Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hotet om totalt vattenstopp i Kapstaden avblåstes efter regnväder – vin- och fruktodlarna fortfarande i knipa

Från 2018
Mörka moln är välkomna då de för med sig regn till Kapstaden. Bilden tagen den 31 maj 2018 då en kallfront var på väg mot Kapstaden.
Bildtext Mörka moln är välkomna då de för med sig regn till Kapstaden. Bilden tagen den 31 maj 2018 då en kallfront var på väg mot Kapstaden.
Bild: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Kraftiga regn har minskat på den extrema torkan i Sydafrikas näst största stad Kapstaden som för bara någon månad sedan hotades av ett totalt stopp i den kommunala vattenledningssystemet.

Vädret i området blev bättre redan i april - en höstmånad på södra halvklotet - och det akuta hotet av ett vattenstopp avblåstes.

De vattenrestriktioner som infördes under vattenkrisen i Kapstaden är ändå fortfarande i kraft. Det innebär att den maximala tillåtna vattenmängden per person är 50 liter per dygn, skriver den sydafrikanska nyhetssajten News24.

Vattennivån i dammarna i regionen steg på fredagen till 26,1 procent av den totala kapaciteten. Under motsvarande vecka året innan låg vattennivån på 19,8 procent.

Områdeschefen Rashid Khan vid det sydafrikanska vatten- och sanitetsministeriet säger att det har kommit gott om regn i bergen som Kapstadens dammar får sitt vatten från, men att de totala vattenreserverna är fortfarande på en låg nivå.

- Vi har haft fina regn, men det är fortfarande bara början på regnsäsongen och vi kan inte säga hur resten av vintern kommer att bli, sade Khan till News24. Det är som bäst vinter på södra halvklotet.

Ministeriet har beslutat att vattennivån i Kapstadens dammar måste stiga till 85 procent innan restriktionerna i staden, inklusive för lantbruket, kommer att hävas. Ministeriet kommer att fatta beslut i frågan i september eller tidigt i oktober, säger Khan.

Treårig torka

Vattenkrisen orsakades bland annat av en treårig torka med regnmängder på mellan 50 till 75 procent av det normala. Enligt The Bulletin var torkan en händelse som statistiskt sett inträffar en gång per mer än 300 år.

Andra potentiella orsaker är enligt Wikipedia befolkningstillväxt, otillåten vattenanvändning inom jordbruket och dålig planering och hantering av vattenförsörjningen.

Den akuta krisen fortsätter trots allt för en sektor: jordbruket, skriver Business Live. Vattentillförseln till jordbruket har skurits ned med mellan 60 och 87 procent. Jordbruket är den sektorn som använder mest vatten i regionen.

Jordbrukarna i Västra Kapprovinsen har drabbats av förluster på motsvarande en miljard euro på grund av bristen på vatten, säger Agri Western Cape. Branschorganisationens vd Carl Opperman säger att vin- och citrusodlarna är de värst drabbade.

Hela 50 000 jobb inom jordbrukssektorn är hotade om läget för jordbruket inte förbättras.

Diskussion om artikeln