Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Thrillern Innan vi dör – familjeband och maktstrid i den undre världen

Från 2018
Seriens tre huvudpersoner iförgrunden med en nattmörk stad i bakgrunden.
Bildtext Från vänster Adam Pålsson, Marie Richardson och Alexej Manvelov
Bild: Peter Cederling

Thrillerserien Innan vi dör är en känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar om starka familjeband, farliga förälskelser, personliga offer och brutal maktkamp i undre världen.

Hanna Svensson är en polis med hög moral och stenhårda principer, men hon är inte längre stjärnan på Stockholmspolisens enhet för organiserad brottslighet. Hon saknar familjen som hon offrat för karriären.

Särskilt sonen Christian som just avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för droginnehav. Deras kontakt är obefintlig eftersom Hanna var den som såg till att han greps.

Christian har istället funnit sig tillrätta som diskare på en restaurang som drivs av familjen Mimica, där familjens överhuvud Davor har tagit Christian under sina vingars beskydd.

Infiltratören ett sista hopp

En morgon försvinner Hannas älskare, bästa vän och kollega Sven. Det uppdagas att han driver en hemlig utredning om ett kriminellt mc-gäng.

Bara Hanna vet att Sven har en infiltratör och hon tar över sms-kontakten med infiltratören. Hanna vet inte vem det är, bara att täcknamnet är ”Inez”.

Snart inser Hanna vidden av utredningen. Ett brutalt och djävulskt iscensatt maktövertagande är på gång i den undre världen, och Inez är Hannas enda chans att förhindra det.

Men priset är högre än hon anar. Hanna tvingas kämpa för sin sons liv på ett sätt hon aldrig kunnat föreställa sig och hon måste krossa en familj för att rädda sin egen.

Karaktärerna hanna och Björn kommer utspringande från en verkstad med dragna vapen.
Bildtext Hanna Svensson (Marie Richardson) och Björn (Magnus Krepper)
Bild: Peter Cederling

Starkt skådespelargarde

Innan vi dör kan stoltsera med några av Sveriges mest kända skådespelare. Har du tidigare uppslukats av spänningen i exempelvis svensk-danska serien Bron blir det ett glatt återseende av Adam Pålsson i rollen som Christian och Magnus Krepper i rollen som Björn.

Huvudrollen som Hanna spelas av Marie Richardson som hör till Sveriges mest eftertraktade skådespelare både för teater och film. Rollen som Davor spelas av Alexej Manvelov som vi nyligen sett i Den döende detektiven.

I de övriga rollerna ses bland andra Sofia Ledarp, Peshang Rad, Ulf Stenberg, Erik Johansson och Richard Forsgren.

Serien har också en stark koppling till dramat Torka aldrig tårar utan handskar som Yle Fem visade år 2013.

Simon Kaijser står för regin av det första avsnittet, Stefan Kullänger står för fotot och Maria Nordenberger är en av producenterna. Lägger man till skådespelarna Marie Richardson och Adam Pålsson får man en hel kvintett som jobbat med båda serierna.

Manus till Innan vi dör är skrivet av Niklas Rockström och Wilhelm Behrman.

Allt är med andra ord bäddat för både spänning, snyggt foto och intressant personkemi.

Karaktärerna Hanna och Cristian blänger på varandra på varsin sida om kaffebordet.
Bildtext Hanna Svensson (Marie Richardson) och Christian (Adam Pålsson).
Bild: Peter Cederling

Serien visas i Yle TV1 söndagar kl. 22.05 med start 3.6.2018 och repris på torsdagar. Vill du inte vänta en vecka mellan avsnitten finns också alternativ. Hela serien visas nämligen i två sjok på Yle TV1 söndag 3.6 (avsnitt 1 – 5) och måndag 4.6 (avsnitt 6 – 10). På Yle Arenan finns serien tillgänglig mellan 3.6 och 4.9.2018

Serien textas till svenska (du kan välja textning för hörselskadade eller textning som syns när talade språket i serien är annat än svenska).

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln