Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Stick inte in fingrarna i tigerns bur” – många ryska män anser att kvinnorna själva provocerar fram misshandel i nära relationer

Från 2018
Alina Petrovitj är något så ovanligt som en rysk feminist. Här sitter hon med armarna i kors i en grön soffa framför en bokhylla.
Bildtext Alina Petrovitj är något så ovanligt som en rysk feminist.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

Efter att lagen som avkriminaliserade våld inom familjen trädde i kraft har anmälningarna om misshandel ökat. Samtidigt hör det till att kvinnor ska tåla och tiga. Devisen ”den man älskar agar man” lever starkt i det patriarkaliska samhället.

Både kvinnor, barn och män utsätts för våld i hemmen, men våldet mot män är försvinnande sällsynt i jämförelse med det som riktas mot dem som är fysiskt svagare.

Män slår sina fruar, söner misshandlar sina föräldrar och föräldrar sina barn.

- Och alla strävar efter att hålla sanningen dold, säger feministen Alina Petrovitj.

Hon är 22 år gammal och studerar till journalist. På sin fritid arbetar hon med olika projekt inom feministorganisationen Ona i Sankt Petersburg. Namnet betyder hon, och organisationen erbjuder bland annat kurser för kvinnor som vill stärka sitt självförtroende.

Alina Petrovitj vill påverka och minska våldet i hemmen. Hon slår ut med armarna och ser upprörd ut.
Bildtext Alina Petrovitj vill påverka och minska våldet i hemmet.
Bild: Yle/Kerstin Kronvall

För Alina är det ofattbart att kvinnor står ut med våld från sina män och inte lämnar dem. Hon tror att det beror på de patriarkala traditionerna i landet och på kvinnornas rädsla för att inte klara sig på egen hand.

- Sedan det blev möjligt att misshandla sina närmaste utan risk för straff är det som om lagen gav männen fria händer, säger Alina.

Lagen har varit i kraft i ett drygt år - och misshandeln i hemmen har ökat

Det var många som knappt trodde sina öron då det blev klart att Ryssland stiftade en lag som innebar att våld i nära relationer inte automatiskt är något brott. Lagen trädde i kraft i februari 2017.

De som slår dig älskar dig, sa våra mammor

Alina Petrovitj

Snart började det komma rapporter om att anmälningarna om misshandel ökade, men fortfarande finns det inga helt tillförlitliga siffror om hur många människor som utsätts för våld i hemmet. Man vet att kvinnor och barn är värst utsatta. Det finns också en djup kultur av tigande.

- Vi lär oss redan som små att vi ska tåla och tiga, de som slår dig älskar dig, sa våra mammor, berättar Alina Petrovitj.

Till det som gör henne mest upprörd hör männens inställning till misshandel hemma. Många skyller ifrån sig och förklarar att kvinnorna själva är skyldiga. Vissa män säger att kvinnorna tigger stryk genom att manipulera och provocera fram så starka känslostormar att männen exploderar.

Alina har diskuterat våldet med många män.

- Stick inte in handen i tigerns bur, sa en av dem.

Han ansåg att en klok kvinna inte leker med elden utan underordnar sig mannens vilja. Då blir han inte tvungen att följa sina känslor utan kan vara lugn och rationell.

fasaden toilll ett grått ryskt flervåningshus med inslag av rött tegel.
Bildtext Våldet kan finnas i vilket hem som helst.
Bild: Yle/kerstin Kronvall

I Ryssland finns en machokultur

Till en del anser Alina att kvinnor är orsak till våldsamt beteende. Vissa mammor uppfostrar sina söner till en machokultur. De ska vara maskulina hannar som inte gråter och helst ägnar sig åt någon hobby som anses vara manlig.

- Vi behöver mera tolerans i landet, det är den enda vägen för att minska våldet, säger Alina Petrovitj.

Jag vill inte tiga och underordna mig

Alina Petrovitj

Misshandel, våld och mord inom familjerna är ett undangömt problem i det ryska samhället. Man ser knappt något om det inom massmedierna. På nätet kan man hitta artiklar och diskussion om våld inom familjen, men i tidningar och på tv är det ett mycket ovanligt tema.

Många ryssar uppfattar också feminism som något väldigt negativt. De anser att feminister är militanta okvinnliga varelser som hatar män och vill utplåna dem. Alina möter ofta misstänksamhet.

- Jag vill inte tiga och underordna mig, säger hon som själv är lyckligt gift med en man som stöder henne och uppskattar att hon har en egen vilja och är samhällsintresserad.

Tusentals kvinnor i Ryssland dödas varje år av någon familjemedlem eller annan närstående, 2014 var antalet dödade kvinnor 9 600. Enligt kvinnoorganisationen Anna utsattes nästan femtiotusen kvinnor för våld i hemmet år 2016. Och det handlar om sådana som anmält våldet.

Mörkertalet är enormt.

Diskussion om artikeln