Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump drar tillbaka inbjudan till mästarna i amerikansk fotboll - Philadelphias borgmästare rasar: ”Presidenten är ingen patriot, utan sjukligt egoistisk”

Från 2018
Uppdaterad 05.06.2018 09:54.
Trump  talade inför entusiastiska anhängare i Nashville, Tennessee på tisdag kväll.
Bild: EPA-EFE/RICK MUSACCHIO

Philadelphia Eagles är regerande mästare i NFL-ligan i amerikansk fotboll. Nu drar presidenten tillbaka sin inbjudan till laget, mindre än ett dygn före ceremonin i Vita huset ska gå av stapeln.

Det hör till traditionerna att mästarna i de amerikanska proffsligorna samt andra idrottare bjuds in till Vita huset för att fira med presidenten.

Trump meddelade att orsaken till att lagets inbjudan dras in är att spelare protesterat mot polisvåld och rasism genom att knäböja under den amerikanska nationalsången.

Vita huset meddelade om beslutet genom ett utlåtande. Trump skrev:

De motsätter sig sin president eftersom han kräver att de med stolthet står under nationalsången, med handen på hjärtat, för att hedra männen och kvinnorna i vår militär

― USA:s president Donald Trump

– Eagles önskade skicka en mindre delegation, men de 1 000 fans som kommer att närvara förtjänar något bättre, meddelar presidenten.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP skulle över hälften av de 53 spelarna ha valt skippat besöket.

– Bara en liten del av spelarna planerade att delta så vi ställde in det hela, meddelade Trump på Twitter.

I stället för den traditionella ceremonin med Super Bowl-vinnarna kommer evenemanget nu att bestå av uppträdanden av bland annat marinkårens musikkår och arméns kör.

Trump lovade en mer fosterländsk framtoning på evenemanget.

Kulturkrig och sport

Donald Trump har flera gånger satt sin sked i soppan kring protesterna – som blivit något av en symbol för det kulturkrig som präglar amerikansk offentlig debatt. Det gäller även andra i Trump-administrationen.

Vicepresidenten Mike Pence lämnade en match mellan Indianapolis Colts och San Francisco 49ers då spelare knäböjde i protest mot polisvåld och rasism.

– Jag kommer inte att upphöja ett evenemang som vanärar våra soldater, vår flagga och vår nationalsång, skrev Pence på Twitter då efter att ha lämnat matchen.

Ingen av spelarna i Super Bowl-vinnarlaget Philadelphia Eagles knäböjde under nationalsången under säsongen 2017.

Knästående spelare
Bildtext Spelare i Miami Dolphins knäböjer i protest.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Traditionen bjuder att mästarna inom de amerikanska proffsligorna bjuds in till Vita huset för att uppmärksammas av presidenten. Amerikansk fotboll är den populäraste idrottsgrenen i USA och därför intresserar också ceremonin.

Borgmästaren i Eagles hemstad Philadelphia, Jim Kenney, var rasande efter Trumps uttalande.

– Jag är stolt över spelarnas agerande både på planen och utanför. Spelarna representerar mångfalden i vår nation – en nation som där vi får uttrycka våra åsikter, skrev Kenney.

Att dra tillbaka inbjudan till Vita huset bevisar att presidenten inte är någon sann patriot, utan en skör, sjuklig egoist som är besatt av publiksiffror och inte vill ordna en fest som ingen vill delta i

― Jim Kenney, Philadelphias borgmästare

Kenney tillade att stadshuset i Philadelphia är alltid tillgängligt för att fira segrarna.

”Så många lögner”

Spelarna i årets Super Bowl-mästartrupp har också kommenterat presidentens plötsliga utspel.

Eagles-spelaren Malcolm Jenkins meddelade förra veckan att han inte vill delta i evenemanget i Vita huset eftersom han inte ville utgöra en del av ett mediespektakel.

– Jag vill inte användas som en spelpjäs, sa Jenkins.

Torrey Smith, som lämnat Philadelphia för spel i Carolina Panthers, svarade på den indragna inbjudan med en rad tweets.

– Så många lögner. Det var inte många som skulle gå. (till Vita huset red. anm).

– Ingen tackade nej för att Trump kräver att spelare står då nationalsången spelas. Presidenten fortsätter med att sprida den falska berättelsen om att spelarna är mot militären, skrev Smith.

Protester bötfälls

Protesterna inleddes av San Francisco-spelaren Colin Kaepernick för två år sedan. Sedan dess har det förekommit knäböjningsprotester i samband med matcher i NFL-ligan.

Nyligen infördes en regel i NFL som innebär att spelare som protesterar genom att knäböja bötfälls. Det var klubbägarna som röstade fram den nya regeln, trots motstånd från bland annat spelarfacket.

Colin Kaepernick
Bildtext Colin Kaepernick (i mitten) inledde knäböjprotesterna mot polisvåld i USA.

Warriors besökte museum i stället för presidenten

I februari beslöt basketmästarna i NBA-ligan, Golden State Warriors, att inte delta i en ceremoni i Vita huset. Även det väckte uppståndelse.

Warriors prioriterade i stället ett besök till museet för afro-amerikansk historia och kultur.

Det är inte enbart under Trumps tid i Vita huset som idrottare vägrat delta i festligheterna i Washington.

En av de främsta spelarna i amerikansk fotboll genom tiderna, New England Patriots quarterback Tom Brady, deltog inte i ceremonin för att hedra Patriots seger då Barack Obama var president.

Källor: AP, Reuters, CNN, Rolling Stone

Diskussion om artikeln