Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Örnarna i Karleby dog chockartad död – bar inga sjukdomar enligt Eviras analys

Från 2018
En kråka och en havsörn sitter vid stranden, i solnedgångsljus.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Hasse Persson-Bru/Ålands Radio och TV

De två havsörnarna som hittades döda i Öja i Karleby i april bar inte på några sjukdomar. Det visar livsmedelsverkets Eviras undersökningar.

Örnarna hade varken blyförgiftning eller fågelinfluensa.

- Vi kollar lever och njurar för blyhalter men de verkar vara normala, säger specialforskare Marja Isomursu på Evira i Uleåborg.

Kan döda varandra i strid

Isomursu säger att örnarna kanske höll på att strida i luften. Hon påminner om att örnar faktiskt kan döda varandra då de strider.

- Det var något traumatiskt som hände. Kanske stred de, och så kollision med elledningarna.

Enligt Isomursu är det ganska vanligt att Evira får undersöka örnar som dött i någon form av trauma eller chockartad händelse.

Mänsklig verksamhet bakom dödsfall

Den vanligaste orsaken till att havsörnar dör är ändå blyförgiftning, enligt en färsk rapport från Evira. Örnarna förgiftas då de tar byten eller äter kadaver som har spår av blyhagel eller blypatroner i sig.

En stor del av dödsfallen beror också på att örnarna kolliderar med elledningar, bilar, tåg och vindkraftverk.

- I 6 av 10 fall var dödsorsaken mänsklig verksamhet. Vanligast var blyförgiftning, efter det kom andra olyckor som människor på något sätt bidrog till med sin verksamhet, säger Isomursu i rapporten.

Revirstrider och svält

Bland de naturliga dödsorsakerna finns bland annat skador som örnar får i revirstrider, eller att örnarna hungrar ihjäl. I ungefär fem procent av dödsfallen är orsaken olaglig jakt.

Evira har undersökt dödsorsaken hos 123 örnar mellan 2000 och 2014.

Blyförgiftning är vanligare på Åland än i övriga Finland. På Åland får jägare ännu använda blypatroner i all form av jakt. Blypatroner i vattenfågeljakt förbjöds i resten av Finland år 1996.