Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nuorisosäätiö mister sin ställning som allmännyttigt samfund

Från 2018
Nuorisosäätiön asuntorakennushankkeen työmaa 27.7.2016, Aleksanterinkatu 5, Lahti, ilmakuva
Bild: Retu Liikanen / Yle

Stiftelsen Nuorisosäätiö som står Centern nära möter nya repressalier. Stiftelsen mister nämligen sin ställning som allmännyttigt samfund, enligt ett beslut från centralen ARA som finansierar boende.

Nuorisosäätiö finns till för att förse unga med förmånliga bostäder, men enligt ARA har stiftelsen en hel del verksamhet som inte tillåts för samfund som betraktas som allmännyttiga. Det handlar bland annat om riskfyllda penningplaceringar.

Stiftelsen har heller inte styrt om verksamheten trots upprepade anmärkningar.

Om inte Nuorisosäätiö styr om verksamheten hotar ARA dessutom med att säga upp lån som stiftelsen har fått. ARA har gett stiftelsen sex månader att få ordning på det hela.

– Att statusen försvinner har ingen direkt inverkan på Nuorisosäätiös hyresgäster eller hyrorna i de lägenheter som ARA finansierat. Situationen är ändå allvarlig och exceptionell, säger ARA:s överdirektör Hannu Rossilahti i ett pressmeddelande.

Nuorisosäätiö är inblandad i flera ekonomiska härvor som har att göra med valfinansiering och placeringar i skatteparadis.

I mars avgick stiftelsens ordförande Perttu Nousiainen efter beskyllningar om ekonomiska oegentligheter. Hans avgång var ett krav från Patent- och registerstyrelsen. I samma veva lämnade också stiftelsens vd och ombudsman Aki Haaro sin post.

Diskussion om artikeln