Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands Röda kors oroat för fler hivsmittor under VM i fotboll: "Problemet är omfattande i Ryssland"

Från 2018
Gränsövergången Raja-Jooseppi.
Bildtext Många kommer att besöka Ryssland i sommar på grund av världsmästerskapen i fotboll
Bild: Yle

Mellan 150 och 200 personer får årligen en hivdiagnos i Finland. Cirka 50 procent av smittorna härstammar från Ryssland.

- Hivsmittorna vid östgränsen har ökat på senaste tid, berättar Saara Aakko som jobbar på Röda Korset i Finland med frågor som gäller hivfrågor och sexuell hälsa

Röda Korset samarbetar med organisationen Hivpoint med att erbjuda anonyma hivtest. Två gånger i året erbjuder de testningsmöjligheter vid gränsstationerna.

- Problemet är omfattande i Ryssland. Jag har läst att hela en procent av befolkningen kan vara hivpositiv i de större ryska städerna, menar Aakko.

Världens största idrottsevenemang kör i gång på andra sidan östgränsen om bara en dryg vecka och Aakko tror att fotbolls-VM kan öka på hivspridningen.

- Det kommer att röra sig mycket personer över östgränsen så det är väldigt viktigt att informera människor, säger Aakko.

Anonymitet viktigt

För att råda bot på problemet är det viktigt att informationsverksamheten är i skick och att det finns möjligheter att testa sig.

Stigmatisering kan upplevas som en större risk på småorter än i storstäder.

- Anonymitet är väldigt viktigt och det är bra om det finns möjligheter att testa sig på olika ställen. Därför är det viktigt att möjligheten att testa sig bide finns till hands både hos den offentliga- och tredje sektorn, tror Aakko.

Det är också av stor betydelse att människor vet hur hiv kan behandlas idag.

- Om man får medicinering i god tid kan man leva ett normalt liv, berättar Aakko.