Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Northug hotade med stryk – nu siktar dopade skidåkaren på VM: ”Kan inte gömma mig i en grotta i Sibirien”

Från 2018
Johannes Dürr, OS 2014.
Bildtext Johannes Dürr har senast tävlat i OS i Sotji 2014.
Bild: EPA

Jag blir aldrig av med dopningsstämpeln i pannan, säger skidåkaren Johannes Dürr som siktar på comeback efter över fyra år borta ur tävlingsspåren. Österrikaren kan knappast vänta sig ett varmt välkomnande.

Johannes Dürr åkte fast för dopning under vinter-OS i Sotji 2014. Han förberedde sig som medaljkandidat inför femmilen, men stoppades.

Den då 26-årige österrikaren hade testat positivt för Epo, en form av bloddopning. Detta efter en genombrottsvinter med bland annat en tredjeplats på Tour de Ski.

På Touren passerade han Petter Northug i den avslutande slalombacken – och norrmannen har inte ställt sig positiv till Dürrs tidigare comebackplaner.

– Om jag får honom på höger eller vänster sida om mig i spåret så kommer jag att knocka honom, sade Northug enligt Expressen i januari 2016 kort innan dopningsavstängningen gick ut.

– Han har gjort bort sig rätt ordentligt. Det är bara pinsamt att komma tillbaka. Han hade nog gjort bäst i att hålla sig borta från skidsporten. Han kommer få många sura blickar på sig, trodde svensken Calle Halfvarsson.

Dürr: Kan inte få det ogjort

Comebacken blev aldrig av våren 2016, inte heller 2017 eller 2018. Men nu siktar Johannes Dürr på att återvända till skidcirkusen – med sikte på hemma-VM i Seefeld nästa vinter.

– Jag använde dopning, och det går inte att spola tillbaka bandet och få det ogjort, säger Dürr till den österrikiska tidningen Profil.

– Jag kommer aldrig att bli av med dopningsstämpeln i min panna. Men jag kan inte gömma mig i en grotta i Sibirien. Jag vill ta mig ur den här röran jag skapat.

Dürr stöds inte av det österrikiska förbundet och har startat en insamling för att finansiera comebacken. Han skriver även en bok om comebacken tillsammans med författaren Martin Prinz.

Diskussion om artikeln