Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krögare om kampen om båtfolk och sommargäster: ”Konkurrensen gör oss bättre”

Från 2018
Uppdaterad 11.06.2018 15:50.
fem personer äter lunch på uteservering
Bildtext Lisbet Kroksjö, Niklas Herzböle, Mikael West, Virpi Hautamäki och Viktor Rosenberg är stamgäster på sommarrestaurangen Seglis i Vasa.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Sommarvärmen i maj sparkade igång säsongen för sommarrestaurangerna med fart. Krögarna uppger att de har kommit igång upp till en månad tidigare än normalt.

I Vasa har tre sommarrestauranger konkurrerat om kunderna under många års tid. Det finns ytterligare planer på ytterligare tre sommarrestauranger längs med strandpromenaden.

Trots den ökande konkurrensen tror krögarna att kunderna räcker till. Att hitta personal är en större utmaning.

Det är bråda tider på restaurang Seglis, som håller till i Segelföreningens hus på Vasklot i Vasa. Här är upp till 90 procent av de sommaranställda studerande.

man i keps och förkläde
Bildtext Kim Hellman driver också en restaurang året om i Vasa centrum.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Utan dem skulle krögaren Kim Hellman inte klara sig även om det tar tid och energi att lära upp serveringspersonal som inte siktar på en karriär inom restaurangbranschen.

- Det gäller att ta in folk så fort som möjligt så man hinner lära upp dem inför sommaren och lite hoppas på det bästa med personalen varje år, säger han.

Att få tag på kockar är ännu svårare. Det är en skriande brist på framför allt yrkeskunniga kockar. Många hoppar av yrket ganska snart efter första försöket inom branschen.

- Det är ett stressigt arbete med konstiga arbetstider, säger Hellman. Å andra sidan stannar de som får smak för det här ofta hela livet.

"Behovet av mera kapacitet ökar hela tiden"

Bland de tre existerande sommarrestaurangerna finns restaurangbåten Faros. Här håller man som bäst på att avsluta ett nybygge med bar, kök, lager- och sociala utrymmen, samt kundtoaletter på stranden intill fartyget.

man framför båtrestaurang
Bildtext Miki Ekman hoppas på en god sommar.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Restauratören Miki Ekman är övertygad om att satsningen lönar sig trots att konkurrensen ökar hela tiden.

- Vi har kört nu i fem säsonger. Vi sett hur behovet av mera kapacitet har ökat sedan starten. Det är orsaken till att vi vågar satsa, säger han.

Strampen som är den tredje sommarrestaurangen har anor ända från 1868. Den är en av landets äldsta paviljonger.

När Strampen öppnar om våren hålls den öppen ända till nyår.
Robert Ekman, som är restauratör på Strampen, är nöjd över att stränderna i Vasa utvecklas.

Hårdare konkurrens gör att man måste skärpa sig, förnya och förbättra

― Kim Hellman, krögare
man framför färdigdukad restaurang
Bildtext Robert Ekman är restauratör på Strampen.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Robert Ekman välkomnar nya restauranger som lockar mera folk.

- Hårdare konkurrens gör att man måste skärpa sig, förnya och förbättra, säger han. Det gör det bättre för kunderna. Det är bara positivt.

Utbud skapar efterfrågan

Juha Häkkinen som är vd vid Österbottens handelskammare har följt med läget för sommarrestaurangerna.

- Vi har länge väntat att det ska hända något vid stranden och nu har alla vaknat samtidigt, säger han.

Häkkinen tror att det ökande utbudet ökar också efterfrågan. Platser där det finns personer tenderar att dra till sig flera personer.

Vasaborna har märkt att man kan göra något annat än att bara vara ute i skärgården

― Juha Häkkinen, vd Österbottens handelskammare

Den ökande turismen i Vasa är en orsak. Folks förändrade vanor är en annan.

- Vasaborna har märkt att man kan göra något annat än att bara vara ute i skärgården, säger han. Speciellt unga personer vill vara där det händer. Man vet att där är folk och musik. Sådana ställen vill de besöka.

Kort varsel för nya Korpovärdar

Alla har inte haft lika god tid på att förbereda sig för sommarsäsongen som krögarna i Vasa.

Gästhamnen, krogen och hotellet i Korpoström stod plötsligt utan företagare när säsongen skulle köra i gång i våras.

