att hans liv var i vara och att han "måste slå tillbaka".

- Vad skulle ni själva ha gjort i mitt ställe, frågade Babtjenko framför tv-kameran.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln