Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad vill inte köpa möbler med skadliga kemikalier - hoppas bli ett föredöme utomlands

Från 2018
Uppdaterad 04.06.2018 06:52.
Ett vardagsrum med träplanksgolv. Ett fönster längs bak med en vit soffa framför. Ett vitt bord med en vit stol i förgrunden.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Alexandre Zveiger

Åbo stad gör verklighet av sin miljöstrategi. Nu ska man väga in miljöaspekten när man köper varor till staden.

Fredrik Lindström är Åbo stads upphandlings- och logistikdirektör och han verkar nöjd över att få leverera nyheten.

- Egentligen är möblerna bara det första steget. Den stora planen är att vi beaktar hållbar utveckling i alla våra inköp, säger han.

Man börjar med möblerna för att man har ett bra samarbete med Åbo yrkeshögskola gällande farliga kemikalier som finns i möbler.

- Sen går vi vidare och ser på målfärger och leksaker och annat som barnen i skolan och på dagis har i sina händer och i sin omgivning, säger Lindström.

Hoppas att beslutet påverkar andra

Man tror att Åbo stads strategi ska påverka både producenter och andra städer.

- Vi för nu en dialog med möbeltillverkare och signalera vart vi är på väg. Åbo stad är en stor uppköpare men med hela Finlands städer och kommuner blir kundgruppen ännu större, visionerar Lindström.

Fredrik Lindström i blå kostym sitter på en soffa.
Bildtext Fredrik Lindström i en möbel.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Man har alltså förhoppningar om att Åbos exempel ska smitta av sig till andra orter.

- Vi ser gärna att Åbo får vara ett gott exempel i den här saken inte bara nationellt, utan gärna lite längre bort, säger han.

Men möbler som tillverkas med mindre kemikalier och miljövänligare material kan betyda en högre prislapp - frågan är om staden är beredd att betalaför det.

- Vad det får kosta bestämmer beslutsfattarna, men jag tror nog att de inte ser något dåligt i att det kostar lite mer om man ändå gör en insats för miljön, säger Lindström.

Möbertillverkarna vill inte sälja onödiga möbler

Något överraskande var det att möbeltillverkarna själva sa att det är lika viktigt att inte köpa oändamålsenliga möbler som att granska vilka kemikalier som finns i stolar och tyger.

- Vi jobbar mycket med att planera rätt möbler på rätt plats, så att de används, sa en av möbelföretagarna.

Fredrik Lindström framför en publik under en konferens.
Bildtext Många möberlföretag och tjänstemän både från Tallin och Helsingfors deltog i seminariet.
Bild: Amanda Vikman/Yle

På frågan om det är en bra företagsstrategi att bygga möbler som ska hålla i 50 år svarar en annan tillverkare att det är så man måste börja tänka, om vi vill ge en bättre framtid för våra barn.

Dagvatten rinner ut i Aura å utan att renas

Skadliga kemikalier från industrin och företag hamnar i avloppen och slutar ofta i haven. Det här är något Åbo stad också jobbar aktivt med och man för en dialog med olika företagare för att minska på den skadliga kemikalieanvändningen.

Bilar som droppar olja, cigarettfimpar och annat skräp som hamnar på Åbo stads gator och torg rinner ner med dagvattnet i avloppen och rakt ut i Aura å.

Det är svårt att städa haven så det viktigaste är att se till att gifter och skräp aldrig hamnar dit

Liisa Vainio

- Det är många som inte vet det här, och jag tror att färre skulle slänga sina cigarettfimpar, som förutom plast innehåller en massa skadliga kemikalier, på gatan.

Det berättar Liisa Vainio som är Åbo stads miljövårdsplanerare. Hon ser positivt på stadens beslut att beakta miljöaspekten när man upphandlar i fortsättningen.

Liisa Vainio vid en gatubrunn.
Bildtext Liisa Vainio
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det är svårt att städa haven så det viktigaste är att se till att gifter och skräp aldrig hamnar dit, säger hon.

Genom att arrangera verkstäder i skolorna vill man öka människors medvetande om att dagvattnet från stadens gator inte renas.

- I en workshop målade vi en säl med texten ”Skräpa inte ner – det hamnar i havet” bredvid gatubrunnar i Åbo. Många blev överraskade över att det är så här, säger hon.

Sälstämpel intill en gatubrunn
Bildtext Ett projekt som skolbarnen i Åbo gjorde för att få folk att inte skräpa ner.
Bild: Åbo stad

Diskussion om artikeln