Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens podd: Neymars formbesked ger Brasilien guldvittring – ”Han är ledaren i landslaget, men inte i klubblaget”

Från 2018
Uppdaterad 04.10.2018 09:58.
Neymar jublar efter sitt mål mot Kroatien.
Bildtext Neymar gjorde en sagolik comeback efter sin fotskada.
Bild: imago / Sportimage / All Over Press

VM i fotboll sparkar i gång om tio dagar. Brasiliens nummer tio, Neymar, gav ett strålande formbesked i går genom att göra ett konstmål i 2–0-segern över Kroatien. Yle Sportens podd cementerar att Brasilien är den hetaste mästarkandidaten tack vare Neymars återkomst.

Den brasilianska superstjärnan gjorde comeback efter ett tre månader långt skadeuppehåll och såg fräsch ut.

Avsnitt 18: Om Neymar, Ovetjkin och det isländska bollsportsundret - med Ken Sirenius

44:27

Chriso Vuojärvi hävdar att man inte kan överskatta Neymars betydelse för det brasilianska landslaget.

– Brasilien är i och med Neymars formbesked den största favoriten till VM-titeln. Han har nu gjort 54 mål på 84 landskamper och då spelar Brasilien inte landskamper mot blåbär.

Veckans poddgäst, handbollsförbundets träningschef Ken Sirenius, upplever att Neymar är individualist i klubblaget men en lagspelare ut i fingerspetsarna då han spelar för Brasilien.

– Han är ledaren i landslaget, vilket han inte är i klubblaget. Det är en otrolig kontrast, säger Sirenius.

– Han är Brasiliens talisman. Med honom i laget höjer sig de övriga. Oberoende om han är i full form eller inte. Matchen mot Kroatien visade ju att han definitivt inte är halvskadad. Och Brasilien har ju hur som helst ett otroligt bra lag, analyserar Antti Koivukangas.

I den första halvleken av podden behandlas också Alexander Ovetjkins status ifall han leder Washington till Stanley Cup-mästare, handbollens FM-serie som har bara sex lag nästa säsong och till sist fick den stora Arsenal-supportern Ken Sirenius lägga ut texten om lagets nya huvudtränare Unai Emery.

Det isländska bollsportsundret

I den andra halvleken av podden var bollsportskultur under lupp. Med avstamp i Antti Koivukangas reportageresa till Island förra veckan.

De isländska framgångarna i framför allt fotboll och handboll, men också basket är väldokumenterade.

Det har blivit två raka slutspel för fotbollsherrarna, tre EM-slutspel i svit för fotbollsdamerna, OS-silver är högvattenmärket för de isländska handbollsherrarna, medan basketherrarna har spelat i de två senaste EM-slutspelen.

Som bekant har Island bara snäppet fler invånare än det finns finlandssvenskar.

– I fotboll finns det fakta att falla tillbaka på. Island har fantastiska faciliteter. Man har satsat på att bygga små planer och inomhusarenor. Det har man gjort under 2000-talet. Man har helt enkelt skapat bättre förutsättningar i närmiljön för barnen att spela fotboll, säger Koivukangas.

Ett annat viktigt element är det som kan kallas för tränarrevolutionen. År 2003 hade inga isländska tränare Uefa:s B-papper. Elva år senare var antalet uppe i nästan 600.

– De här tränarna är inte endast engagerade i vuxenidrott. Tvärtom. De tränar till och med de allra yngsta juniorerna. Barnen är i goda händer från dag ett, berättar Koivukangas.

Han påminner också om att islänningarna har ett starkt lynne. De tror starkt på sig själva och är optimister.

Islands startelva poserar inför VM-uppladdningen mot Norge.
Bildtext Islands startelva i VM-genrepet mot Norge.
Bild: All Over Press

Mycket av det som den isländska fotbollen gjort rätt på 2000-talet gäller också inom den isländska handbollen.

– Klubbarna är nära hemmet, vilket är otroligt viktigt. Staten står för hallen och träningstid. Föräldrarna betalar bara tränaravgiften och då de vet att det är en professionell tränare så har de inga problem med det.

Lukas Hradecky – större än Iivo Niskanen?

I Finland hävdas det ibland att vi saknar bollsportskultur. Ken Sirenius anser att det ligger något i påståendet, men påminner samtidigt om det engagemang som basket, volleyboll och också fotbollslandslaget skapar.

Däremot så tycker han att lagidrottare inte får den uppmärksamhet och uppskattning de skulle vara värda. Till exempel Lukas Hradecky som Bundesliga-fansen utsåg till årets målvakt.

– Hradecky sitter inte på den tron han borde sitta på i Finland, säger Sirenius.

Lukas Hradecky lyfter den tyska cupbucklan.
Bildtext Lukas Hradecky avslutade sin sejour i Frankfurt med seger i tyska cupen.
Bild: All Over Press

I samband med valet av årets idrottare rangordnar Finlands sportjournalister de finländska idrottsprestationerna. Hur står sig Hradeckys säsong mot Iivo Niskanens OS-guld på femmilen?

– Det är otroligt olika prestationer. Hela Niskanens säsong handlar om en enda tävling och han fixar det. Sedan har vi en finländare som spelar vecka ut och vecka in i en av de stora serierna i Europa. Ett individuellt OS-guld trumfar Lukas Hradecky, men han är i min topp tre, säger Koivukangas.

I den tredje halvleken ställde deltagarna en fråga till varandra och de handlade om sagovidunder, tennisunderlag och storklubbarna i Stockholm.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och numera också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln