Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den nya taxilagen bäddar för Ubers och Taxifys återkomst: "Vi kan ha flygande bilar om tio år"

Från 2018
Joel Järvinen, landschef för Uber i Finland och Sverige
Bildtext Joel Järvinen, landschef för Uber i Finland och Sverige, tror att Uber kommer frodas under de nya förhållandena i Finland. Han välkomnar också den nya taxilagens effekt på konkurrensen, som han tror bara kan göra saker bättre.
Bild: Yle/Simon Karlsson

Världens största taxiföretag ska utmana det etablerade skrået, och nu, i och med den nya taxilagen, på samma villkor som alla andra. Men räcker de nya kvalitetskraven för att erövra hela landet? Och finns det något sådant som för mycket konkurrens?

Joel Järvinen är en nöjd man. På medieträffen i Ubers nya hjälpcenter för chaufförer på Norra Järnvägsgatan i Helsingfors osar såväl Järvinen, landschef för företaget i både Finland och Sverige, som kollegerna av optimism; det ligger en aura av ödmjuk revanschlust i luften.

Senast Uber verkade i landet slutade det med att företagets verksamhet konstaterades vara olaglig, och myndigheterna började kräva taxilov år 2015. Polisen började jaga Uberförare med razzior och angivningsuppmaningar och flera av förarna dömdes till tusentals euro i böter. Det ledde i sin tur att Uber, och konkurrenter som Taxify, upphörde med sin verksamhet i Finland.

Men nu ändras taxilagen och det innebär att dessa tjänster kan återvända. Vad är nytt, är den självklara första frågan.

- Det som för första gången kommer till Finland är ett hjälpcenter, Uber Kipinä, där personer som vill bli Uberchaufförer kan få information och hjälp med att söka de lov som behövs för att köra taxi, berättar Järvinen.

Tjänsten kommer att börja i huvudstadsregionen och senare eventuellt söka sig till andra ställen.

Andra storstäder intresserar såklart oss också men vi börjar nu i Helsingfors

- Andra storstäder intresserar såklart oss också men vi börjar nu i Helsingfors och ser sedan hur vi utvidgar. Om man går in på appen i en stad där det inte finns Uber kommer det att stå på skärmen, förklarar Järvinen.

Samma startlinje som alla andra

Uber har fått kritik för flera saker i flera länder sedan tjänsten lanserades i San Francisco 2011. Kan vem som helst vara en professionell chaufför? Hur garanteras kundernas säkerhet (flera gånger har Uberchaufförer begått brott, som i Washington för bara några dagar sedan, där en förare mördade sin passagerare)?

Eftersom Uber nu kommer vara en taxitjänst som alla andra, ligger det på Trafiksäkerhetsverket Trafis bord att granska förarna. Samma regler gäller för alla taxibilar, oavsett om det finns en gul lampa på taket.

- Vi agerar på sätt och vis plattform. Vi erbjuder vår app som ett sätt att sammanföra förare och kunder, vi redovisar till och ser till att förarna och fordon registreras hos Trafi, och vi hjälper dem med att ansöka om de lov som behövs, säger Järvinen.

- De som kör för oss är ändå egenföretagare, det är inte vi som är arbetsgivare. De måste bara registrera sig via oss.

Många fördelar, oklara nackdelar

Ubers del av kakan är 20 procent av priset. Enligt Järvinen är det ingen dålig deal för chauffören: kör du för Uber får du ta del av förmånligare försäkringar, företagstjänster, bränsle och service.

Och det verkar nappa. Förarutbildningarna har varit nästan slutsålda och de aspirerande förare Svenska Yle talar med är lyriska.

- Det bästa är att jag får köra när jag vill, säger Jalo Makkonen, pensionär som tidigare kört taxi i 10 år.

- Det enda man måste göra är att uppfylla de krav som myndigheterna har ställt.

Också Timo Liespuu är tidigare taxichaufför och också han är av den åsikten att friheten Uber erbjuder är ett stort plus. Trots att Trafi ställer krav på fordon och förare tycker han ändå att han nu inte behöver uppfylla vissa sociala förväntningar på hur en taxi ska se ut.

- En av de saker jag ser väldigt positivt på är att jag kan använda min egen bil. I stället för att jag tvingas ha en sprillans ny Mercedes kan jag ta min lilla Fiat och köra med den, säger Liespuu.

Det skapas snabbt en känsla av reklamsnack då de blivande förarna försöker övertyga mig om att Uber är bäst. Superlativen haglar, men samtidigt är det lätt att se varför just de här farbröderna sökt sig till tjänsten.

