RSO:s 90-årssäsong har varit ett år av knepiga situationer och framgångar – nästa säsong ljuder Mahler
Radions symfoniorkester har under den gångna säsongen firat 90-årsjubileum och på samma gång lyckönskat det 100-åriga Finland. Säsongen avslutades den 25 maj med en slutsåld konsert och också i övrigt har salen i Musikhuset så gott som undantagslöst varit fullsatt.
Men jubileumssäsongen har inte besparats från knepiga situationer.
“Av vårens dirigenter har fyra stycken avbokat i sista stund, men vi lyckades hitta goda ersättare för dem. Vi kunde också då på ett fint sätt lyfta fram de unga finländska dirigenttalangerna Klaus Mäkelä och Taavi Oramo. Också huvudrollsinnehavaren i operan Fidelio avbokade under konsertdagen. Ersättaren var på plats 10 minuter innan föreställningens början, träffade dirigenten i 3 minuter och sjöng fullkomligt strålande”, berättar RSO:s intendent Tuula Sarotie.
Beröm och växande intresse
Orkestern har fått tack både här hemma och i världen. Konserterna har rankats som etta i världen och kritikerna har inte varit sparsamma med berömmet.
“RSO är i toppform. Solisterna och instrumentgrupperna var lysande, hela orkestern strålade. Musicerandet höll så hög klass att om det varit frågan om en gästande orkester så hade man avundsjukt förundrat sig över hur det går till i stora världen”, skrev Jukka Isopuro i Helsingin Sanomat efter Leonard Bernstein-konserten i mitten av maj.
Chefdirigent Hannu Lintu belönades för sitt arbete med Finland-priset i oktober 2017. Lintu som varit RSO:s chefdirigent sedan 2013 fick tack för sin mångsidighet på det inhemska kulturfältet – Lintu är en opinionsbildare och förespråkare för kultur.
RSO har ett gott rykte också bland musikerna. Enligt Tuula Sarotie blir engagerandet av musiker allt mera internationellt. Segrare i tävlingar och topparna från de bästa musikhögskolorna söker till RSO. “Allra senast rekryterade vi en klarinettist från Korea bland ungefär 200 sökande.”
Nya initiativ är på kommande. ”Samarbetet med Yle Drama ger möjlighet till nya slags kombinationer av musik, drama och visualisering. Ur detta föds ett helt nytt sätt att göra innehåll i tätt samarbete med chefen för Yle Drama, Jarmo Lampela”, berättar Tuula Sarotie.
Mahler x 10 ljuder i Musikhuset nästa säsong
RSO framför alla Gustav Mahlers tio symfonier säsongen 2018–2019. Serien som går under namnet Mahler x 10 är den första Mahler-helheten i Musikhuset.
“Mahler är den perfekta symbolen för det europeiska. I hans liv och arbete knöts alla de trauman och drömmar samman mellan nationerna som format det moderna och civiliserade Europa”, konstaterar chefdirigent Hannu Lintu.
Utöver Mahler bjuder den kommande säsongen på höjdpunkter då toppianister spelar med RSO – som solister ses bland andra Jevgenij Kissin, Sir András Schiff, Yuja Wang och Fazil Say.
Säsongen bjuder också på vår tids största orkesterverk och inhemska uruppföranden. Vokalsymfoniversionen av Bernd Alois Zimmermanns opera Die Soldaten, 2:a symfonin av Thomas Larchen, som kallats för Mahlers kronprins, TELEKINESIS av Tyondai Braxton hörs första gången i Finland.
Barytonen Matthias Goerne, New Yorks filharmonikers residensartist, sjunger en serie komponerad av Sjostakovitj som bygger på dikter av Michelangelo. På programmet står också vår tids största orkesterfresker: Lutoslawskis 2:a och 3:e symfoni, Rautavaaras 6:e symfoni och Thomas Adès Totentanz som dirigeras av kompositören själv.
1:a symfonin som beställdes av Kimmo Hakola för ett flertal år sedan får sitt uruppförande i december. Nya orkesterverk av Sebastian Hilli och Ville Raasakka står också på programmet. RSO:s solotrombonist Darren Acosta uruppför Jukka Tiensuus trombonkonsert och en cellokonsert som beställts av Sebastian Fagerlund i samarbete med Hamburgs radios symfoniorkester får sin Finlandspremiär med framförande av Nicolas Altstaedt.
RSO åker på konsertturné under ledning av Hannu Lintu till Jakobstad, Kauhajoki, Forssa och Lahtis 1.–5.3.2019. På programmet står La mer av Debussy, Ville Raasakkas nya orkesterverk, Brahms 1:a symfoni samt Bartóks 3:e pianokonsert, med Olli Mustonen som solist.
Visste du detta om RSO?
Andelen musik i det Rundradion som grundades 1926 var stor. Man märkte snart att att det inte gick att svara mot behovet utan en egen orkester och så började den tiomannade Radioorkestern sin verksamhet under ledning av kapellmästare Erkki Linko år 1927.
Några år senare inleddes också den offentliga konsertverksamheten och under Paavo Berglunds period som överkapellmästare på 60-talet utvidgades ensemblen till fulltalig symfoniorkester.
Alla konserter som ingår i RSO:s säsongsserier sänds direkt i Yle Radio 1 och på Yle Arenan, där de också finns tillgängliga senare. Utöver detta visas enskilda verk eller delar av konserter på söndagar i Yle Teema och som repris på lördagar i Yle TV1. En del av inspelningarna har också sålts för internationell spridning i tjänsten ARTE Concert.
RSO är den mest betydande inhemska beställaren och uppföraren av inhemsk och utländsk musik i Finland. Orkestern har under sin historia haft över 600 uruppföranden – av dem är majoriteten Yles beställningar.
RSO 90 år:
- Beläggningsgraden för konserterna under säsongen var 97 procent
- Sammanlagt 45 symfonikonserter, 7 kammarmusikkonserter och 4 barnkonserter samt en tre dagar lång kammarmusikfestival. På sin turné besökte RSO Tyskland (Berlin, München, Heidelberg, Köln) och Spanien (Madrid, Zaragoza).
- I januari arrangerade RSO för första gången en tre veckor lång festival under temat Beethoven