Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folkhälsan satsar på virtuell verklighet i åldringsvården – äldre ska få plocka svamp och hugga träd

Från 2018
Ege Jespersen som utvecklat spelen är en av grundarna till bolaget Gonio VR.
Bildtext Ege Jespersen som utvecklat spelen är en av grundarna till bolaget Gonio VR.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Invånarna i Folkhälsans hem har varit med och utvecklat nya VR-spel för äldre. Målet är att få äldre att sträcka på sig på sig mera.

Folkhälsan har tillsammans med det danska uppstartbolaget Gonio VR utvecklat två spel i virtuell verklighet för äldre.

- Tanken är att de skall erbjuda äldre ett nytt sätt att röra på sig, säger Niklas Talling som är förvaltningsdirektör på Samfundet Folkhälsan.

Niklas Talling är förvaltningsdirektör på Samfundet Folkhälsan.
Bildtext Niklas Talling
Bild: yle/ Patrik Schauman

De som spelar spelen tar på sig VR-glasögon och hörlurar, och tar ett handtag som känner hur det rör sig i vardera handen.

- Den som spelar är helt omsluten av den virtuella världen. Man ser ingenting annat än det som är inprogrammerat. Alla ljud kommer också från den virtuella världen. Det är som att vara på ett helt annat ställe. Det är väldigt behagligt, säger Niklas Talling.

Byggande och bärplockning

Det ena spelet går ut på att den som spelar skall bygga något av trä. Det börjar med att spelaren går ut i den virtuella skogen, fäller virke, lastar det i en vagn och tar det med sig till en verkstad. Där väljer spelaren en ritning och söker efter det rätt virke från hyllorna.

- Det betyder att man stiger upp, sträcker sig neråt och plockar ihop det man bygger. När det är färdigt lägger man det på ett visst ställe, beskriver Niklas Talling.

Det andra spelet är utvecklat för dem som inte mera har tillräckligt bra rörelseförmåga för att spela det första spelet. Det kan spelas också om man är rullstolsbundna eller till exempel bara kan använda ena handen.

Bild av den skog som syns i ett av spelen.
Bild: yle/ Patrik Schauman

I det spelet åker man genom en skog.

- Där kan man se sig omkring. Det är solsken och man ser fåglar och andra djur och hör havet. I skogen kan man plocka bär eller svampar. Också i det spelet sträcker man på sig efter egen förmåga, säger Niklas Talling.

Bra att spela i grupp

Han ser spelen som ett alternativ till stolgymnastik och liknande gruppaktiviteter. Spelen kan också visas på en TV-skärm. På det viset kan en hel grupp följa med hur det går för den som spelar.

- Vi har tänkt mycket också på det. Det sociala är ju viktigt när det gäller hälsa. Det har visat sig att folk tycker om se på när någon spelar. Det ser man ju också på dagens ungdomar. Det är en stor grej för dem att se på när någon annan spelar. Varför skulle det inte fungera på samma sätt för äldre människor?

Inget förändringsmotstånd

Folkhälsan tänker ta i bruk spelen i sina olika typer av hus för äldre. Något motstånd mot den nya tekniken har Niklas Talling inte märkt av.

- Vi har ju inte ännu tagit spelen i bruk i större skala, men vi har utvecklat dem tillsammans med invånarna i våra hus. Det har fått komma med synpunkter på hurdan miljön skall vara och vilka aktiviteter som skall vara möjliga i spelen. Sedan har det fått testa spelen och komma med synpunkter på dem. Det har visat sig att de som har testat spelen hittills har tyckt att det har varit roligt, säger Niklas Talling.

Du kan se en video där ett av spelen testas här.

Folkhälsan vill se nytta

Niklas Talling ser också spelen som en möjlighet för Folkhälsan att pröva på samarbete med uppstartbolag.

- Allting som folkhälsan gör skall ju vara hälsofrämjande. Att röra på sig, stiga upp och sträcka extra mycket på armarna kan erbjuda en nyttig variation till andra övningar. Det har också ett värde att de äldre själva har varit med och utvecklat de här spelen.

Framtiden får utvisa hur omfattande det här projektet blir i Folkhälsan.

- Men det har varit mycket positivt hittills och nu planerar vi hur vi skall utvidga det här VR-försöket och utveckla de två spel som vi har nu, säger Niklas Talling.

Diskussion om artikeln