Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fler aborter bland unga i Lovisa än i resten av landet - hälsovårdare: "Ofta får jag höra att man inte kan bli gravid första gången"

Från 2018
kondom
Bildtext Gratis preventivmedel kanske också i Lovisa från och med nästa år
Bild: Ludovic Di Orio

Mängden aborter håller på att minska i medeltal, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. I Lovisa är det tvärtom.

Camilla Jordman, som är skolhälsovårdare i Lovisa, kände inte till vad abortstatistiken visar innan Yle Östnyland ringer upp henne.

- Jag visste inte att situationen var den här. Något måste man ju börja göra.

Enligt henne har många ungdomar ännu i dagens läge felaktig information om hur man egentligen kan bli gravid och hur lätt könssjukdomar kan smitta.

- Ofta får jag höra att man inte kan bli gravid första gången, och så är det ju inte, säger Jordman.

Vad är det man egentligen lär sig på hälsokunskapslektionerna i skolan då?

- Flickor och pojkar i högstadieåldern utvecklas i så olika takt att det inte alltid går att diskutera utan att någon av pojkarna börjar fnissa medan flickorna tar saken mer moget. Som lärare kan det vara en ganska stor utmaning att undervisa i en sådan klass, säger Jordman.

Det skulle kanske vara dags att starta ett nytt kapitel i hälsokunskapsläran

― Camilla Jordman, hälsovårdare

Hon berättar också hon för några år sedan kunde delta som expert på hälsokunskapslektioner i skolorna.

- Det fungerade bra och något motsvarande skulle kunna vara bra att börja med igen. Det skulle kanske dags att starta ett nytt kapitel i hälsokunskapsläran, säger Jordman.

Gratis preventivmedel ett steg mot förbättring

I en fullmäktigemotion föreslås att Lovisa stad ordnar ett försök med att erbjuda avgiftsfria preventivmedel för unga under 25 år.

Försöket skulle pågå ett år. Sedan skulle man följa upp hur försöket har inverkat på de ungas hälsa och välmående.

- Det är lite dagens melodi att kommunerna ska erbjuda gratis preventivmedel för unga, säger Jaana Iivonen som är servicechef på Lovisa stad.

Tanken med försöket är inte enbart att dela ut gratis preventivmedel åt alla under 25 år. Det handlar också om att ge dem rådgivning eftersom det verkar råda en viss okunskap bland ungdomarna i Lovisa, enligt Iivonen.

Preventivmedel.
Bildtext Det viktigaste är att hitta ett preventivmedel som passar just den personen och baserar sig på behov och livssituation
Bild: Yle/Antti Kolppo

Motionen undertecknades av många fullmäktigeledamöter och det ser lovande ut. Men för att förslaget ska få grönt ljus krävs finansiering.

Att erbjuda gratis preventivmedel utan begränsningar åt unga under 25 år i Lovisa beräknas kosta cirka 50 000 euro.

- Många preventivmedel är långvariga och ger en inbesparning under en längre tid. Till exempel spiralen kostar cirka 170 euro men håller tre år, säger Iivonen.

Diskussion om artikeln