Via en hemlig kassa levde Partido Populars ledning lyxliv – det här är Gürtelaffären som blev den spanske premiärministerns fall
Efter sju år som Spaniens premiärminister fick Mariano Rajoy lämna sin post. Det är första gången i den spanska demokratins historia som en regeringschef tvingas bort efter en misstroendeomröstning i parlamentet.
Rajoys sorti är en följd av den stora korruptionsrättegång, den så kallade Gürtelaffären, som avslutades förra veckan. Totalt 29 personer med kopplingar till regeringspartiet Partido Popular (PP) dömdes till fängelsestraff för bland annat mutbrott, bedrägeri och förskingring.
Rajoy blev inte själv dömd, inte heller någon av partiets nuvarande parlamentsledamöter. Men hans trovärdighet har tagit skada av processen.
Den 25 maj lämnade socialistpartiet PSOE in en begäran om misstroendevotum mot Rajoy. Mycket snabbt fick PSOE stöd för sin motion i de övriga parlamentsgrupperna, Rajoys ställning försvagades dag för dag, och efter omröstningen fredagen den 1 juni avgick han.
Korruptionskulturen i öppen dager
Gürtelaffären är en av de största korruptionshärvorna i Spaniens moderna historia. Namnet är underfundig syftning på huvudaktören, affärsmannen Francisco Correa - correa är det spanska ordet för bälte, som på tyska heter Gürtel.
Correas aktiviteter började utredas år 2007, och snart nog utvidgades undersökningarna till ett flertal affärsmän och politiker. De misstänktes ha tagit emot mutor i utbyte mot offentliga kontrakt under högkonjunkturen i millenniets början.
Utredningen leddes till en början av domaren Baltasar Garzón. Men innan hans förundersökning var klar blev han år 2010 avsatt, anklagad för att ha överträtt sina befogenheter i ett annat rättsfall.
Hela utredningen stod därefter stilla en tid, men sedan övertogs den av den då fortfarande tämligen oerfarne domaren Pablo Ruz. Under Ruz ledning svällde affären avsevärt, och det är nu uppenbart att det i åratal frodades en veritabel korruptionskultur inom Partido Popular.
Vittnesmål väckte tvivel
Partido Populars kassör Luis Bárcenas har liknats vid spindeln i nätet. Det var han som överförde mutorna och bidragen till schweiziska konton. Han skötte också en hemlig kassa för bekostande av lyxliv för partitoppar och deras familjer.
Premiärminister Rajoy vittnade under rättegången. Han sa att han varit ovetande om vad som försiggått, men lyckades bara få domarna av tvivla på hans tillförlitlighet.
Den 24 maj föll domarna. Francisco Correa dömdes till drygt 51 års fängelse, och Luis Bárcenas till 33 år. Även själva partiet dömdes att betala tillbaka 245 000 euro. Det var första gången ett politiskt parti i Spanien dömdes för korruption.
63-årige Rajoy har varit premiärminister sedan 2011 och genom hårda besparingar lyckats få fart på tillväxten. I fjol växte landets BNP med 3,1 procent. Nu blev han också den förste spanske premiärministern sedan demokratins införande efter 1975 som röstades bort från sitt ämbete av parlamentet.