Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skolor och daghem ska bli kvitt dålig inomhusluft – Åbo universitet gör en storsatsning för att lösa problemet

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 11:09.
Tuula Putus.
Bildtext Tuula Putus ansvarar för projektet och har stora förhoppningar för satsningen.
Bild: Yle / Petra Ristola

Satakunta-projektet ska hitta nya sätt att förbättra inneluften i skolor, daghem och andra offentliga byggnader. Professor Tuula Putus hoppas på att kommunerna tar sig an de konkreta lösningarna som projektet ska komma fram till.

Byggnaderna ska vara i skick och människorna friska. Det är målsättningen för det nya Satakunta-projektet som startades för en månad sedan.

Tuula Putus, professor i yrkeshälsovård och miljömedicin, har stora förväntningar för projektet.

– Vi försöker få fram de bästa sätten att renovera fuktskadade byggnader och bygga bättre för att främja hälsan.

Intresset för projektet har varit stort från kommunernas sida. Putus, som ansvarar för Satakunta-projektet, säger att det är på tiden att göra en storsatsning för att lösa problemen med inneluft,

– Renoveringsskulderna växer exponentiellt. Skadorna blir enorma om vi inte gör något åt saken nu. För kommunerna är det en investering i framtiden då man på en gång renoverar byggnaderna på rätt sätt.

Stort intresse för bättre inneluft

I projektet görs interventioner i byggnader med dålig inneluft, varefter hälsoeffekterna studeras under fem till tio års tid.

Satakunta-projektet har bjudit in hundra kommuner från olika delar av Finland och en femtedel av platserna har redan farit.

Varje kommun får själv välja hur de deltar i projektet. I stället för att delta i mer omfattande renoveringar av byggnader kan de till exempel bara beställa enkäter eller dammprov.

– Åtgärderna skräddarsys till kommunens behov. Till exempel Kolari kommun kommer att beställa elevenkäter för att ta reda på i fall stockar är ett hälsosamt material att bygga skolor av.

Åbo universitet står bakom storsatsningen som är ett tvärvetenskapligt projekt.

Utöver den biologiska, biokemiska och kliniska fakulteten vid Åbo universitet samarbetar de också med Åbo Akademi, yrkeshögskolorna i Åbo och Uppsala universitet samt med de andra nordiska länderna och Estland.

Laboratoriet ute på fältet

Projektet har en egen husbil "Trossi" som är ett rörligt laboratorium. Trossi ska tillsammans med forskare åka ut på fältet för att ta prov på byggnader och undersöker patienter som drabbats av inneluftsproblem.

Utöver olika prov samlas material in via hälsoenkäter.

Husbilen Trossi.
Bildtext Husbilen Trossi är ett laboratorium som tar forskningen dit var den behövs.
Bild: Yle / Petra Ristola

Putus önskar att projektet resulterar i bättre framtid för barn och unga.

– Barnens hälsa är viktigare än byggnaderna. Bättre renoveringar innebär bättre utrymmen och bättre hälsa för våra barn och unga.

Osäkert om tio år räcker för att praktiskt lösa inneluftsproblemen

– Lösningarna finns redan eftersom man har forskat i inneluftsproblemen i över trettio års tid. Men nu gäller det att få kommunerna att ta dem i bruk i praktiken genom utbildning och bättre information.

När projektet är avslutat hoppas Putus på att de lösningarna, som projektet har kommit fram till, sprider till hela Finland och också till andra länder.

– Fuktiga byggnader och mögelproblem är internationell frågor och det finns flera länder runtom världen som är intresserade av att se vilka lösningar vi i Finland kommer fram till.

Satakunta-projektet är en del av statsrådets Terveet tilat 2028-projekt.

Heini Ruohonen

Diskussion om artikeln