Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Har du dejtat på Tinder? De värsta och bästa dejtinghistorierna samlas nu i bok - också din historia kan finnas med

Från 2018
Uppdaterad 15.06.2018 13:16.
Marknadsföringschef på Sets Hedda Sirén ler framför en buske.
Bildtext Hedda Sirén.
Bild: Copyright 2018. All rights reserved.

I oktober utkommer boken Tinderdejten där Svenskfinlands bästa, värsta roligaste och konstigaste Tinderberättelser finns samlade - och alla får vara med, åtminstone alla som har erfarenhet av dejtingappen Tinder.

På Fb-sidan Tinderdejten kan man redan nu läsa olika mer eller mindre lyckade Tinderhistorier och nu är det också dags att skicka in sina egna historier om man vill vara med när bokförlaget Schildts & Söderströms ger ut de bästa berättelserna i bokform i höst.

Idén föddes på en julfest

Idén föddes på en personaljulfest när ett gäng från bokförlaget berättade och jämförde olika Tinderupplevelser med varandra.

– Vi skrattade och hade roligt, men snart visade det sig att de som aldrig varit på Tinder verkade vara de som var mest intresserade. Någon sade lite på skämt att det borde bli en bok och nu blir det så! Det råkade ju sig så att vi jobbar på Svenskfinlands största förlag så steget var ganska naturligt berättar Hedda Sirén som är marknadsföringschef på Schildts & Söderströms.

Redan nu har man samlat in en hel del vansinniga historier men Sirén säger att hon gärna vill avdramatisera Tinder.

– Tinder är lite som det vanliga livet, vissa är vettiga, snygga och roliga, andra kan vara idioter eller precis hur som helst och just så är det också på Tinder, det är samma människor du möter där, säger Sirén.

Ett glatt par skrattar.
Bildtext Hur detta par träffades det vet ingen, men glada är dom!

När man berättar om sina Tinderupplevelser berättar man oftast om de mer extrema sakerna, men dejtande på Tinder är i praktiken ganska odramatiskt.

Av de som är singlar år 2018 har nog majoriteten varit på Tinder, tror Sirén, däremot anser hon att det också ganska snabbt behövs en träff i det verkliga livet.

– Jag själv tycker att utstrålning är det viktigaste och den kommer inte alltid fram på Tinder. Jag är inte så noga med hur folk ser ut, men utstrålning är viktigt, på en minut vet du sedan om det kommer att fungera eller inte, men det krävs alltså ett riktigt möte.

Vett och etikett också på Tinder

Sirén säger att trots att hon själv snabbt vet om träffen kan leda vidare eller inte, ändå kan få ut mycket av att samtala med människor hon kanske aldrig annars skulle träffa. Världen blir lite större och man kan lära sig mycket nytt – till och med om sig själv.

– Sedan tycker jag man ändå gärna kan avsluta saker på ett snyggt sätt, jag fejdar hellre ur en diskussion än ghostar, säger Sirén.

Jag har svårt för män som poserar med cykelhjälm på sina profilbilder

Att ghosta är det samma som att plötsligt bara försvinna från diskussionen, som ett spöke. Sådana här saker kan man alltså lära sig mer om eller för all del berätta om på Fb-sidan Tinderdejten.

Etikett är lika viktigt på Tinder som i verkliga livet. Sirén berättar att hon själv försöker vara öppen och inte dra för hastiga slutsatser om personen bakom profilen, men en no-no har hon.

– Jag har svårt för män som poserar med cykelhjälm på sina profilbilder. Det är såklart viktigt med säkerhet, men jag tycker att man kunde ta bort hjälmen innan man tar en selfie, säger Sirén som hoppas att boken kommer att bli rolig och underhållande.

Sirén hoppas också att boken är peppande och terapeutisk för alla som är på Tinder och att de som inte är det kan få en intressant inblick i Tindervärlden. Berättelser kan man skicka in ända till slutet av augusti.

Tinder är en av många dejtingappar som kan användas av alla som har en smarttelefon.

– Tjänsten lanserades år 2012.
– Användarna laddar upp profilbilder och kan söka vänner, oftast i ett romantiskt syfte, genom att antingen svepa en bild till höger eller vänster. Sveper du till höger betyder det att du visar intresse och ifall den andra också visar intresse för din bild blir det en sk. match.
– Om då får en match kan du skicka meddelanden till den andra.
– Användarna måste vara minst 18 år för att kunna skaffa ett konto.

Diskussion om artikeln