Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kurjenrahka nationalpark ska bli Åbos Noux - den nya busslinjen förväntas öka besökarantalet till parken

Från 2018
Folkgrupp som står i cirkel uomhus i juni
Bildtext Janne Virtanen från Egentliga Finlands förbund, hälsar bussällskapet välkomna till nationalparken.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Klockan är strax efter 11 när ett gäng glada besökare kommer promenerande i den hårda vinden. Det är måndag och premiärdag för den nya linjen mellan Åbo torg och Kurjenrahka nationalpark.

- Besöksantalet har ökat stadigt varje år under de senaste fem åren, säger en munter Henrik Jansson, Forststyrelsens områdeschef.

Han är nöjd över att den här busslinjen kommer i gång i sommar. Det har funnits en oro för hur parkeringsplatser och vägar annars skulle klara av belastningen av alla personbilar.

- I Noux har man stora problem med just biltrafiken så i Helsingfors kunde man bra ta exempel av hur man nu löser det i Åbo, säger han.

Henrik Jansson framför sjön i Kurjenrahka Nationalpark
Bildtext Henrik Jansson ser med förväntan fram emot hur busslinjen påverkar besöksantalet i sommar.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kurjenrahka nationalpark är en 29 kvadratkilometer stor nationalpark med de vidaste myrarna i naturtillstånd i Egentliga Finland. I år fyller dessutom nationalparken tjugo år.

Parken ligger drygt fyrtio kilometer från Åbo centrum och tidigare har det varit svårt att ta sig till parken utan egen bil. Eftersom besökarantalet har ökat så pass mycket blev tanken om en bussförbindelse realistisk.

- Vi får se hur populärt det blir med busslinjen och om det blir en fortsättning, säger Jansson.

Mera service

Serviceutbudet, som till exempel caféer och logi, har hittills varit begränsat. I framtiden kan det dock bli en ändring på den punkten.

- Forststyrelsen kommer inte själva att driva någon ny verksamhet här men samarbetar gärna med företagare som ser potential i det här stället, säger Jansson.

Ängsull på en myr
Bildtext Myrlandskapet är typiskt för Kurjenrahka nationalpark.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Intresset bland utländska turister har ökat, men också finländare har hittat ut i skogarna i allt större utsträckning. Enligt forststyrelsens statistik ligger Tykö nationalpark(Teijo) snäppet högre upp när det kommer till antalet besökare.

Till Kurjenrahka kom det 73 800 besökare medan Tykö besöktes av hela 85 700 personer.

Mest populära i Finland är de stora nationalparkerna i Lappland där Pallas-Yllästunturi besöktes av hela 553 000 personer förra året.

Trycket ökar

Patrik Berghäll är friluftspedagog och gillar tanken om en ny busslinje till Kurjenrahka naionalpark.

- Det är ett väldigt fint ställe som man i bland brukar kalla för "Fattigmans-lappland" eftersom området påminner om myrmarkerna i norr.

Berghäll hoppas samtidigt att man lärt sig från förra gången, då man öppnade en promenadstig runt Savojärvi nära parkeringen till Kurjenrahka.

- Det började komma massor med människor till parken, vilket ledde till att man inte hann med vedförsörjning eller med att tömma utedassen samma takt.

Han anser att det enda negativa med ett ökande besökarantal är effekterna som det medför på naturen.

- Norra delen av Savojärvi är redan ganska slitet.

Koja i skogen där folk kan grilla
Bildtext Grillplats i Kurjenrahka nationalpark.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Henrik Jansson ser däremot inga problem med en ökad besökarmängd.

- Våra rutter är tydligt utstakade och det är nog inget problem för naturen att det kommer folk hit.

-Däremot har vi sett över situationen med eldstäder och infartsvägar så att det är smidigt att komma hit, säger Jansson.

Tidtabeller och kartor för den nya busslinjen kan du läsa mer om här.

Diskussion om artikeln