Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ny podd lovordar MacGyvers frisyr och actionfilmer gjorda mellan 1985 och 1995

Från 2018
Uppdaterad 26.06.2018 18:39.
Joakim Levälampi och Tage Rönnqvist i podden 85-95 podcast. promobild.
Bildtext En podd för vänner av äkta actionfilm.
Bild: Joakim Levälampi & Tage Rönnqvist

"Ni kommer in på krogen i Nickby. Gänget som stal era mopeder 1987 och som stannade på klassen eftersom ni skvallrade för rektorn sitter där..."

...de tystnar och vänder sakta om sig. Nån låser dörren bakom er. Gänget stiger upp.

Vad gör ni?

Tage Rönnqvist: Försiktigt sträcker jag händerna bakom ryggen, lyfter upp jeansjackan och smäller fram min laserkätting. Det rådande lugnet på baren blir hastigt till en våldsorgie där allt som är gjort av laser segrar. Det är dessutom bergsäkert att det var Jocke som skvallrade för rektorn. Vem skvallrar för rektorn?!

Jocke Levälampi: Tage tar ett mynt ur bakfickan, knäpper den i luften med tummen så den landar i jukeboxen och Rockabilly Rebel börjar spela. Jocke tänder en cigarett (med en tändsticka) och säger ”Stridin pojkar så får ni tuubak”. Bad guys börja flyga ut ur fönster och dörrar. Klipp till att Jocke och Tage kommer ut, highfivar och flygger iväg på var sin Honda monkey.

Kollage med actionhjältar från 80-90-talet.
Bildtext Man jävlas inte med dom här!
Bild: All Over Press, kollage: Lasse Grönroos

Tage Rönnqvists och Joakim Levälampis podd "85-95 podcast" valdes 2017 till årets podcast av poddtoppen.fi i Finland. Samma utmärkelse fick de av Barrikaden.se i Sverige.

Nu lyfter Svenska Yle in podden på Yle Arenan.

Demolition Man (1993)

72:36

Temat är actionfilmer gjorda mellan 1985 och 1995. Filmer gjorda av hårda pojkar - för hårda pojkar.

Filmer från en tid när man inte frågade "Varför?" när Chuck Norris bad en hoppa. Man frågade bara "Hur högt?"

Det finns minst 100 filmer till som vi behöver titta närmare på.

Vad är ert koncept för poden?

Tage: Konceptet är enkelt. Vi talar om filmer gjorda mellan 1985 och 1995. Vi djupanalyserar en film per avsnitt och har alltid varit i kontakt med någon som var med och gjorde filmen. Det kan vara en skådespelare eller någon bakom kameran. När vi talade om Die Hard hade vi med en kille som spelade oboe på soundtracket. Och när vi talade om American Ninja hade vi med oss filmens regissör. De flesta gäster har varit med oss över telefon.

Chuck Norris slåss
Bildtext Chuck Norris i action.
Bild: ullstein bild - United Archives/ All Over Press

därför är det ännu intressantare att se filmerna nu igen när man har någon slags uppfattning om diverse förhållningssätt och värderingar.

Fula träningsbyxor, jeans med alldeles för hög midja, eländiga specialeffekter och massor av explosioner. Tunga automatvapen som avfyrades med en hand. Helst en M60E3 i vardera handen.

När krutröken lagt sig väcktes oroade röster om etik, moral, genusperspektiv, minoriteter, kulturell appropriering och våld som självändamål. Tråkigt.

Men då var eran 1985-1995 redan över. Den här podden håller sig trofast till actionfilmernas gyllene era.

Frågor som inte direkt har med temat att göra, såsom MacGyvers frisyrer, tas upp i "sidopodden" de kallar "Shorts".

Här är en youtubelänk till Tages och Jockes favoritklipp från guldåldern.

Så här kommenterar podcastarna klippet: "Även om man redan känner till denna pärla så är det värt att kolla den igen. Om man däremot inte visste att Sylvester har medverkat i Rhinestone så kan det lätt kännas som att födas på nytt. Denna film tål att ses om och om igen. Guldstrupen!"

Tage Rönnqvist och Joakim Levälampi bakom bärbar kassettstereo
Bildtext Bärbara stereon symboliserar hela eran.
Bild: Levälampi & Rönnqvist

För undertecknad som inte är någon storkonsument av poddar precis är det här den första jag faktiskt njutit av att lyssna på.

Framförallt för att Tage och Jocke är galet roliga och för det andra för att man inte vill riskera att de bussar Stallone anno "Rambo II" på en med de där pilbågspilarna han hade fäst handgranater på.

Den filmen såg jag förresten någon gång på 80-talet på en båtfärja på väg till Polen, dubbad till tyska och med polsk textning. Tage & Jocke skulle antagligen approva den upplevelsen.

Tage: Vi har legat på flera poddplattformar i snart 2 år och har fått ett mycket trevligt mottagande, antalet lyssningar och interaktioner från lyssnarna har stigit hela tiden.

Hurdana förändringar blir det när det blir en Yle-podd?

Tage: Vi kör på som vanligt, och förhoppningsvis fortsätter vi utvecklas och hittar ny publik i Svenskfinland vilket skulle vara mycket tacksamt eftersom ca 80% av våra lyssnare nu finns i Sverige. Svenskfinland torde ju nog också vara fullmatat med Steven
Seagal-fans som är intresserade av vårt jidder.

