Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bashar al-Assad vill bli första utländska ledaren som träffar Kim Jong-Un i Nordkorea

Från 2018
För en knapp vecka sedan lovade Assad att stanna kvar vid makten
Bildtext Bashar al-Assad har överraskande meddelat att han tänker besöka Nordkorea för ett toppmöte med Kim Jong-Un
Bild: EPA/SANA

Det var Nordkoreas nyhetsbyrå KCNA som först uppgav att Syriens president Bashar al-Assad vill träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang.

Assad meddelade om sina planer då han träffade Nordkoreas nya ambassadör i Damaskus den 30 maj, skriver KCNA.

- Jag kommer att besöka Demokratiska Folkrepubliken Korea för att träffa hans excellens Kim Jong-Un, sade Assad under mötet.

Han lär ha tillagt att han är säker på att Kim "kommer att uppnå den slutliga segern och förverkliga återföreningen av Korea."

Det är inte klart när statsbesöket skulle äga rum, men Assad kan bli den första utländska statschefen som träffar Kim i Nordkorea.

Den syriska regeringen har inte ännu kommenterat nyheten officiellt.

Assad åker sällan utomlands

Syrien och Nordkorea har länge haft goda politiska och ekonomiska relationer och Syrien knöt diplomatiska förbindelser med Nordkorea redan år 1966.

Israelerna förstörde år 2007 en syrisk anläggning som påstods vara ett kärnkraftsbygge, som Nordkorea hade hjälpt Syrien med.

Syrien har i likhet med sin bundsförvant Iran, också köpt missiler och missilkunnande från Nordkorea.

Bashar al-Assad har sällan åkt utomlands under det över sju år långa inbördeskriget, men han har träffat Vladimir Putin under flera arbetsbesök i Ryssland
Bildtext Bashar al-Assad har sällan åkt utomlands under det över sju år långa inbördeskriget, men han har träffat Vladimir Putin under flera arbetsbesök i Ryssland
Bild: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

Assad har sällan åkt utomlands under det över sju år långa inbördeskriget. De få utlandsresor som han har gjort har varit korta arbetsbesök hos bundsförvanten Ryssland.

Det senaste besöket i Moskva inträffade i maj.

Syriska medier noterar att de inte var medvetna om några resplaner, men beskedet kommer samtidigt som man förbereder toppmötet mellan Kim och USA:s president Donald Trump i Singapore den 12 juni.

Kims charmkampanj leder till resultat

Det globala intresset för Kim Jong-Un har ökat markant sedan Kim inledde en charmkampanj i sitt nyårstal.

Därefter har han träffat Kinas president Xi Jinping två gånger i Kina och Sydkoreas president Moon Jae-In två gånger i stilleståndsbyn Panmunjom vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

För närvarande förhandlar Nordkorea på hög nivå både med USA och Sydkorea i Panmunjom.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besökte Pyongyang i torsdags då han bjöd in Kim till ett toppmöte med president Vladimir Putin i Moskva.

Det slutna och isolerade Nordkoreas mål har länge varit att bli accepterat som en kärnvapenmakt och att häva de långvariga ekonomiska sanktionerna.

Att bryta landets diplomatiska isolering är ett viktig steg för att uppnå dessa mål.

Diskussion om artikeln