Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Serben Nikola Zujic ger HC HIK mera trovärdighet i FM-ligan i handboll

Från 2018
Porträttbild på Nikola Zujic.
Bildtext Serben Nikola Zujic är spelklar för HC HIK.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Nikola Zujic går från Helsingfors IFK till HC HIK. Den serbiske handbollsspelaren och Hangöklubben undertecknade i dag (2.6) ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2018-19.

Hicken skaffar serben Nikola Zujic, 30 år, för att ge förra säsongens jumbolag kraft i distansskytte och erfarenhet på spelplanen.

Han skall också bli en ledare i laget.

- Fast klubben är ny för mig, tar jag gärna emot rollen som ledare i laget. Jag tror alla handbollsspelare gärna ser sig i en sådan roll, säger Zujic.

Nikola Zujic och Petter Forsström undertecknar spelarkontraktet.
Bildtext Nikola Zujic och HC HIK:s tränare Petter Forsström undertecknade spelarkontraktet på lördagen.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Efter fyra säsonger med Helsingfors IFK är Zujic redo att ta emot utmaningen att spela i en klubb som nödvändigtvis inte spelar om medaljen i serien.

- Det att HC HIK inte klarade sig förra säsongen betyder inte att laget inte skulle ha potential att göra det. Jag blev helt enkelt intresserad av det här alternativet och ville pröva på det.

Hicken är en välorganiserad klubb

Han säger att staden Hangö är bekant för honom från tidigare. Klubben känner han inte till så bra, men konstaterar att det är en välorganiserad och välskött klubb.

- Klubben jobbade hårt för att få mig att komma hit och klubbledningen jobbar också väldigt flitigt för att möjliggöra spel på högsta serienivån.

- Intresset för handboll förefaller vara stort i Hangö och varje handbollsspelare spelar gärna matcher då det finns mycket publik på läktarna, säger Nikola Zujic.

Jag och min hustru trivs väldigt bra i Finland och jag skulle gärna avsluta min spelarkarriär här

Nikola Zujic, HC HIK

Han kom till Finland för säsongen 2014-15. Före det har han förutom i sitt hemland Serbien spelat i Österrike, Turkiet och Tunisien.Han har spelat ett antal juniorlandskamper för Serbien.

- Jag och min hustru trivs väldigt bra i Finland och jag skulle gärna avsluta min spelarkarriär här. Jag tror ändå jag har många år kvar att spela, säger han och berättar att han förutom en axelskada för ett och ett halvt år sedan inte drabbats av värre skador.

- Jag har haft tur, ler han.

Zujic gjorde 133 mål för HIFK förra säsongen.

Två spelare från Sverige på kommande

HC HIK:s tränare Petter Forsström säger hans goda kontakter med Ville Leppänen i HIFK banade väg för transfern.

Forsström säger att jumbolaget i fjol saknade en säker distansskytt.

- Vi har nu en sådan. Nikola Zujic är dessutom en spelare som är erfaren och kommer att kunna vara en förebild för våra unga spelare.

Forsström säger att Hicken ännu letar efter en målvakt och en utespelare till laget.

- Blickarna riktas utomlands, eftersom det är svårt att få någon handbollsspelare att flytta hit och det tar lång tid att pendla till Hangö.

- Vi har ett par spelare på lut i Sverige, säger han.

HC HIK tränar fysik som bäst

Han tror att truppen på ungefär tre målvakter och 15 utespelare kommer att vara spikad i början av augusti. Då kör också de sista förberedelserna inför seriestarten i september i gång.

- Vi tränar som bäst mycket fysik och jobbar hårt för att den truppen ska räcka till under säsongen.

Målsättningar vill HIK-tränaren inte tala om i det här skedet.

- Först måste vi se hur den slutliga truppen ser ut.

Diskussion om artikeln