Mike Pompeo nöjd : "Verkliga framsteg med Nordkorea - ett brev kan avgöra allt"
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att man har gjort "verkliga framsteg" i förhandlingar med Nordkorea i New York.
Enligt Pompeo har man nu nått sådana resultat att det lönar sig att hålla ett toppmöte mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
- Det krävs djärvt ledarskap av Kim Jong-Un om vi skall lyckas gripa denna engångschans att ändra världens gång.
- President Trump och jag tror att Kim är den sortens ledare som kan fatta sådana beslut, berömde Pompeo efter förhandlingar med Kim Jong-Uns sändebud, den förre militära underrättelsechefen Kim Yong-Chol.
Mycker beror på ett brev som Kim Yong-Chol ska överlåta åt Trump i Washington senare på fredagen.
Trump vill ha något slag av garantier att Nordkorea verkligen avrustar och brevet från Kim Jong-Un kan bli avgörande för hur Trump reagerar och om toppmötet blir av.
Vita huset tror att mötet blir av
Anonyma källor i Vita huset har i varje fall redan sagt att de nu tror att det planerade toppmötet förverkligas.
Pompeo tillade att han är optimistisk efter att ha träffat Kim Jong-Un två gånger och rådgivaren Kim Yong-Chol tre gånger.
- Jag tror att de överväger hur de ska gå framåt. De kan göra ett strategiskt drag. Något som de inte var beredda att göra förut.
Amerikanerna varnar ändå för att toppmötet måste handla om kärnvapennedrustning och de vidhåller att nordkoreanerna inte kan räkna med sanktionslättnader eller andra eftergifter innan man når konkreta resultat.
Det klingar illa med hur både Nord- och Sydkorea hela tiden har talat om "stegvisa eftergifter på bägge sidor" under förhandlingarnas gång.
Lavrov föreslog toppmöte med Kim
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som träffade Kim Jong-Un i Pyongyang igår, föreslog ett toppmöte mellan Kim och Vladimir Putin.
Lavrov varnade samtidigt omvärlden för att hysa alltför överdrivna förhoppningar om att toppmötet mellan USA och Nordkorea leder till snabba resultat.
- Man kan inte kräva allt med det samma, varnade Lavrov.
Kim Jong-Un försäkrade än en gång att han menar allvar då han talar om nedrustning på den Koreanska halvön.
Kim sade att målet är en kärnvapenfri halvö, men han sade inte hur man kan nå så långt och Nordkorea har än så länge inte förklarat i detalj vilka konkreta eftergifter det kan tänka sig.
Nordkorea har i varje fall redan lovat att inte utföra nya kärnvapen- eller missiltest och det säger sig ha stängt sitt provområde för kärnvapen i Punggye-ri.
Fortsatt töväder mellan Syd och Nord.
Syd- och Nordkorea har samtidigt återupptagit fredsförhandlingar som avbröts nyligen, då Nordkorea protesterade mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning i maj.
Länderna träffas på fredagen i stilleståndsbyn Panmunjom för att diskutera militära, förtroendeskapande åtgärder och hur man få till stånd ett slutligt fredsavtal i stället för stilleståndsavtalet som gjorde slut på Koreakriget år 1953.
Det är också möjligt att länderna försöker upprätta en "diplomatisk kontaktbyrå" i den nordkoreanska staden Kaesong där Sydkorea byggde upp en industriby som för närvarande är stängd.
Sydkoreas president Moon Jae-In som har träffat Kim Jong-Un två gånger inom en månad, understryker att framsteg i relationerna mellan Nord- och Sydkorea är centrala för alla internationella försök att skapa ett kärnvapenfritt Nordkorea.
- Vi vill skapa en positiv stämning inför toppmötet mellan Nordkorea och USA, säger Sydkoreas återföreningsminister Cho Myong-Gyon.