Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu börjar rättegången mot pappan som knivhögg sin 3-åriga dotter till döds - det här har hänt

Från 2018
Ljus, kramdjur och blommor invid lekparken i Lyceiparken
Bildtext Den 13 november 2017 var en sorgens dag i Borgå.
Bild: Mira Bäck/Yle

Det var på morgonen den 13 november 2017 som nyheten från Borgå chockade hela landet. En far hade knivhuggit sin tre år gamla dotter till döds i Lyceiparken.

Efter de obligatoriska faktaspäckade nyhetsartiklarna skrevs ytterligare en webbartikel med rubriken Sorgen och nedstämdheten ligger tung över Borgå på kvällen.

Det var exakt så som Borgåborna kände det. Många sökte sig till Lilla kyrkan som var öppen för sörjande och för sådana som ville samtala med en präst.

Ungdomsarbetsledarna vid Borgå svenska domkyrkoförsamling erbjöd sitt stöd åt skolelever och biskop Björn Vikström skrev på Facebook att dådet väcker både sorg, ilska och förtvivlan.

Flera gravljus och nallebjörn på marken
Bild: Yle/Crawford

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula framförde sitt varma deltagande till offrets anhöriga via Twitter.

Elever och studerande vid närliggande Lyceiparkens skola och Borgå gymnasium samt Borgåbor över lag samlades i parken och ljushavet med kramdjur och blommor invid brottsplatsen växte för varje timme som gick.

Föräldrarna inne i en vårdnadstvist

Senare under dagen avled barnet i sina skador på sjukhuset.

Följande dag inledde polisen i Östra Nyland förhören med den man som misstänktes för dådet.

Polisen uppgav den 14 november att pappan utan tillstånd hade tagit dottern från mammans hem tidigare på måndagsmorgonen. Det visade sig också att föräldrarna befann sig mitt i en vårdnadstvist.

Samma dag konstaterade chefen för socialjouren och skyddshemmet i Borgå, Kristina Huopalainen, att de fått samtal inte bara från Borgå och regionen östra Nyland utan från hela landet.

Främst var det småbarnsföräldrar som kände sig sorgsna och ångestfyllda som tog kontakt.

Jakten på ögonvittnen fortsatte efter häktningen

Den 14 november visade det sig också, att Tingsrätten i Östra Nyland skulle behandla ett permanent besöksförbud mot pappan exakt en vecka efter dådet.

Den 16 november ägde häktningsförhandlingarna rum och samma dag häktades den 38 år gamla pappan. Han är fransk medborgare.

Brottsutredningen fortsatte under november och ännu i slutet av månaden sökte polisen fortfarande ögonvittnen till knivdådet.

Utredningen resulterade i att mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och Tingsrätten i Östra Nyland beslöt strax efter årsskiftet att mannen ska sinnesundersökas.

massor av gravljus, kramdjur och blommor framför lekparken i lyceiparken.
Bild: Mira Bäck/Yle

Den 28 mars 2018 meddelade Östra Nylands åklagarämbete om mordåtalet.

I början av april 2018 var förundersökningen klar. I samband med den undersökte polisen också myndigheternas agerande.

Enligt polisen fanns det inga skäl att misstänka någon myndighet för försummelser i hur familjens ärende hanterades.

Resultatet från sinnesundersökningen påverkar domslutet

Professorn i straffrätt vid Helsingfors universitet, Kimmo Nuotio, säger till Yle Östnyland att mannens utländska medborgarskap inte påverkar den rättsliga behandlingen eller domen.

- I sig påverkar det inte så mycket. Om mannen inte har dubbelt medborgarskap finns det en möjlighet att han efter avklarat straff blir utvisad. Eftersom åtalet gäller mord och om mannen blir fälld, kommer det att ta väldigt många år innan det kan ske, säger Nuotio.

Det som däremot påverkar är vad sinnesundersökningen visar.

- Tillräkneligheten är ett krav inom straffrättsligt ansvar. Om man blir friad på grund av vad sinnesundersökningen visar, kommer straffet i stället att bestå av sluten vård, säger Nuotio.

Principiellt är det så att offrets ålder inte spelar någon roll och inte heller vilken relationen till den åtalade är

Kimmo Nuotio

Det kan också tänkas att den åtalade bedöms ha en förminskad tillräknelighet, vilket betyder att den åtalade bara till vissa delar uppfattar vad som skett.

- Det kan påverka straffmätningen och kan i princip resultera i att straffet inte skulle bli livstids fängelse även om den åtalade skulle fällas för mord, säger Nuotio.

Mord är mord oberoende av offrets ålder och familjeband

Vilken betydelse kan det ha att det handlar om den åtalades eget barn som dessutom bara var tre år gammalt?

- Det är en svår fråga. Principiellt är det så att offrets ålder inte spelar någon roll och inte heller vilken relationen till den åtalade är. Det handlar om människovärde som inte kan graderas. Varje liv har ett värde, säger Nuotio.

För tre veckor sedan slogs tidpunkten för rättegången mot mannen som misstänks ha knivhuggit sin treåriga dotter till döds i Lyceiparken i Borgå i november 2017 fast.

Rättegången börjar i Östra Nylands tingsrätt måndagen den 4 juni.

Domstolen har reserverat tre dagar för rättegången. En orsak till behandlingens längd är att åklagaren också har väckt åtal för misshandel, olaga hot och hemfridsbrott. De brotten utfördes före knivhuggningen.

Tingsrättshuset i Borgå
Bildtext Östra Nylands tingsrätt i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Härus

4.6.2018: Taxireformen väcker huvudbry också i Östnyland och vi hör en expert inför barnmordsrättegången i Borgå

Programmet är inte längre tillgängligt