Arbetsvägrarförbundet vill göra det lönsamt att tacka nej till jobb och föreslår 1 400 euro i basinkomst: "Arbetsvägran är ett sätt att driva upp lönerna"
Debatten om arbetets former och socialskyddets framtid ser ut att bli en central del av nästa riksdagsvalskampanj. Förra veckan lanserade Samlingspartiet sin egen modell på socialskyddet och nu vill Arbetsvägrarförbundet sätta fart på debatten.
Samlingspartiet föreslår att alla centrala stöd ska slås ihop till ett allmänt stöd - ett stöd som ska förutsätta motprestation. I praktiken skulle förslaget betyda att passiva arbetslösa kan förlora upp till 40 procent av stödet.
Arbetsvägrarförbundet har profilerat sig som en kritisk röst mot de etablerade strukturerna och är inne på helt motsatt linje.
Som namnet säger vill förbundet att ingen ska vara tvungen att arbeta. De anser att vårt sätt att se på arbete är gammalmodigt och vill införa en basinkomst på 1 400 euro.
Förslaget har mött mycket kritik, inte minst för att finansieringen av ett välfärdssamhälle anses bygga på skatteintäkter. Förbundet har ändå en idé om hur basinkomsten kunde finansieras och har lyckats väcka en hel del diskussion.
"Fackföreningarna stöder dem som redan har en anställning"
Johannes Ekholm, en av de grundande medlemmarna, tycker vi har ett förlegat sätt att tänka i Finland.
- Vi har en stark tradition av socialdemokratiskt tänkande som idealiserar full sysselsättning. Fackföreningarna stöder främst dem som redan har en fast anställning, säger Ekholm.
Ekholm tror att det är svårt att hitta en gemensam melodi med fackföreningsrörelsen.
Så klart är ett av våra mål att höja lönerna
Johannes Ekholm
- Där finns en skillnad i värdegrunden oss emellan. Fackförbunden utgår ifrån att man ska få in alla människor i arbetslivet. Det finns en tanke att man kan skapa arbetsplatser trots att de de facto håller på att automatiseras bort.
Arbetsvägrarförbundet vill ändå verka för att höja lönenivån.
- Så klart är ett av våra mål att höja lönerna. Arbetsvägran är i själva verket ett sätt att driva upp lönerna, anser Ekholm.
För att lyckas med målsättningen att alltid göra arbetsvägran lönsamt, tror förbundet att socialskyddet inte ska vara kopplat till någon motprestation.
Det är också viktigt att basinkomsten är så hög att den räcker för att en person ska klara sig också utan att jobba.
Hur ska en basinkomst på 1400 per månad finansieras?
- En del finansieras genom att ersätta det nuvarande systemet
- 99,9% av storföretagens vinst som kommer från automatisering skulle omfördelas i form av basinkomsten
- "1400 euro kan kännas som en omöjlighet, men det är inte summan, utan samhällslogiken, som får det att kännas omöjligt"
Källa: Arbetsvägrarförbundet
Libera tror på mera flexibilitet och vill ha radikalare förslag
Tankesmedjan Liberas verksamhetsledare Mikko Kiesiläinen tycker inte vi ska slösa tid på att diskutera utopiska förslag som att avskaffa lönearbete.
Samtidigt efterlyser han nya idéer från partierna.
- Det har kommit få radikala förslag från partierna. Gällande arbetsmarknaden saknas nytänkande nästan helt. Det är talande att inget parti egentligen kommit med nya genomtänkta förslag, säger Kiesiläinen.
Han tycker inte heller att regeringen har varit speciellt modig.
- Gällande socialskyddet så visst, vissa få förslag har det kommit. Regeringen har genomdrivit aktiveringsmodellen och konkurrenskraftsavtalet, men de är ganska triviala frågor om man ser på den stora bilden, tycker Kiesiläinen.
Det har kommit få radikala förslag från partierna
Tommi Kiesiläinen
Kiesiläinen anser att strukturerna måste förändras för att motsvara dagens värld.
- Antingen har vi ett system med en hög nivå på socialskyddet, vilket innebär att staten försöker pressa folk in i arbetslivet. Eller så har vi ett system med lägre nivå på stöden men mer frihet, säger han.