Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Honga: En fusion är nödvändig för Kaskö

Från 2018
Uppdaterad 04.06.2018 23:17.
Göran Honga står i mörk kavaj i ett galleri i Närpes.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Varken Närpes eller Kaskö är mogna för en fusion i det här skedet. Det anser Göran Honga. Samtidigt är situationen den att Kaskö kommer att få det svårt att klara sig utan en fusion.

På måndagkväll presenterade Göran Honga sin rapport om förutredningen till båda städernas beslutsfattare. Det var ingen munter läsning för Kasköborna, som enligt Honga kommer att få det svårt utan en fusion.

Inte ens en eventuell vård- och landskapsreform hjälper Kaskö.

- Det att social- och hälsovården skulle försvinna till landskapet hjälper inte stadens läge. Det som blir kvar är så smått att det är väldigt svårt att få någon utveckling gjort med de pengarna, konstaterar Honga.

- I en kombinerad stad skulle det finnas helt annorlunda möjligheter.

Huvudgatan i Kaskö.
Bildtext Det ser dystert ut för Kaskö.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

För snäv tidtabell

Nu är första delen av fusionsutredningen avklarad och nu är det upp till politikerna i städerna att fatta beslut om man går vidare med utredningen.

Honga konstaterar att ifall man fattar beslutet att gå vidare med utredningen så ska tidtabellen flyttas framåt.

- Processen borde få mogna över vintern och eventuellt i medlet av nästa år kunde man vara så långt att man skulle ha ett förslag till en servicestruktur och ett förslag till ett fusionsavtal. Först i det skedet ska man bestämma sig för om man vill eller inte vill fusionera sig.

Det vill säga en fusion är inte möjlig just nu men absolut nödvändig för Kaskö så snabbt som möjligt.

- Så är det eller så sanera servicestrukturen markant och vi pratar då om väldigt stora nedskärningar i servicenivån som kan leda igen till en negativ utvecklingsspiral för stadens del.

- Närpes ser på det här mera långsiktigt. De har ingen nytta av en fusion på kort sikt, men man skulle få en större styrka på sikt och också kunna utveckla den blivande staden, strukturen och näringslivet på ett annat sätt.

En allvarlig Minna Nikander står bredvid en leende Hans-Erik Lindqvist.
Bildtext Kaskös stadsdirektör Minna Nikander och Närpes dito Hans-Erik Lindqvist.
Bild: Yle/Juho Teir

Överraskad över det obefintliga samarbetet

Honga stötte på flera olika svårigheter under arbetet med förutredningen. Han var också överraskad över hur dåligt tjänstemännen och politikerna i båda städerna känner varandra och varandras verksamhet.

- Både på språklig och politisk grund så riktar sig Kaskös samarbete åt andra håll förbi Närpes. Det finns inga naturliga processer som för dem närmare varandra för en eventuell fusion.

- Det betyder att man borde starta processer där man börjar se på det här tillsammans och fundera vad det eventuellt kunde bli. Jag sade rakt ut att jag inte tycker att någondera städerna är mogna för en fusion ännu i det här skedet.

Hur smärtfritt skulle en fusion kunna genomföras?

- Rent praktiskt är det inte så svårt, men den här processen måste få ta sin tid och speciellt diskussionen i Kaskö. Så att folk förstår vilka alternativ man har och allt som det kan leda till.

Beslut redan nästa vecka

Redan på tisdag kommer stadsstyrelserna i respektive stad att ta ställning till utredningen. Till Kaskö fullmäktige kommer rapporten i sin tur 14 juni och fyra dagar senare får Närpes fullmäktige fatta ett beslut om hur man går vidare.

- Jag anser ju nog att vi borde fortsätta och se vad det egentligen skulle kunna bli. Vi behöver lära känna varandra bättre, vi känner inte varandra nästan alls. Vi behöver veta lite mera och skapa förtroende för varandra förstås, säger Gun Granlund (SFP), första viceordförande i Närpes fullmäktige.

Gun Granlund med mörkt kort hår och glasögon.
Bildtext Gun Granlund.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Kaskös stadsdirektör Minna Nikander var en aning chockad över vad utredningen visade.

- Det var ju ganska häpnadsväckande information. Kaskös situation är betydligt mörkare än i Närpes. Vad än som händer i fortsättnignen så måste vi dra våra egna slutsatser av det här, göra något år saken och inte bara vänta.

Nikander tror att också beslutsfattarna i Kaskö är villiga att gå vidare med utredningen.

- Ja, säkert går vi vidare med utredningen. Det tror jag nog. Det lönar sig ju i det här skedet att se alla kort som läggs på bordet.

Diskussion om artikeln