Rasmus cykel blev stulen - några veckor senare åkte den förbi honom på gatan
Den varma majmånaden har satt fart på cykeltjuvarna. Varje sommar är det många som blir av med sina tvåhjulingar men ibland kan berättelsen få ett lyckligt slut. Det fick den för Rasmus Kurtén som av en slump fick tag på sin gamla cykel.
För ett par år sedan stod Rasmus Kurtén på gatan och pratade med en kompis då han såg en bekant cykel åka förbi mitt i centrala Helsingfors.
Bara någon vecka tidigare hade hans cykel blivit stulen. Kurtén var helt säker på att det var den som susade förbi.
- Jag hade bytt handtagen på den och de hade en speciell färg. Jag visste genast att den var min.
På cykeln satt en man klädd i läderväst.
- Han såg inte ut som någon jag gärna skulle konfrontera så jag följde efter på avstånd, berättar Kurtén.
Kurtén hade en cykel till låns så han kunde hänga med i jakten.
Han säger att det kändes som om han var med i en film då han med bultande hjärta följde efter mannen på cykeln. Jakten gick ner längs Albertsgatan ända till en matbutik på Petersgatan.
- Väl framme skulle jag ringa polisen men märkte förstås att min telefon inte hade något batteri. Jag fick gå in i butiken och bad om att få låna en telefon av butiksbiträdet, berättar Kurtén.
- Jag förklarade i telefonen vad som hänt och att jag är bombsäker på att cykeln är min, fortsätter han.
Rasmus fick med sig cykeln hem
En patrullerande polisbil råkade vara alldeles runt hörnet och kom snabbt till platsen. Under tiden hade Kurtén följt med hur mannen hade parkerat hans cykel utanför butiken och gått in.
- Då polisen kom pratade jag lite med dem och berättade att jag har kvittot på cykeln kvar där hemma. De tyckte inte jag skulle behöva vara med och konfrontera mannen så jag fick vänta en bit bort, minns Kurtén.
- Mannen berättade för polisen att han hade köpt cykeln för 100 euro på Sandvikens torg. Efter att jag hade cyklat efter kvittot och poliserna kollat upp att jag polisanmält stölden så bedömde de att cykeln är min och jag fick ta med mig den hem, berättar han.
Eftersom Kurtén inte ser det som omöjligt att mannen som hade cyklat på hans cykel faktiskt hade köpt den i god tro, så bestämde han sig för att inte kräva någon vidare utredning.
- Det hade varit ganska magstarkt av honom att stjäla cykeln och sedan cykla med den så nära brottsplatsen, bedömer Kurtén.
Även köparen kan anses skyldig
Enligt överkommisarie Juha Hakola vid Helsingforspolisen handlade Rasmus Kurtén helt rätt.
- Då man ser en stulen cykel har ett brott begåtts och man ska ringa polisen eller det allmänna nödnumret 112.
Hakola säger att det kan vara bra att följa med cykeln så man vet var den är.
- Men det lönar sig inte att själv konfrontera den som hanterar cykeln då man inte vet hur hen kan reagera.
Då man stöter på sin egen cykel på internet, till exempel på en loppmarknad, så ska man enligt Hakola kontakta polisen. Sedan kan man tillsammans med polisen göra upp en plan för att få tillbaka den.
- Till exempel kan man stämma träff för att köpa sin egen cykel och sedan ha med sig polisen, säger Hakola.
Om det visar sig att man har köpt en stulen cykel så har man enligt Hakola ingen rätt till cykeln trots att man betalat för den. Dessutom kan du bli skyldig till häleri om det bedöms att du borde ha insett att cykeln är stulen.
- Om priset varit mycket lågt så kan det anses att köparen borde ha insett att det handlar om stöldgods, förklarar Hakola.
Hakola säger att det är sällan man får tillbaka de pengar man betalat för en stulen cykeln.
För att få tillbaka pengarna skulle det enligt honom krävas att säljaren erkänner sitt brott eller att man gör en mer omfattande utredning.
- Det är ganska ovanligt att köpare orkar gå igenom besväret att få tillbaka pengarna. Säljarna erkänner sällan och de är snabba med att hitta på svepskäl till att de har cykeln, till exempel att de "fått den av en kompis", säger Hakola.
"Du får ta tillbaka din stulna cykel"
Om du ser din stulna cykel på gatan och märker att den är dåligt låst eller kanske till och med helt olåst, så är det fritt fram att plocka med sig den hem.
- Det är inte stöld att ta tillbaka sin egen cykel men du måste vara helt säker på att den verkligen är din, säger Hakola.
- Om din cykel har blivit stulen och sedan sålts vidare så kan det hända att köparen polisanmäler den som förvunnen om du plötsligt tar tillbaka den.
Då kan det vara bra att ha bevis på att den är din, säger Hakola.
Om du polisanmält cykeln kan det ändå vara bra att meddela att du hittat den.
Har du fått din cykel stulen? Har du lyckats få tillbaka den? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!