Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny rapport: Återvinning betydligt effektivare vapen mot klimatförändring än man tidigare trott

Från 2018
Uppdaterad 05.06.2018 10:24.
Vanhoja autonrenkaita, joita käytetään Kehä ykkösen meluvallien rakentamisessa, 6.9.2016.
Bild: Eila Haikarainen/Yle.

Återvinning tacklar utsläpp och klimatförändring betydligt bättre än man tidigare trott, visar en rapport som publiceras idag. Att ersätta nytt material med använt är en del av lösningen som heter cirkulär ekonomi, som måste utvecklas för att vi inte ska förlora kampen mot klimatuppvärmningen.

Enligt rapporten, finansierad av klimatfonden European Climate Foundation och Finlands självständighets jubileumsfond Sitra, kan koldioxidutsläppen från den tunga industrin inom EU till och med halveras fram till år 2050. Det här sker genom så kallad cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi går till exempel ut på effektivare återvinning av material, minskande av svinn och förlängning av produkters livslängd.

Främst handlar det om att komma åt utsläppen för fyra material: plast, stål, aluminium och betong. De här materialen står för tre fjärdedelar av utsläppen inom industrin.

Enligt rapporten kunde utsläppen för de här materialen minskas med fyra gigaton per år – vilket skulle innebära, att hela EU:s årliga utsläpp skulle gå ner med åtta procent. Åtta procent av koldioxidutsläppen motsvarar fem gånger hela Finlands årliga utsläpp.

Inte ens förnybar energi tar oss till klimatmålen

Klimatrapporten uppger att cirkulär ekonomi en avgörande roll, om vi vill stoppa jordklotets uppvärmning vid 2 grader och nå målen för klimatavtalet i Paris. Den uppges också vara nyckeln för en utsläppsfri, men konkurrenskraftig industri för EU.

Utredningen granskar för första gången hur ändrade vanor inom materialindustrin påverkar minskningen av utsläpp.

Tidigare har man sökt lösningar främst genom bättre energieffektivitet och ökad användning av förnybar energi. Men inte ens genom att producera allt industrimaterial med utsläppsfri energi kommer att ta oss till klimatmålen, enligt rapporten.

Överraskande resultat

Jubileumsfonden Sitra har själv överraskats av resultaten.

Enligt fonden har materialens klimateffekter varit kända sedan tidigare, men man har inte insett att de har en så stor betydelse för totalutsläppen. Rapporten varnar att om vi inte lyckas tygla de ökande utsläppen för materialproduktion, riskerar vi att förlora kampen mot klimatuppvärmningen.

Utsläppen orsakas främst av att tillverkningen av industrimaterial kräver enorma mängder energi. Kol är en central råvara för produktionen av stål, cement och aluminium. Därtill ökas utsläppen av materialens användning och förstöring.

Enligt Sitra är resultaten är så betydande, att Finland och EU inte kan ignorera dem.

Centralt att sätta material i kretslopp

Rapporten kommer ändå fram till att det är centralt att sluta bryta nya råvaror för att tillverka plast, stål, aluminium och betong, och i stället skapa ett system där material sätts i ett kretslopp och avfallet blir råvara.

Cirkulär ekonomi hör ihop med övergången till ett koldioxidsnålt samhälle, där konsumtion snarare baserar sig på användning av tjänster än på ägande, och där det blir allt vanligare att dela, hyra ut och återvinna sina ägodelar.

- Nu krävs insatser för att sporra utvecklingen av cirkulär ekonomi, genom att bland annat skatter och prissättning av kol, kommenterar Mari Pantsar, som leder Sitras forskning inom kolneutral cirkulär ekonomi i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln