Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Amerikanska proffslag anställer ”cheerleaders” som ska vara ögongodis och inget annat: ”Lagen vill inte att fansen ska veta”

Från 2018
Uppdaterad 02.06.2018 12:31.
Cheerleaders för NY Jets.
Bildtext Vissa "cheerleaders" kanske bara står på plan i början för att sedan spring upp och "charma" kunderna.
Bild: MHO

De klär sig som lagens cheerleaders men håller mest till på läktarna bland fansen. Alternativa cheerleaders jobbar i en miljö där sexuella trakasserier och respektlös behandling är vardag, skriver New York Times.

Den amerikanska fotbollsligan NFL har inte varit känd för att se till att lagens cheerleaders behandlas på ett värdigt sätt. Ett bland flera kontroversiella fenomen är att NFL-organisationer kan anställa "cheerleaders" med lite annorlunda arbetsuppgifter.

Den alternativa gruppen cheerleaders ska upp på läktarna och göra åskådarnas upplevelser bättre. "Charma" kunderna, heter det.

– Det är en väldigt stor hemlighet och nu vet ni om den, säger Jackie Chambers, som jobbade som ”cheerleader” för Houston Texans, till New York Times.

– Lagen vill inte att fansen ska vet om det. Alla cheerleaders ska ses som en grupp.

Cheerleaders för Houston Texans.
Bildtext Traditionella cheerleaders dansar och hejar på plan.

Sexualiserat försäljningsjobb

Houston Texans, New England Patriots, New Orleans Saints och Washington Redskins hör till lagen som har erfarenhet av att anställa cheerleaders för helt olika syften. De sistnämnda döljer inte att de har en grupp cheerleaders som de kallar ”Playmakers” och som finns till enbart för att charma och spendera tid med fansen.

I ansökan till årets Playmakers, eller cheerleading-ambassadörer som de kallas, skulle till exempel bröststorlek anges. Ansökningsprocessen kulminerar ofta i en skönhetstävling, där kvinnorna går i bikini framför poänggivande sponsorer och VIP-medlemmar.

New York Times intervjuade flera av Redskins ex-ambassadörer och kvinnorna beskrev jobbet mer som ett sexualiserat försäljningsjobb än som ett jobb som cheerleaders. Den huvudsakliga uppgiften var att fungera som "ögongodis".

Missnöje på flera håll

Många av kvinnorna drömmer om att bli "riktiga", dansande cheerleaders efter att de börjat som ambassadörer.

Problemen är ändå stora och inte heller i Texans har läget varit bekvämt för ambassadörerna. De förväntas ställa upp på runt 50 pr-evenemang per år med en timlön på 7,25 dollar. Laget får in tusentals dollar per cheerleader under de här evenemangen.

Många är missnöjda. Jackie Chambers tidigare kollega stämde till exemepel Houston Texans för dåliga arbetsförhållanden och verbala trakasserier.

Chambers själv anställdes som "endast utseende"-cheerleader (fritt översatt från engelskans appearance only).

Se hela New York Times artikel om ämnet.