Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kuznetsovs perfekta comeback gav Washington första finalsegern på hemmais – Haulas kedja var ute och cyklade i Vegas 100:e match

Från 2018
Uppdaterad 03.06.2018 09:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

De ryska superstjärnorna Jevgenij Kuznetsov och Aleksandr Ovetjkin ledde Washington Capitals till en 3–1-seger över Vegas Golden Knights i Stanley Cup-finalserien i ishockey. Vegas Erik Haula tvingades se på från närhåll när Capitals drog upp en 2–1-ledning i matcher.

Det var inte ens helt säkert att en skadad Jevgenij Kuznetsov skulle spela i Capitals första finalmatch på hemmais på 20 år. Till hemmafansens förtjusning var han ändå med – och i grym form.

Kuznetsov bjöd på en effektiv uppvisning i comebacken:

Han fick passningspoäng till landsmannen Aleksandr Ovetjkins ledningsmål i andra perioden och kort därefter satte Kuznetsov själv segermålet 2–0 med ett fint handledsskott.

Målet var Kuznetsovs 12:e i slutspelet medan Ovetjkin tangerade Capitals-rekordet på 14 med sin fullträff.

– Vi vill vinna så mycket, han vill vinna så mycket. Det gör att vi alla spelar bättre, säger Devante Smith-Pelley om lagkamraten Ovetjkin på NHL:s webbplats.

Smith-Pelley gav Capitals andrum med 3–1 då Tomas Nosek kommit åt att reducera tidigare i den tredje perioden.

Tack vare målvakten Marc-Andre Fleury lyckades Vegas undvika fulare förlustsiffror.

Enorma problem för Haulas andrakedja

Om Washington förtjänar ros så är situationen omvänd för Vegas. Yles ishockeyexpert Tommi Seppälä var inte nådig i sin kritik:

– I själva verket såg det för första gången ut som ett expansionslag på isen. Vegas Golden Knights var uselt på alla tänkbara sätt, skriver Seppälä.

I klubbens 100:e match var i synnerhet Erik Haulas andrakedja i blåsten med de ryska superstjärnorna på andra sidan. Haula och kedjekamraterna James Neal och David Perron såg samtliga motståndarmål på nära håll med -3 i plusminusstatistik som följd.

I finalserien har Vegas fjärdekedja gjort dubbelt fler mål än andrakedjan (4 mot 2). Frågetecknen är många i säsongens succélag, som hittills klarat sig långt med sin kämpaglöd och laganda.

Capitals vann sin första finalmatch på hemmais någonsin (förlorade de två första år 1998). Den fjärde matchen i årets finalserie spelas i Washington DC på måndag kväll lokal tid.

Washington Capitals – Vegas Golden Knights 3–1 (0–0, 2–0, 1–1)
VGK: Haula 0+0=0, -3
Capitals leder med 2–1 i matcher

Bilder av Viasat