Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första amerikanska damsingelfinalisten i Franska öppna på 17 år som inte heter Williams

Från 2018
Sloane Stephens är klar för semifinal i Paris.
Bildtext Sloane Stephens är klar för semifinal i Paris.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Amerikanskorna Sloane Stephens och Madison Keys är klara för semifinal i damsingel i Franska öppna i tennis. I och med att de möter varandra i semifinal är det klart att USA får en spelare i damfinalen. En spelare som inte heter Williams i efternamn. Senast det hände var 2001.

Amerikansk tennis har de senaste decennierna långt handlat om systrarna Serena och Venus Williams. I Franska öppna har lillasystern Serena vunnit tre gånger och blivit tvåa en gång. Storasystern Venus har aldrig vunnit i Paris men som bäst spelat final 2002.

I år är ingendera med i semifinal, men USA representeras ändå av två spelare bland de fyra bästa; 10-seedade Sloane Stephens och 13-seedade Madison Keys.

Stephens kirrade semifinalplatsen genom att besegra Rysslands 14-seedade Daria Kasatkina med klara 6–3, 6–1. Keys vann för sin del över Kazakstans oseedade Julia Putintjeva med 7–5, 6–4. Ingen av de fyra damerna hade tidigare nått semifinal i Franska öppna.

Första finalen på spel

I Grand Slam-sammanhang har 25-åriga Stephens nått bäst framgång i US Open, där hon vann i fjol. Årets semifinal (minst) är hennes bästa resultat i Franska öppna.

Också för den 23-åriga Keys är årets semifinal (minst) hennes bästa resultat på Roland Garros. Tills vidare har hon inga segrar vad Grand Slam-turneringar beträffar, som bäst har hon varit i final – i fjol i US Open. Med Stephens som segrare.

US Open-finalister anno 2017.
Bildtext US Open-finalister anno 2017.
Bild: � www.splashnews.com/ All Over Press

Damerna har mötts två gånger på WTA-touren och bägge gångerna har Stephens dragit det längre strået.

Tre finalister på övre sidan

På övre sidan av tävlingslottningen spelas kvartsfinalerna på onsdagen. Förstaseedade Simona Halep från Rumänien möter Tysklands 12-seedade Angelique Kerber och 3-seedade spanjorskan Garbine Muguruza möter 28-seedade Maria Sjarapova från Ryssland.

På pappret är övre sidan klart hårdare i och med att två av de fyra spelarna (Sjarapova och Muguruza) har vunnit på Rolland Garros medan en tredje (Halep) nått final.

Den senaste amerikanska icke-Williams som finalspelat i Franska öppna var Jennifer Capriati som vann mästerskapet 2001.