Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands topptalang Kotkaniemi brädade förstavalet Dahlin i NHL-testerna – nu kan han draftas i topp-3

Från 2018
Jesperi Kotkaniemi, Ässät 2018.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi ligger högt i draftspekulationerna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

25 NHL-klubbar intervjuade Jesper Kotkaniemi under testlägret i Buffalo denna vecka. Vissa hade nog konstiga frågor, säger Kotkaniemi som ryktas kunna väljas av Montreal i midsommarens draft.

Jesperi Kotkaniemi återvände på söndagsmorgonen hem till Björneborg efter en tung men givande vecka i Buffalo. Han missade storebror Kasperis dimissionsfest, men det störde inte särskilt mycket.

Veckans viktigaste uppdrag var att imponera på NHL-klubbarna – och det lyckades 17-åringen med.

– Det var en ganska brådskande vecka. Jag hade saker att göra från morgon till kväll, men fint var det. Inte är sånt här helt normalt, jag försökte njuta, säger Kotkaniemi till Yle Urheilu.

Tre bjöd på biff

Kotkaniemi var en av fyra finländare som fick en inbjudan till Scouting Combine-evenemanget, dit åldersklassens cirka hundra främsta talanger årligen bjuds in.

Förutom Ässätcentern deltog Rasmus Kupari (Kärpät), Sampo Ranta (University of Wisconsin) och Niklas Nordgren (HIFK), som på grund av sjukdom var tvungen att avbryta lägret.

Spelarna visade upp sig för NHL-klubbarna inför midsommarens draft, där Kotkaniemi allmänt förväntas gå först av finländarna. I de flesta rankningslistor har Kotkaniemi (och Kupari) placerats mellan tionde och tjugonde plats – men det kan bli en riktig jackpot.

Av sammanlagt 31 klubbar intervjuade 25 Kotkaniemi, och tre visade extra stort intresse genom att föra ut honom på biffmiddag. De var Montreal Canadiens (3:e draftvalet), Detroit Red Wings (6) och Chicago Blackhawks (8).

Jesperi Kotkaniemi, Ässät 2018.
Bildtext Jesperi Kotkaniemi gjorde ligadebut med moderföreningen Ässät i höstas.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Uppenbarligen gav Kotkaniemi ett gott intryck på åtminstone Montreal Canadiens.

”Canadiens är väldigt intresserade av den finländska centern Jesperi Kotkaniemi … Om Montreal har för avsikt att välja Kotkaniemi måste de vara redo att chansa”, skriver Montreal Gazette.

Risktagningen består enligt tidningen av att Kotkaniemi inte klassas som den tredje bästa tillgängliga spelaren, men däremot den bästa centern – en position dit Canadiens söker förstärkning.

Dahlin: Det var kul

Det står redan klart att Buffalo Sabres kommer att plocka Rasmus Dahlin som etta, även om den svenska backen inte hörde till de allra vassaste i de fysiska testerna under veckan.

– Det var kul. Ganska tufft, men för det mesta bara roligt, konstaterade Dahlin enligt NHL.com efteråt.

I fystesterna mäts bland annat spelarnas uthållighet, syreupptagningsförmåga, styrka och explosivitet. Kotkaniemi klarade sig överlag bättre än Dahlin och briljerade framför allt i syreupptagning där han var femte bäst.

”Vissa hade nog konstiga frågor”

Tungt var det, säger Kotkaniemi – men inte lika pirrigt som intervjuerna.

– Till en början var jag lite nervös då jag visste att det satt lite större herremän på andra sidan bordet. Då man dessutom var tvungen att byta till engelska från den bekanta finskan, så var det en lite annorlunda situation än jag var van vid.

För det mesta upplever Kotkaniemi ändå att intervjuerna gick bra, men en del uppgifter förbryllade.

– Vissa hade nog konstiga frågor. I en intervju visades en bild där en buss stod mitt i en korsning och man frågade vart bussen är på väg (se exempel här). Jag hade ingen aning om vad svaret är. Jag drog bara till med höger, men det var visst fel svar, skrattar Kotkaniemi.

Kotkaniemi stod den gångna säsongen för 29 poäng (10+19) på 57 grundseriematcher under sin debutsäsong i Ässäts ligalag. I U18-VM, där Finland vann guld, blev det nio poäng (3+6) på sju matcher.

NHL-draften går av stapeln i Dallas den 22-23 juni.

Diskussion om artikeln