Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre matchbollar för effektivt Washington – Erik Haula: "Vår bästa match i hela slutspelet"

Från 2018
Uppdaterad 05.06.2018 08:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Washington en seger från mästerskapet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I NHL:s fjärde finalmatch var det Vegas som radade upp chanserna och Washington som hittade nätmaskorna. Slutsiffrorna skrevs hela 6–2 och Washington tog ledningen med 3–1 i matchserien. På fredagsmorgonen kan Washington i Las Vegas få fira sitt första NHL-mästerskap någonsin.

Det var Vegas Golden Knights och den nykomponerade kedjan James Neal–Erik Haula–Alex Tuch som inledde matchen klart bäst. Redan i sitt första byte var Haula nära att bli matchens första målskytt då pucken via honom träffade stolpen.

I kedjans andra byte spelade Haula snyggt fram James Neal som fick se målet gapa tomt. Pucken träffade ändå stolpen igen.

– Jag trodde att den gick in, sade Washington Capitals-målvakten Braden Holtby.

– Vi måste vara ärliga mot oss själva. Vi hade en del tur, fortsatte Holtby då han analyserade matchen efter slutsignalen.

3–0 i första periodpausen

Trots Vegas starka inledning var det Washington som gjorde matchens första mål. T.J. Oshie lyckades i powerplay efter tio spelade minuter.

Före den första periodpausen hade även Tom Wilson och Devante Smith-Pelly lyckats med målskyttet och utökat hemmaledningen till 3–0.

Haula var belåten med själva insatsen.

– Vi spelade piggt och framför allt starten var strålande, vi var suveräna. Jag träffade stolpen, Neal träffade stolpen och så gör motståndaren ett, två och tre mål. Det var inte direkt det som vi var ute efter, sade finländaren till Yles Tommi Seppälä.

I den andra perioden fortsatte Vegas stolpträffar. Washingtonspelarna fortsatte däremot med att träffa målet och efter 35:23 lyste 4–0 på ljustavlan efter att John Carlson gjort sitt femte slutspelsmål för våren.

Vegas höll på att få kontakt

I den tredje perioden lyckades Vegasspelarna James Neal och Reilly Smith äntligen med att reducera och bortalaget var nära att få kontakt.

Det stod ändå bara 4–2 i en minut. Med 6:21 kvar på klockan utökade Michal Kempny Washingtonledningen till 5–2 och Brett Connolly punkterade på slutet matchen med sitt 6–2-mål.

Räknat i målchanser skapade Vegas klart mer men laget hade svårt med att få hål på Holtby. Samtidigt visade Vegasmålvakten Marc-André Fleury, som före finalserien stått på huvudet, igen mänskliga drag.

Ryska duon dominerar

I Washington spelade Jevgenij Kuznetsov fram till hela fyra mål och utökade sin ledning i slutspelets poängliga till fem poäng. Kuznetsov har gjort 12 + 19 = 31 poäng på 23 matcher mot 14 + 12 = 26 poäng för poängligatvåan Aleksandr Ovetjkin.

Washingtonspelarna firar.
Bildtext Washingtonspelarna firar.
Bild: Mark Goldman/Icon Sportswire/All Over Press

I hemmalaget noterades två spelare för tre poäng: T.J. Oshie för 1 + 2 och Nicklas Bäckström för 0 + 3.

– Vi visste att det var en mycket viktig match för oss. Vi hade faktiskt turen på vår sida då de träffade stolparna. Men vi redde ut det, följde vår plan, utnyttjade våra chanser och fick utdelning, sade Washingtons kapten Ovetjkin till NHL.com.

"Bästa matchen"

Efter 44 säsonger i NHL är Washington bara en seger från sin första Stanley Cup. Laget har tre matchbollar, den första i Las Vegas natten till fredag finsk tid.

Vegas blickar framåt.

– Vi har en stark tro i vårt omklädningsrum. Nu måste vi bara vinna hemma, kosta vad det kosta vill. Vi måste tillbaka till Washington, sade Haula.

– Den här matchen var vår bästa i hela slutspelet, menade finalseriens enda finländare.

Resultat:

Washington – Vegas 6–2
VGK: Erik Haula 0+1=1, +1, 16:13

Washington leder med 3–1 i matcher. Fyra segrar krävs för att vinna mästerskapet.

Bilder från Viasat.