Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sursikbacken i Pedersöre med 1 000 personer behöver en hjärtstartare

Från 2018
Uppdaterad 06.06.2018 12:44.
Sursik Sportis
Bildtext I skolcentret rör sig ca 1 000 personer varje dag.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I Pedersöre och Kronoby förs diskussioner om fler hjärtstartare till kommunerna. Pedersöre kommer sannolikt att skaffa en hjärtstartare till Sursikbacken där det finns högstadium och gymnasium.

- Där rör sig 1 000 personer varje dag så vi kom fram till att det behöver finnas en hjärtstartare där, säger kommunens utbildningsdirektör Rolf Sundqvist.

Utbildningsdirektör Rolf Sundqvist.
Bildtext Rolf Sundqvist.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Hämta på en minut i Kronoby

I Kronoby har en motion lämnats in i ärendet. Motionställarna vill se en defibrillator i idrottshallen i Kronoby centrum.

- Hallen är en samlingspunkt för alla åldersgrupper. Det är nära till högstadiet och gymnasiet och bara ett stenkast till lågstadiet eller egentligen till allt i byn, säger Rebecca Ågren (Pro Kronoby) som är en av politikerna bakom motionen.

Intill idrottsgården finns också ishall och fotbollsplan.

- Det är mycket folk i rörelse där. Händer något så hämtar man defibrillatorn på en minut om man springer snabbt, säger Ågren.

Sursik får en hjärtstartare

Också i Pedersöre har politikerna diskuterat behovet av fler hjärtstartare. Rolf Sundqvist kommer i juni att ta ärendet till nämnden för utbildning och småbarnspedagogik.

Sursik skola, Pedersöre.
Bildtext Sursik skolcentrum.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

- Vi tjänstemän är överens om att vi ska skaffa en till Sursik. Kanske är placeringen matsalen så att alla känner till var den finns, säger Sundqvist.

Det var fullmäktiges ordförande Johanna Holmäng (SFP) som kontaktade Sundqvist i ärendet.

Johanna Holmäng
Bildtext Johanna Holmäng.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- En hjärtstartare är väldigt bra, för det som görs på olycksplatsen är ofta avgörande för slutresultatet, säger Holmäng.

Bakom låsta dörrar

Vad gäller Kronoby så finns i nuläget en hjärtstartare vid flygplatsen. Hjärtstartare finns också i brandstationen som ligger centralt.

- Men det är bakom lås och bom, dit kommer inga lekmän in, säger Ågren.

Förutom Ågren har Malin Åminne (SFP), Adam Näse (SFP), Anne-Mie Ranta (SFP) och Eva-Lott Björklund (Pro Kronoby) skrivit under motionen.

Händelserna vid Optima där en lärare startade om hjärtat på en 17-årig elev var orsaken till att Ågren och de andra började fundera på fler hjärtstartare till Kronoby.

- Den ska vara nära till hands så alla vet var den finns. De första sekunderna är avgörande, och för varje minut sjunker överlevnadsprocenten vid hjärtstillestånd, säger Ågren som också är sjukskötare.

Motionen i Kronoby går vidare till normal behandling i kommunen.

Anmäl till defi.fi

SFP:are i Pedersöre har också diskuterat att alla som har en hjärtstartare borde anmäla det till webbsidan defi.fi.

Enligt sidan finns bara en hjärtstartare i Pedersöre, men enligt uppgifter till politikerna finns flera.

Diskussion om artikeln