Finns det någon actionfilm från den här tiden som idag känns genuint bra och som ännu håller måttet utan att kännas kitschig?

Tage: Har svårt att begripa frågan. Alla actiondängor från det tidiga 90-talet är ju genuint bra. Håller måttet? Det var ju dessa filmer som satte måttet. Se bara på Over the Top med Stallone, ingen gör sådana filmer idag mera. Och exempelvis Terminator 2, det är ju knappast nån actionfilm som ens kommit i närheten av dess skimmer. Dagens actionfilmer är en helt annan genre än 90-tals action. Det går inte att jämföra John Rambo
med Jason Bourne, det är som att jämföra Iron Maiden med Dua Lipa.

Jocke: Vi befinner oss i nån form av ”retrorenässans” där alla filmer och ritade som fanns för 25 år sen måste göras om med en multimilljon-budget. Tragiskt, för hur de än försöker har de inte lyckats fånga samma smöriga charmiga anda. Vi blev för allvarliga. När man en gång satt bort leksakerna, är de svårt att ta fram dem igen.

Sylvester Stallone som Rambo skjuter med tungt automatvapen.
Bildtext Rambo II
Bild: All Over Press

Hur många filmer har ni avverkat i podden hittills?

Tage: Totalt finns 42 poddavsitt ute, av dessa är det 26 som är regelrätta 85-95-avsnitt där vi behandlar en film per avsnitt. Skulle uppskatta att det finns minst 100 filmer till som vi behöver titta närmare på.

MacGyver med raket på axeln.
Bildtext MacGyver hade en ikonisk hockeyfrilla. Men så var han ju hockeyfan också.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Berätta litet om era olika rubriker såsom “Shorts” etc.

Tage: För att vi skulle kunna göra innehåll av MacGyvers olika frisyrer så skapade vi konceptet ”Shorts”. Det är en sorts parallellpodd. Varannat avsnitt är ett regelrätt avsnitt och varannat är ett ”Shorts”-avsnitt som är ett litet kortare avsnitt där vi experimenterar med exempelvis frågesporter, vampyrtema och diverse utsvävningar. En sorts lekplats för retrokärlek med idéer som inte får plats i de vanliga avsnitten.

MacGyver i knipa
Bildtext Med ett tuggummi och en sill kom Macgyver ur alla knipor.
Bild: All Over Press

Först och främst använder vi de sociala medierna till fortsatta diskussioner med lyssnarna.

Vad har ni för stuff på sociala medier, Instagram, facebook etc?

Tage: Först och främst använder vi de sociala medierna till fortsatta diskussioner med lyssnarna. Alla har egna minnen av när en första gången såg Rambo, och någonstans måste folket få vädra sina tankar om hur bra Patrick Swayze såg ut i jeans. Där lägger vi också ut mycket bilder från studion, videoklipp, imitationer, glada hälsningar och trevliga tävlingar. Vi brukar lotta ut filmer och 85-95-merch i varje avsnitt och på SoMe-kanalerna kan man även följa med vem som ror hem priserna etc.

Vad felas moderna actionfilmer?

Tage: Osäkert om det är nåt större fel på dem, de är bara väldigt annorlunda jämfört med guldåldern för denna typ av filmer. Men idag är det ju främst superhjältar, det är ganska fånigt. Samma manus om och om igen, den enda skillnaden är att det varje gång är en ny latexmask i fejset. Vem orkar ens se på Suicide Squad 2? Så kanske det ändå nog felas nåt med dagens actionfilmer.

Vad kan man dra för slutsatser om den världsbild som finns i filmerna? Är det allt rasistiskt och sexistiskt och politiskt inkorrekt och förkastligt eller hittar vi nånting som är bra?

Tage: Eftersom jag såg filmerna i låg- och högstadiet så fokuserade jag bara på explosionerna och de ”häftiga” karaktärerna. Och de är främst de minnena och de kicksen man försöker resa tillbaka till: En trygg tid när begrepp som ansvar inte fanns i penalen. Nu när man idag kollar Rambo 2 ser man ju tusentals andra avsikter och tokigheter. Och kanske just därför är det ännu intressantare att se filmerna nu igen när man har någon slags uppfattning om diverse förhållningssätt och värderingar. Men explosionerna, kläderna och replikerna är fortfarande lika coola!

Faktafil om podcastarna

Tage Rönnqvist:
• Ålder: 34 år, bor i Esbo uppvuxen i Österbotten.

• Jobbar till vardags med produktionsbolaget Eva Lingon Ab som han grundade med fotografen Rasmus Tåg 2011.

• Tage gillar att springa och tränar konstant för nästa maraton. Har hittills sprungit två maraton men siktar på tio. Tage gillar det ryska språket och skall en dag tala flytande ryska. Tage älskar Stallone mer än sin familj.

Joakim Levälampi:
• Ålder 34 år, bor i Esbo men såg alla sin actionfilmer som barn i Sibbo, eftersom han bodde där då.

• Favoritfärg: Indiana Jones-brun.

• Frilansar med video och ljudarbete, men på veckosluten ex-cop out for revenge.

• Hobbyn: Spela gitarr och sjunga på högstadiefester, helt som Marty Mcfly.

• Mål: Att kunna härma James Hetfield, Sean Connory och E.T på samma gång.

Chuck Norris kikar genom fönsterglugg.
Bildtext Chuck ser dig, så dela artikeln!.
Bild: �Cannon Films/Courtesy Everett Collection/All Over Press

Diskussion om artikeln