Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paavo Väyrynen återvänder till Medborgarpartiets ledning – men partiet nekar och polisanmäler i stället Väyrynen

Från 2018
Uppdaterad 04.06.2018 16:13.
Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen
Bildtext Paavo Väyrynen.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Efter interna stridigheter och många turer fram och tillbaka är Paavo Väyrynen tillbaka som ordförande i det egengrundade partiet Medborgarpartiet. Det här påstår åtminstone Väyrynen själv, medan partiet hävdar det motsatta.

Under en längre tid har Medborgarpartiet varit nästintill lamslaget på grund av osämja i partiledningen. Partiet har till exempel haft tre styrelser men ingen som enligt partiet varit beslutsförmögen.

På måndagen begärde Seppo Hauta-aho avsked från sin ordförandepost under ett styrelsemöte. Samtidigt återvaldes Väyrynen till styrelseordförande och partiledare för Medborgarpartiet.

I riksdagen kommer Väyrynen att bilda partiets riksdagsgrupp.

Allt det här framgår i ett pressmeddelande som skickades ut på måndag förmiddag.

Medborgarpartiet opponerar sig

Men allt verkar inte vara glasklart. I ett mejl som skickades ut ett par timmar efter Väyrynens tillkännagivande, säger partiets sittande ordförande Sami Kilpeläinen och viceordförande Piia Kattelus något helt annat.

”Medborgarpartiets lagstadgade och stadgeenliga årsmöte hölls 3.3.2018 klockan 16.15 i Uleåborg och till styrelsen valdes Sami Kilpeläinen, Piia Kattelus och Tuula Komsi.”

Kilpeläinen och Kattelus menar att Väyrynen har lämnat partiet och inte längre har någon roll. De tillägger att det samma gäller Väyrynens stödtrupp och egenutnämna styrelse.

Medborgarpartiets Kilpeläinen och Kattelus har anmält Väyrynen till polisen på grund av hans agerande. Tingsrätten behandlar saken den 15 juni.

Väyrynen har för sin del sagt att mötet i Uleåborg i mars var olagligt.

Lämnade partiet för att blir Centerns ordförande

Turerna kring Väyrynens varande eller icke-varande i Medborgarpartiet har varit många. I mars avsattes han från Medborgarpartiet med motiveringen att han missbrukat partiets medel.

I början av april sade Väyrynen att han lämnar partiet på grund av de inre stridigheterna och i stället kandiderar för ordförandeposten i det gamla moderpartiet Centern.

I slutet av april meddelande Väyrynen ändå att han lämnar Centern för gott och att han återvänder till sin stol i riksdagen i juni.

Sedan riksdagsvalet 2015 har Väyrynen fokuserat på sitt uppdrag som Europaparlamentariker.

Artikeln uppdaterades 4.6.2018 klockan 15.53 med Sami Kilpeläinen och Piia Kattelus anmärkningar.

Diskussion om artikeln