Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Grundlagsutskottet gav sitt utlåtande - nu kan det här hända

Från 2018
Uppdaterad 01.06.2018 19:33.
Ingemo Lindroos Sote komentar
Bildtext Petteri Orpo.
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Alla blickar vänds nu mot Samlingspartiet, som vill ha ett utgiftstak för landskapen. Grundlagsutskottet bedömer att utgiftstaket är grundlagsvidrigt. Trots det kan Samlingspartiet gå med på reformen eftersom valfriheten är så viktig för partiet, skriver Ingemo Lindroos, politisk reporter på Svenska Yle.

Grundlagsutskottet har gett sitt utlåtande om valfrihetslagen. Det kräver att social- och hälsovårdsutskottet gör de ändringar som måste göras för att lagförslaget inte ska strida mot grundlagen.

Så vad händer nu? Det här är tre alternativ.

Alternativ 1: Samlingspartiet går med på att utgiftstaket tas bort - riksdagen röstar i sommar

Den svåra frågan för Samlingspartiet är att grundlagsutskottet inte godkänner ett utgiftstak i och med att landskapen ska garanteras en tillräcklig finansiering. Orsaken är att alla medborgare ska garanteras en jämlik vård oberoende av vilka resurser landskapet har.

Samlingspartiet anser att ett utgiftstak ska ingå i lagen. Å andra sidan kan partiet kanske gå med på att slopa utgiftstaket för att få behålla valfriheten, som för samlingspartisterna är den viktigaste delen av reformen. I så fall kan social- och hälsovårdsutskottet eventuellt lyckas göra ändringar i finansieringen för att få till stånd ett betänkande.

Men de ändringar som krävs tar tid. Betänkandet, som ska stå som grund för omröstningen i riksdagen, väntas bli färdigt tidigast i slutet av juni. Om riksdagen inte lyckas rösta om reformen före sommarpausen flyttas landskapsvalet fram till våren.

Alternativ 2: Samlingspartiet går med på ändringarna men fler samlingspartister meddelar att de röstar mot reformen

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo kommenterar i all korthet på Twitter att regeringen ska noggrant gå igenom utlåtandet och att kärnan, alltså valfriheten kan genomföras. "Det kräver mycket arbete men vi kan hitta en lösning", skriver Orpo.

Å andra sidan har flera av Samlingspartiets nuvarande och avhoppade riksdagsledamöter ställt sig kritiska till hela reformen. I nuläget skulle en knapp majoritet på 101 ledamöter rösta för vård- och landskapsreformen.

Kommer det fler avhoppare kan hela reformen falla. Orpo har tidigare signalerat att slutsatserna från grundlagsutskottet kan avgöra samlingspartisternas stöd för hela reformen.

Alternativ 3: Samlingspartiet meddelar med en mun att partiet inte står bakom reformen - regeringskris uppstår

Det här alternativet lät alltjämt som det mest osannolika i riksdagen under fredagen. Tröskeln är hög för Samlingspartiet att ge upp valfriheten. Det är svårt att föreställa sig när partiet skulle få en ny chans i en ny regering att genomföra den.

Å andra sidan finns det en nervositet både i partiet och i regeringen. Om det uppstår en situation där Samlingspartiet meddelar att partiet inte står bakom reformen skulle en regeringskris uppstå. Samlingspartiet och Centern kunde knappast regera tillsammans efter det.

Eftersom vård- och landskapsreformen är regeringens viktigaste reform skulle statsminister Juha Sipilä knappast ge upp hela reformen och fortsätta regera enbart med stöd av Blå framtid.

Att regeringen faller och riksdagsvalet tidigareläggs är i så fall den mesta sannolika utvägen. Men den situationen uppstår knappast under de närmaste dagarna.

Diskussion om artikeln