Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 25 döda då Eldvulkanen i Guatemala fick sitt andra utbrott i år

Från 2018
Uppdaterad 04.06.2018 10:42.
Volcan de Fuego hör till Centralamerikas mest aktiva vulkaner. Det här är redan det andra utbrottet i år på den över 3 700 meter höga vulkanen
Bildtext Volcan de Fuego hör till Centralamerikas mest aktiva vulkaner. Det här är redan det andra utbrottet i år på den över 3 700 meter höga vulkanen
Bild: EPA-EFE/ESTEBAN BIBA

Minst 25 människor har omkommit då Volcan de Fuego (Eldvulkanen) i Guatemala fick sitt andra utbrott i år.

Dessutom skadades minst 20 människor då tre närbelägna byar begravdes under aska eller lavaströmmar från Eldvulkanen.

Ett antal människor rapporteras som saknade och myndigheterna befarar att dödstalet ännu stiger, eftersom man inte har nått en av de byar som begravdes under aska och lava.

Vulkanen ligger i närheten av staden Antigua, som är känt för sina kaffeodlingar.

En man bär ett barn udner räddningsoperationen efter vulkanutbrott i juni 2018.
Bildtext En räddningsarbetare bär en flicka i värst drabbade El Rodeo.
Bild: EPA-EFE/NOE PEREZ

Flera av dödsoffren var räddningsarbetare som letade efter saknade.
En brandman som befann sig i ett hus som begravdes under lava, omkom tillsammans med tre människor som han skulle rädda.

Två barn brändes ihjäl av hettan från lavan då de såg på utbrottet på en bro.

- Alla lyckade inte ta sig ut och jag tror att de har begravts i lava och aska. När vi såg lavan komma så flydde vi upp i bergen omkring, berättar Consuelo Hernandez som flydde från byn El Rodeo.

Lavan som strömmar ner är över 700 grader het, enligt seismologer på plats.

Vulkanen exploderade i går kväll och fyra timmar senare började lava strömma ned längs sluttningen. Tre byar i området har nu täckts av lava eller tjock aska.

Askan från vulkanen innebär en säkerhetsrisk för flygtrafik och den internationella flygplatsen u huvudstaden har stängts
Bildtext Askan från vulkanen innebär en säkerhetsrisk för flygtrafik och den internationella flygplatsen i huvudstaden Guatemala City har stängts
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Hundratals räddningsarbetare letar efter saknade och de har också hjälpt till med evakueringen av 3 000 människor från sluttningarna kring Eldvulkanen, som ligger ett fyrtiotal kilometer från huvudstaden Guatemala city.

Räddningsarbetet försvåras av att lava har strömmat över vägar nära vulkanen och under natten var man tvungen att ställa in räddningsarbetet.

Man har också byggt härbärgen för den som har tvingats fly det största vulkanutbrottet i landet sedan 1974.

Myndigheterna befarar att 1,7 miljoner människor som bor i området, kan beröras av aska, lava och svaveldioxid som vulkanen spyr ut.

Vulkanaska har redan börjat falla över Guatemala City, den populära turiststaden Antigua och distrikt omkring.

Den internationella flygplatsen i huvudstaden har stängts på grund av säkerhetsrisker som orsakas av askan.

Volcán de Fuego är över 3 700 meter hög och och området runt vulkanen är mycket tätt bebott.

Polisen har stängt av vägarna som leder till vulkanen. Huvudstaden Guatemala City ligger endast 40 kilometer från Eldvulkanehnn
Bildtext Polisen har stängt av vägarna som leder till vulkanen. Huvudstaden Guatemala City ligger endast 40 kilometer från Eldvulkanen
Bild: EPA-EFE/ESTEBAN BIBA

President Jimmy Moralens som utlyser katastroftillstånd på måndag morgon, uppmanar sina landsmän att följa myndigheternas direktiv och att hålla sig borta från vulkanen.

Vulkanutbrottet hade inte ännu mattats av under måndag förmiddag finsk tid och det är möjligt att läget ännu förvärras.

- Vulkanutbrottet fortsätter och det finns en stor risk för pyroklastiska flöden, det vill säga heta askflöden och glödande laviner, varnar Guatemalas katastrofmyndigheter.

Diskussion om artikeln