Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyttisodlare: Mina jordgubbsplantor har inte mått så här dåligt på över 30 år

Från 2018
Jordgubbar som mognar i växthus
Bildtext Så här borde jordgubbsplantorna se ut just nu. De här bären mognar i ett växthus.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Rune Drockila som odlar jordgubbar i Pyttis förutspår att det blir brist på bär i år. Därför lönar det sig att vara ute i god tid om man vill fylla frysen till vintern.

Rune Drockila och hans fru Tuula odlar jordgubbar i Kvarnby i Pyttis för den 34:e sommaren i rad. De odlar frilandsjordgubbar på tre, fyra hektar.

Då Drockila blickar ut över raderna med jordgubbsplantor är han inte riktigt nöjd med det han ser.

– Plantorna mår väldigt illa egentligen. Under min tid har våra fält inte varit i så dåligt skick som de är nu, säger Drockila.

Odlaren Rune Drockila
Bildtext Rune Drockila.

Orsaken är den regnrika hösten som efterföljdes av en ganska hård vinter. Drockila säger att parets flacka åkrar som finns på gammal sjöbotten blev alldeles för våta till vintern.

Rotsystemet drabbades av syrebrist, vilket syntes på våren.

– Sedan har det inte alls blivit bättre av den här väldigt torra och varma försommaren. Rotsystemet har inte en chans att ge plantorna tillräckligt med näring i det här vädret som vi nu har haft.

Nu behövs regn

Rune Drockila är glad över att vädret verkar bli svalare den här veckan, men nu hoppas han på regn.

Fastän han har ett bevattningssystem i alla jordgubbsrader skulle också bladen behöva fukt. Det är alltid bra om det kommer vatten uppifrån.

Vattnet räcker till för bevattningen trots att de gångna veckorna har varit regnfria, säger Drockila.

– Det är inte särskilt mycket som går till spillo eftersom vattnet går direkt till rotsystemet via droppslangar, men vi måste också vattna med tanke på frostbekämpningen. Där kan det snart bli brist om det inte regnar.

Jordgubbsåker som mår dåligt
Bildtext Rune Drockila säger att plantorna aldrig har varit i så dåligt skick som i år.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Enligt Rune Drockila blir jordgubbsskörden inte helt förstörd trots att plantorna mår dåligt. Visst kommer det jordgubbar, säger han.

– Men bären orkar inte växa till sig. De blir små, och det betyder i sin tur att det blir få kilogram och lite att sälja. Oftast smakar mindre bär bättre, men för att bären ska sälja ordentligt ska de vara stora och fina nuförtiden.

Jag spår att det blir brist på jordgubbar. Den här säsongen kommer att vara kort

― Rune Drockila

Skörden blir alltså troligtvis dålig.

– Det är tråkigt att säga men den blir dålig för oss. Jag tror inte att vi alls kan svara på efterfrågan på bär för vår del.

Drockila säger att han har talat med kolleger, som säger att det är illa på andra ställen också.

De som odlar jordgubbar på moränsluttningar har en lite bättre situation eftersom de inte har haft samma problem med att höstens regnvatten blev och stå på åkrarna under vintern.

Köp i god tid om du vill frysa ner bär

Rune Drockila hoppas att priset på jordgubbar inte sjunker särskilt mycket.

– Jag spår att det blir brist på jordgubbar. Den här säsongen kommer att vara kort – om en månad är bara ”skrapuna” (resterna, redaktionell anmärkning) kvar.

När ska man då slå till om man vill frysa ner jordgubbar till vintern? Genast efter midsommar, säger Drockila.

– Plantorna är fulla med kartar redan och ett par veckor efter det är skördetiden förbi. Vill folk frysa ner sina bär så ska de vara tidigt ute i år.

Jordgubbar som mognar på åker
Bildtext Om en månad är jordgubbssäsongen förbi.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Drockila och många andra jordgubbsodlare har också planterat nya plantor för i år. De kan ge skörd senare i sommar, men inte särskilt mycket.

– Skörden kan bli bättre om vädret kastar om helt och fortsätter som det är nu, alltså lite svalare. Men det lovas varmare väder snart igen, så skörden blir nog tidig.

5.6.2018: Rune Drockila i Pyttis väntar en dålig jordgubbsskörd och podcasten Mysteriet Irma

Programmet är inte längre tillgängligt