Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helander i tuffare sällskap än någonsin tidigare – spjuttävlingen i Åbo påminner om en OS-final

Från 2018
Uppdaterad 05.06.2018 06:42.
Oliver Helander kastar
Bildtext Oliver Helanders form testas på allvar i Åbo.
Bild: Lehtikuva

På tisdagen bjuds det på friidrott från den absoluta världstoppen då Paavo Nurmi Games arrangeras i Åbo. Deltagarlistan i herrarnas spjuttävling går inte av för hackor.

Våren och försommaren har fört med sig otroliga spjutbågar där tyskarna har imponerat mest. Johannes Vetter har kastat 92,70, Andreas Hofman 92,06 och Thomas Röhler får nöja sig med en tredje plats i världsrankingen med sin båge på 91,78.

Hela trion finns på plats i Åbo för att delta i Paavo Nurmi Games.

Helander statistikfemma i startfältet

På söndagen kastade esten Magnus Kirt nytt nationsrekord med 88,45. Som god statistikfemma i startlistan hittar vi IF Raseborgs Oliver Helander med 85,46.

Helander är en av tävlingens tre finländare. De övriga är Tero Pitkämäki som kastat 82,64 i år och Lassi Etelätalo som endast mäktat med ett kast på 78,38.

Ett tufft namn saknas i PNG och det är tjecken Jakub Vadlejch. Han kastade ikväll 89,02 på hemmaplan i Prag och med den noteringen är han statistikfyra i världen.

Ak Parviainen har kastat den längsta bågen på finska mark då han vann i Kuortane 1999 med finska rekordet 93,09. Får se om någon av tyskarna kommer i närheten i Åbo. Väderprognosen lovar betydligt kyligare väder än vad vi har blivit vana med och nordlig vind, vilket innebär medvind vid kastplatsen.

Paavo Nurmi Games sänds i TV2 med start klockan 18.50. Leif Lampenius och expertkommentator Mikael Ylöstalo refererar på svenska och Janne Isaksson förser Yle Sportens webbplats med allt och lite till.

Diskussion om artikeln