Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Sjukt bra” känsla för Camilla Richardsson – idollotsen Keskisalo ger draghjälp på träning

Från 2018
Uppdaterad 05.06.2018 22:53.
Camilla Richardsson, Lapinlahti 2017.
Bildtext Camilla Richardsson har en lyckad träningssäsong bakom sig.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Nu bärgas skörden av tre år av lyckad träning för Camilla Richardsson. Våren har kantats av rekordform och ett samarbete med nya tränaren Jukka Keskisalo, som bjudit på nya impulser – och en ny träningskamrat.

Tre lopp på bana – tre personliga rekord. Därtill ett FM-guld i terräng.

Camilla Richardssons vår och tidiga sommar kunde inte ha gått mycket bättre.

På 10000 meter kapade hon en minut från personbästat i USA i april. På 3000 meter hyvlade hon några sekunder i Helsingfors för en dryg vecka sedan och på tisdagskvällen ytterligare åtta till 9.03,84 i Paavo Nurmi Games i Åbo.

– Den här tävlingsfarten är ännu obekväm för mig, jag har ju inte tidigare egentligen sprungit sånt här tempo, så det känns lite obehagligt. Jag vågade inte riktigt lita på att jag faktiskt fixar farten, säger Richardsson till Yle Sporten.

– Lite harmar det då jag var så sakelns nära den där niominutersgränsen, men ändå måste man vara jättejättenöjd. Inte kan man vara annat när man persar med tio sekunder jämfört med förra året. Så jag är nog jättenöjd med var vi är för tillfället.

Tre års träning sipprar ut

Med ”vi” syftar Richardsson på henne och Jukka Keskisalo, som tog över träningsansvaret av Guy Storbacka efter förra säsongen. En säsong, där Vasa IS-löparen inte fullt lyckades pressa ut formen hon hade i kroppen.

I VM i London stannade hon i försöken, precis som i EM 2016 och VM 2015.

– Jag känner att farterna känns helt annorlunda i år och jag känner mig jättestark i löpningen på ett helt annat vis än jag gjorde i fjol.

Vad ligger bakom klivet?

– Huvudsaken är att jag fått träna frisk. Sen är det klart att när du byter tränare får du lite nya impulser och nya grejer. Vi har kanske på ett sätt nu fått fram den grunden vi lagt med Guy. Det är tre års träning som ligger bakom det här klivet som nu äntligen kommer, för jag har nog väntat i ganska många år.

– Jag har känt att jag haft mer kapacitet än vad som kommit ut och nu känns det som om jag faktiskt börjar få ut det på tävlingar. Så jag måste säga att det just nu faktiskt känns sjukt bra, ler 24-åringen.

Keskisalo sparrar

Jukka Keskisalo har även kunnat erbjuda ett nytt träningstillägg. Europamästaren från 2006 är fortfarande i prima skick och bjuder på gott motstånd på träning.

– Det har förstås också gett jättejättemycket. Jag har ju ändå på ett vis sett upp till Jukka när jag var yngre, så det känns häftigt att ha en tränare som kan sparra en till att prestera bra på träningar också.

Richardssons huvudmål för säsongen är EM i Berlin på huvuddistansen 3000 meter hinder. Hon öppnar hindersäsongen nästa vecka och minimimålet är att underskrida EM-gränsen 9.55,00. Personbästat från i fjol är 9.41,73.

– Gränsen borde fara utan större problem. Men den ska ju springas, jag måste ändå ha fötterna på jorden och hålla huvudet kallt, det är bara juni ännu.

– Men man kan nog säkert vänta sig helt trevliga resultat i sommar.

Artikeln uppdaterad med Camilla Richardssons kommentarer klockan 22.45.

Diskussion om artikeln