Jalo Makkonen, aspirerande Uberkusk
Bildtext Jalo Makkonen.
Bild: Yle/Simon Karlsson

- Eftersom jag är pensionär kan jag köra då jag behöver pengar. Och då min dotter snart ska gifta sig så tänker jag försöka hjälpa till på det här viset, berättar Jalo Makkonen.

Just pensionärer som kört taxi har tidigare sagt att de inte nödvändigtvis orkar fortsätta köra då konkurrensen tätnar i samband med att den nya lagen träder i kraft. Men i Uber, och liknande tjänster, har de hittat en inkomstkälla där de är sin egen chef.

En annan grupp som förväntas börja köra Uber är arbetslösa invandrare som har svårt att få ett annat jobb. Sammanlagt förväntas antalet nya taxibilar i huvudstadsregionen öka med det dubbla, men hur stor Ubers andel är av den siffran vågar Joel Järvinen inte säga.

- Det går inte att avgöra hur många förare vi har i juli eller efter ett halvår. Vi får se hur intresset utvecklas men åtminstone har vi hela tiden folk som hör av sig, säger Järvinen.

Ubers applikation i en smarttelefon
Bildtext Ubers app i mobilen.
Bild: Yle

Självkörande, flygande bilar?

I Nordamerika testas sedan ifjol självkörande bilar i Ubers namn. Testerna har lett till ett par dödsfall, följt av kritik mot testerna. Fordonsleverantören Volvo sade i dagarna att ansvaret ska ligga hos tillverkaren. Oavsett hela den debatten lär självkörande bilar bli ett faktum då 5G-nätverken är norm.

På frågan om när självkörande Ubers kan komma till Finland får jag ett överraskande svar från Joel Järvinen.

- Det är lite tidigt att säga när självkörande bilar kommer hit. Vi som teknologiföretag testar oss fram och vill såklart ha dem på marknaden. Men vi har också talat om en flygande bil, som vi kan få kanske på tjugotalet, alltså under de kommande tio åren.

Sade du tio åren?

- Jo. Det är helt möjligt.

Också Uberdödaren kommer

Om Ubers svaghet har varit oro för bristande säkerhet och brist på kvalitet hos fordonen, har styrkan varit tillgängligheten och ett billigare pris. Företaget kör med en dynamisk prissättning som uppdateras i realtid och förändras efter utbud, efterfrågan och andra klassiska marknadsprinciper.

I Sverige har priset för en normal resa med Uber legat 30 till 40 procent under medeltaxan

- Vi jobbar ännu med taxorna men jag kan säga som så att i Sverige har priset för en normal resa legat på 30 till 40 procent under medelpriset för en vanlig taxi, säger Järvinen.

Det finns alltså inga garantier för ett lägre pris än medeltalet.

Frågan är om det ens är ett vapen Uber kan slå med nu då de måste följa samma regler som alla andra. De traditionella taxiföretagen har redan tidigare börjat gardera sig mot just Uber, och närmaste konkurrenten Taxify, genom att erbjuda fasta priser vid beställning och genom att slopa förarnas jourering.

Taxiförare har uttryckt skepsis inför de utlovade lägre priserna. I Helsingfors, som förväntas påverkas mest av de nya reglerna, tror en företagare att det kommer bli "vilda västern".

Villigs estniska vidunder söker förare

Och kan ett Uber under Trafis vakande öga tävla med estniska Taxify, som tagit världen med storm, attraherat investeringar på 151 miljoner euro inklusive en kakbit från biljätten Daimler, och kallats Uberdödaren i vissa länder?

- Vi vill göra taxin till ett riktigt alternativ till personbilen. När Uber senast var i Finland var de populära tack vare sina låga priser, sade Taxifys vd Martin Villig till Talouselämä i maj.

Orsaken till att Villigs företag kallats för Uberdödaren är att de erbjuder bättre villkor för sina förare. Där Uber tar mellan 20 och 40 procent av inkomsterna beroende på landet, tar Taxify endast 15 procent.

Det här har lett till att Taxify dominerar marknaden i Afrika och Centralamerika och enligt företaget själv är Europas största taxiapp.

Trafi firar söndag den 1:a

Det har varit oklart i vilken mån Taxify kommer till Finland i juli men sedan maj har man sökt förare. Också Taxify inleder verksamheten i Helsingfors men har planer på att utvidga relativt snabbt.

Taxify, Uber och alla andra som vill bli taxiföretagare kan från och med juli ansöka om lov för sig själva och sin bil och sedan bara börja köra. Men den 1 juli blir det inte, det har Trafi meddelat.

Den 1 juli är en söndag och Trafi har sagt att inga ansökningar processas då. Om vi har riktigt tur kan helsingforsarna se de första Uberförarna redan måndagen den 2 juli, säger Joel Järvinen.

Diskussion om artikeln