Raine och Pia Kaukainen har fått slita hårt inför säsongöppningen. När de tog över i april var allt lämnat som det hade varit under förra säsongen.

Raine och Pia Kaukiainen står vid en vit blomma på sin terass
Bildtext Raine och Pia Kaukainen har fått slita hårt de senaste två månaderna.
Bild: Maud Stolpe/Yle

De är båda överens om att den stora utmaningen är att uppnå en servicenivå som kunderna vill ha.

- Vi har lagt om hela restaurangsidan i lite annan stil, säger Raine. Sedan har vi städat, fixat och kollat alla andra utrymmen för att få allt att fungera.

Också i Korpoström har det varit en utmaning att hitta personal. Det behövs åtta till tio personer för att få det att gå runt.

- Man måste vara en god lyssnare, säger Pia. Det här är kundservice. Dessutom ska man vara snabb och kunna lite av allting.

Raine och Pia har drivit restaurang förut. Att också driva gästhamn och hotell är nytt.

- Varje kväll när vi lägger oss frågar vi vad vi har gett oss in på, säger Pia. Kan vi det här, kommer vi att klara det här? Sedan konstaterar vi att vi nog kommer att klarar av det.

Varje kväll när vi lägger oss frågar vi vad vi har gett oss in på

― Pia Kaukainen, värdinna

Det finns 69 gästhamnar i Skärgårdshavet och konkurrensen är stor. Pia Kaukainen ser den ändå som enbart positiv.

- Jag tror att vi bara stöder varandra, säger hon. När båtfolket kommer för att utforska de här ställena är det ett plus att det finns mera att välja emellan.

Skärgårdsteatern på böljan den blå igen

Sommaren i Svenskfinland är också späckad med en massa kulturevenemang. Också de konkurrerar om folks uppmärksamhet.

I teaterhögskolans utrymmen i Helsingfors gör sig en grupp unga skådespelare redo för sommarens turné.

Skärgårdsteatern har bjudit invånarna längs sydkusten på en rejäl dos teater varje sommar sedan år 1969.

I år ger teatern Kung Ubu av den franske författaren Alfred Jarry.

I dagens värld har vi också ett etablissemang som kan tåla lite käftsmällar

― Rasmus Slätis, regissör

Rasmus Slätis är regissör. Han ser likheter mellan Jarrys 1896 och 2018.

- Jarry skrev pjäsen som ett knytnävsslag mot etablissemanget. I dagens värld har vi också ett etablissemang som kan tåla lite käftsmällar, säger han.

Astrid Stenberg som Kung Ubu
Bildtext Astrid Stenberg är en av skådespelarna under årets turné
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Skådespelarna kommer från tredje årskursen på Konstuniversitetets Teaterhögskolan.

- Det är stora känslor och det går väldigt snabbt från en känsla till en annan, lite som ett barn, säger skådespelaren Emilia Zilliacus.

Gammal båt med nya krafter

Skärgårdsteaterns fartyg M/S Sälö ligger och väntar på sommarens turné i Hertonäs hamn.

M/S Sälö är ursprungligen en trålare. Hon byggdes i början 1900-talet, men betoniserades på 1930-talet. Hon väger 100 ton och har en marschfart på sju till åtta knop.

Skärgårdsteaterns båt Sälö
Bildtext M/S Sälö har tjänat Skärgårdsteatern under närmare 20 turnéer.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Skärgårdsteatern har haft henne i närmare tjugo års tid.

Skärgårdsteatern står inför ett generationsskifte. Producenten Tom Rejström tar över som styrelseordförande. Det blir bland annat hans uppgift att hitta en fungerande ekonomisk modell för teatern.

- Eldsjälar med Dick Idman i spetsen har hållit igång teatern i över 30 år. Så när en sådan slutar är det jättestora skor att fylla, säger han.

Jag skall se till att båten hålls flytande i minst 50 år till

― Tom Rejström, producent

Skärgårdsteatern måste också förändras i samma takt som teaterfältet, publiken och livsstilen.

Rejström understryker att teatern har gjort en ganska lång båge om man ser till hela idén från när teatern startade till vad den är i dag.

- Det känns bra och är något jag brinner för. Jag skall se till att båten hålls flytande i minst 50 år till, säger Rejström.

Se hela programmet här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Sänds även i Yle Fem måndag 11.6.2018 kl 20.00, samt på tisdag 12.6.2018 kl. 11.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln