Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Volvo-direktör: En person i en självkörande bil ska inte vara ansvarig vid en bilolycka - borde få "köra" berusad eller utan körkort

Från 2018
Anders Eugensson
Bildtext Anders Eugensson på Volvo vill underlätta för bilisterna - de ska i framtiden kunna lita på att bilen kan köra själv, säger han.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Flera biltillverkare jobbar aktivt på att utveckla helt och hållet självkörande bilar. Till exempel Volvo siktar på att lansera sådana här bilar år 2021. Men företaget är däremot kritiskt till att en förare enligt nuvarande lagstiftning kan få böter eller fängelse om bilen orsakar en olycka.

– Det är läget i många europeiska länder, också i Finland och det är störande, säger Anders Eugensson som är Volvo-direktör och ansvarig för myndighetskontakter.

Eugensson betonar i en intervju för Svenska Yle att bilägaren till exempel bekymmerslöst borde kunna jobba med sin dator medan bilen kör.

Han tillägger att bilen till och med borde få köra en hem från puben när man är berusad, och att man inte heller i allmänhet borde behöva ha ett körkort för att få "köra" en autonom bil.

Eugensson nämner att det finns två typer av ansvar när det sker en bilolycka:

– Dels det här ekonomiska ansvaret, alltså att ersätta kostnaderna. Och så det straffrättsliga ansvaret, det vill säga har något skett som man kan utdöma ett bötes- eller fängelsestraff för.

Han lovar att företaget står för de kostnader som kan uppstå när en självkörande Volvo krockar.

– Om bilen är ställd på att köra själv och någonting sker och det är helt klarlagt att bilen är ansvarig, då tar vi fullt ansvar för det. Vi kommer att ersätta både försäkringsbolag och bilägare.

"Lagstiftningen måste ändras"

Eugensson säger att den straffrättsliga frågan däremot är problematisk när det gäller självkörande bilar. Det kan i värsta fall bli fängelse för "föraren" i bilen om bilen orsakar någon annans död när den kör autonomt.

– De flesta länder i Europa anser att om det sker en bilolycka så är det alltid förarens ansvar. Och där önskar vi att Finland tar ett steg mot att säga att bilen kan vara ansvarig. Föraren ska inte drabbas.

Han preciserar ännu varför det skulle vara så viktigt.

– För att de som köper sådana här bilar och blir "förare" av de här bilarna inte ska drabbas av nånting som egentligen inte är deras fel.

Så föraren kan då tydligare säga att det var bilens fel?

– Ja, och det kommer att vara en process där man analyserar bilens svarta låda för att avgöra om bilen körde själv när olyckan inträffade, och för att klargöra vad olyckan berodde på.

Eugensson tillägger att Volvo kommer att medverka fullt ut i sådana undersökningar.

– För vi vill verkligen inte att ägare och förare av en bil som inte har någon andel i en olycka skall drabbas.

Han påpekar att det är viktigt för att tillverkare av självkörande bilar ska kunna få kunder i framtiden.

– Ja, för det är ju ett sätt att säga åt våra kunder att vi tror så mycket själva på den här tekniken, att vi är beredda att ta det här ansvaret.

Självkörande bil
Bildtext En autonom bil kan navigera med hjälp av kameror, lasrar, radar, ultraljudssensorer, och kartdata via 5G.
Bild: Volvo

Verklighet om tre år

Volvo lanserar alltså sina självkörande bilar med start år 2021.

Man siktar på att de till att börja med ska få köra själv åtminstone på vissa sträckor i Silicon valley i USA och i Göteborg i Sverige - om det är så att den internationella lagstiftningen då möjliggör det och att ansvarsfrågan är tydlig.

Till att börja med kan det ändå vara aktuellt med nationella undantag.

Till exempel i vissa delstater i USA är lagstiftningen redan nu ganska så gynnsam för självkörande bilar.

– Vi skulle gärna ta en dialog med finska myndigheter och se hur vi skulle kunna få ett undantag. Det finns sådana paragrafer i EU-lagstiftningen som nämner undantag, säger Eugensson på Volvo.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) hade inte tid att kommentera saken. Men hon nämnde i en presentation vid ett 5G-seminarium i Helsingfors på fredagsmorgonen att Finland ska vara en föregångare när det gäller 5G och självkörande bilar.

Eddy Hartog som är chef för EU-kommissionens enhet för smart rörlighet är inte överraskad över Volvo-chefen Anders Eugenssons utspel.

– Företag anser alltid att lagstiftningen förändras för långsamt. EU-kommissionen uppskattar ändå Volvos påpekande om att bilägare inte borde vara ansvariga när bilen kör själv och vi är medvetna om att det börjar bli bråttom att lösa den här frågan, säger han.

Sådana här diskussioner pågår också i olika politiska forum. Det är ändå något som måste avgöras på FN-nivå och på nationell nivå - inte på EU-nivå.

5G möjliggör de här bilarna

De kommande 5G-mobilnätverken, som i Finland blir tillgängliga på vissa större orter från och med början av nästa år, väntas bli mycket viktiga för de självkörande bilarna.

De måste alltså kunna fatta beslut snabbt.

5G-nätverken ska bli betydligt snabbare och mer pålitliga än 4G-nätverken.

– Självkörande bilar behöver snabba uppkopplingar för att kunna göra många saker - bland annat kunna ladda ned en karta, för att kunna säkerställa att det inte finns problem på vägarna, och vi kan även kommunicera med andra bilar och molntjänster genom 5G, säger Eugensson.

Han berättar att framtidens självkörande bil till exempel ska kunna samla in och dela med sig information om väglaget, till exempel hur halt det är på ett visst ställe - något som andra bilar och myndigheter kan dra nytta av. Bilen ska också kunna köra själv på service om användaren så vill.

5G Momentum
Bildtext Eugensson berättade om självkörande bilar på fredagen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Nödvändigt med självkörande bilar?

Eugensson påpekar att vissa personer kan tycka att självkörande bilar är onödiga, och att det kan vara roligare att köra själv.

– I dagens läge så är det väl inte alltid roligt att köra bil. Jag tycker att det är roligt att köra bil själv när jag kör på en fin väg nära en sjö eller uppe i bergen. Men att åka till jobbet och sitta i bilköer är inte så roligt.

Volvo har också insett att det måste ta lite tid - några sekunder - för att personen i bilen ska få återta kontrollen över den självkörande bilen.

– Vi lämnar över kontrollen till föraren efter att bilen har bedömt att han eller hon faktiskt har för avsikt att börja styra, och att trafiksituationen möjliggör det.

Är det alltså så att det i vissa fall kan vara problematiskt att plötsligt börja styra - till exempel om man reagerar instinktivt på någonting?

– Ja, det kan det vara. För en förare som sitter i tankarna och i en aktivitet som är helt borta från körningen kan missförstå en situation, och till exempel orsaka en olycka, påpekar Anders Eugensson.