Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utegångsförbud för alla landets grisar - dags att mota den afrikanska svinpesten i grind

Från 2018
Finländsk gris.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

I Ryssland, de baltiska länderna och vidare har grispopulationerna de senaste åren drabbats av den afrikanska svinpesten. Finland har ännu inte haft ett enda fall men ingen vill heller att det ska hända, då det handlar om en väldigt dödlig pest.

Sjukdomen leder i praktiken till döden inom tio dagar, så för att skydda de finländska grisarna råder från och med i dag utegångsförbud för våra svin, på order av jord- och skogsbruksministeriet.

Förbudet gäller bondgårdars grisar; djurparker berörs inte. Orsaken är nämligen att grisarna inte får komma i kontakt med vildsvin, eftersom vildsvinen är smittobärarna.

Det här innebär i sin tur att också gårdar med grisar kan få låta sina knorriga kreatur gå utomhus, om inhägnaderna är tillräckligt säkra och risken för kontakt med lösdrivande vildsvin är så nära noll som möjligt.

Staketet måste alltså vara så starkt att kontakt mellan vild och tam inte kan ske. Till exempel kan man förstärka existerande staket med stålnät eller elstängsel. Staketet måste anmälas till den lokala veterinären.

Från Afrika till världen: En migrerande pest

Då den så kallade klassiska svinpesten utrotades i Finland 1917, och så sent som 1944 i Sverige, trodde många att livet som grisfarmare skulle bli enklare för all framtid.

Men sjukdomens kusin i sub-Sahara ville annorlunda.

Efter att historiskt ha varit regionalt exklusiv till Sahelområdet och söderut, klättrade den afrikanska svinpesten i sakta mak norrut på världskartan under 1900-talet. 2007 dök den upp i Georgien, och spred sig därefter till de kaukasiska grannländerna och Ryssland (2009 så nära som S:t Petersburg) och har sedan 2014 förekommit i Baltikum och Polen.

Ifjol registrerades de första fallen i både Tjeckien och Rumänien. Nära Finland är det Leningradområdet, Murmansk och Archangelsk samt Estland med grannländer som står för smittorisken.

Finland har som sagt aldrig haft ett fall afrikansk svinpest, än så länge.

Sjukdomen reser med hjälp av fästingar och vildsvin och har en förödande effekt på de tamgrisar den smittar (vildsvin är symtomlösa bärare) – djuren får svårt att andas, kräkningar, diarré och blödningar, innan de dör efter mellan fem och tio dagar.

Källa: Yle Uutiset, Evira, Statens Veterinärmedicinska Anstalt (Sverige)

Diskussion om artikeln