Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inte Tyskland och Brasilien utan Tibet och Matabeleland – CONIFA:s fotbolls-VM är till för personer utan land och nationer utan erkännande

Från 2018
Tibetanska fans på läktaren
Bildtext Tibets anhängare på läktaren
Bild: EBU

Medan världen laddar upp för VM i fotboll, som inleds om en dryg vecka, spelas ett skuggmästerskap - för nationer, minoriteter och kulturella regioner som inte är medlemmar av internationella fotbollsförbundet FIFA.

Turneringen har hittills bjudit på matcher som Norra Cypern - Tibet och Panjab - Förenta Koreaner i Japan.Trots att tävlingen inte får så mycket uppmärksamhet kan den vara väldigt viktigt för de deltagande gruppernas identitet.

- De nationer som deltar i turneringen har alla en förhoppning om att vara mer rent nationsmässigt än vad de är i dag. För dem har det en jättestor betydelse att få en arena att visa upp sig på och bli bekräftade på, säger Antti Koivukangas från Yle Sporten.

Turneringen spelas i London och ordnas för andra gången. Senast spelade man 2014, också då i samband med officiell VM-fotboll. En tidpunkt som för både bra och dåliga saker med sig.

- Det är logiskt att ordna den i samband med VM, för då kan det rida på intresset. Samtidigt kan det ju hända att det drunknar i marknadskrafterna bakom de officiella tävlingarna, säger
Koivukangas.

Höjdpunkter ur Abchaziens fotbollsmatch mot Tibet - Spela upp på Arenan

Det gör alltså att tävlingen inte riktigt får utrymme i medier, men däremot nog på ort och ställe. Matcherna har placerats ut omkring i London så att lagen spelar där det kan förväntas bo personer från just den regionen. Till exempel har laget från Panjab-regionen i Pakistan och Indien dragit tusentals fans till läktarna.

Inte sannolika FIFA-medlemmar

FIFA har på senaste tiden antagit nya medlemmar som Gibraltar och Kosovo, som inte är erkända länder men som får delta som egna lag. Lagen i den här turneringen har antagligen inte så höga förhoppningar om att få delta i FIFA:s tävlingar under de närmaste åren.

- Jag tror att det är realism som präglar det de sysslar med och att det här är ett sätt att hävda sig. Samtidigt kan man ju komma ihåg att alla nationer har startat någonstans, så om du frågar mig om 40 år kan det vara att vi kan se matchen Tibet - Norra Cypern i gruppspelet i VM, säger Koivukangas.

Diskussion om artikeln