Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ett hus på Parkgatan 4 i Brunnsparken och ett annat i Eugen Schaumans park på Brändö i Helsingfors.

De här husen förfular sin omgivning, menar Helsingfors - hotar ägarna med tiotusentals euros böter

Från 2018
Uppdaterad 03.08.2018 12:31.

Ett hus i Eugen Schaumans park på Brändö och ett i Brunnsparken förfular sin omgivning, menar Helsingfors stad. Ifall ägarna inte renoverar husens fasader innan slutet av sommaren, måste de betala 20 000 respektive 10 000 euro i böter. "Orimligt", menar en Helsingforsbo.

- Det är nog inte rätt. Om staden vill att huset ska hållas i skick tycker jag de kunde betala! säger Aura Bade om huset i Brunnsparken.

Bade bor själv i närområdet. Hon tycker att huset är i lite dåligt skick men absolut inte fult.

Aura Bade, som bor i Brunnsparken i Helsingfors, på gatan utanför huset vid Parkgatan 4.
Bildtext Aura Bade tycker att bötessumman på 10 000 euro är orimligt hög.
Bild: Yle/Lukas Rusk

Nina Tallberg tycker att det är bra att staden vill att huset hålls i skick.

- De har väl räknat ut att 10 000 euro är en passlig bot för att något ska bli gjort. Huset ser lite skamfilat ut - men det är en vacker fasad!

Tallberg bor på andra sidan gatan från huset. Dess utseende har inte stört henne.

- Det har inte stört mig alls!

Huset på Parkgatan 4 ägs av Stiftelsen för Finlands arkitekturmuseum och - informationscentrum. Huset är byggt 1881 och står strax invid själva Brunnsparken.

Byggnaden är skyddad i detaljplanen.

Byggnadstillsynen vid Helsingfors stad märkte i början av 2014 att byggnaden på Parkgatan 4 inte var i optimalt skick. Stiftelsen som äger huset uppmanades att restaurera fasaden innan år 2017.

- Det handlar om att målfärgen börjar flaga och att fasaden kräver underhåll för att inte ta skada. Det är alltså inte direkt fråga om att huset skulle vara fult, utan snarare tvärt om. Vi vill se till att det bevaras, säger Pentti Ruuska vid Helsingfors stads byggnadstillsyn.

Stiftelsen för Finlands arkitekturmuseum och - informationscentrum vill inte kommentera situationen.

Invånaren Tallberg har en hälsning till stiftelsen.

- Vänligen bry er om det här gamla huset - det är det värt. Det borde ni förstå när ni en gång är arkitekter!

Nina Tallberg, som bor i Brunnsparken i Helsingfors, på gatan utanför huset vid Parkgatan 4.
Bildtext Nina Tallberg bor själv vid Parkgatan. Hon tycker byggnaden på Parkgatan 4 ser lite sliten ut och berättar att dess grannhus håller på att totalrenoveras som bäst. "Det kommer att bli en flagrant skillnad när det putsats upp men det andra huset står kvar som det är nu".
Bild: Yle/Lukas Rusk

Husen i omgivningen av byggnaden på Parkgatan 4 är alla i snyggt skick.

Staden för en intern strid på Brändö

På Brändö, i en vildvuxen del av Eugen Schaumans park står ett annat hus som går samma öde till mötes som huset på Parkgatan 4.

Staden har beslutat att ägaren måste betala 20 000 euro i böter ifall husets fasad inte städats upp innan slutet av september.

Vem är husets ägare? Jo, Helsingfors stad.

Huset i Eugen Schaumans park heter Villa Slotte och är byggt under 1920-talet som ett bostadshus. Huset är skyddat i detaljplanen.

Trots det har ägaren, alltså staden, gjort en ansökan till sektionen för byggnader och allmänna områden om att få riva huset i augusti 2016. Ansökan motiverades med att huset är i dåligt skick och stör användningen av parken.

Staden fick inte lov att riva huset, eftersom det hör till Brändös första bostadshus.

I oktober 2016 upptäckte stadens byggnadstillsyn att fasaderna är i dåligt skick och uppmanade ägaren, alltså staden, att reparera dem innan slutet av 2017.

- Med Villa Slotte handlade det främst om att man ställvis rappat om väggen vilket ger ett fläckigt intryck, berättar Pentti Ruuska vid Helsingfors stads byggnadstillsyn.

Villa Slotte har stått tom de senaste åren. Husets insida är i gott skick men gården är vildvuxen.

Villa Slotte har vita väggar efter att fasaden rappats. Någon har också klottrat på bakväggen.

Villa Slotte står i en vildvuxen och skogig del av Eugen Schaumans park. Parken är i övrigt väldigt städad. Huset står på ett väldigt vackert ställe på stranden till den lilla viken i mitten av parken.

Fult eller fint?

Ruuska berättar att han inte ansvarar för övervakningen av nybyggda hus utan att han snarare övervakar i vilket skick existerande byggnader är.

Vid Helsingfors stad är det enligt Ruuska främst arkitekterna som dömer vad som är fult eller fint då det kommer till nybyggen.

- Det finns inga matematiska formler eller kriterier för hur man bedömer vad som är fint eller fult, det är ju klart att det alltid till viss grad är subjektivt, säger han.

Tycker du det är konstigt att husägare bötfälls för att huset "förfular" omgivningen? Eller tycker du det finns andra hus i huvudstadsregionen som är så fula att ägarna borde bestraffas?

Låt oss få veta i kommentarsfältet!


Den här artikeln är uppdaterad.

I den ursprungliga artikeln som publicerades 4.6.2018 kl. 19.42 stod det att staden kräver att Villa Slottes ägare betalar böter till staden. I den uppdaterade artikeln som publicerades 7.6.2018 kl. 14.25 är "till staden" borttaget - enligt viteslagen betalas vite, som alltså är böter som sätts upp som hot, till staten.

Svenska Yle beklagar misstaget.

Diskussion om artikeln