Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är Sandra Eriksson tillbaka: ”Har varit med om mycket jag inte ens vill prata om”

Från 2018
Sandra Eriksson.
Bildtext Sandra Eriksson tillbaka på löpbanorna.
Bild: Lehtikuva

Jag har verkligen saknat det här, säger Sandra Eriksson efter en lyckad comeback på banan. Efter tre jobbigare år lever EM-hoppet klart – men det kanske inte blir hinder i Berlin.

Äsch, lyder Sandra Erikssons spontana reaktion då hon får höra sin tid på 3000 meter i Paavo Nurmi Games i Åbo.

Detta trots att det verkligen inte var någon bottennotering den i går 29 år fyllda löparen presterade. 8.57,11 är endast ett par sekunder sämre än hennes personliga rekord.

Och då var detta Erikssons första banlopp sedan höstens Sverigekamp. Hela förra året innehöll bara fyra tävlingar, varav ingen på huvuddistansen 3000 meter hinder.

– Jag hade förväntat mig en bättre tid, jag har gjort bra träningar och var ganska säker på att jag skulle springa rekord, men första loppet på säsongen är alltid svårt och det första på två år ännu svårare.

– Men det är förstås framför allt jättejätteroligt att vara tillbaka på banan. Jag såg verkligen fram emot att springa i dag, så jag är väldigt tacksam att jag kan tävla igen.

”Har verkligen saknat det här”

Vägen fram har varit lång. Eriksson sprang finländskt rekord 9.24,70 sommaren 2014. Följande säsong stannade årsbästat på 9.36,90, följande på 9.31,88, medan det inte blev hinderlopp alls i fjol.

– Egentligen började ju allting redan hösten 2015 när min häl började krångla, så det har nu varit tre år väldigt mycket berg-och-dalbana. Jag kan säga att det inte varit lätt. Jag har varit med om mycket jag inte ens vill prata om. Det har varit jobbigt.

Känns det som om du nu är tillbaka på riktigt?

– Jo, nu har jag fått göra en tävling och fast jag inte är helt nöjd, så var det ju inte en pinsamt dålig tid, så nu känns det ändå som om jag är tillbaka, säger Eriksson med ett leende.

– Det känns jättebra att stå här igen, jag har verkligen saknat det här. Att bara få vara i den här miljön är helt fantastiskt.

Efter i träningsschemat

Efter att hälbekymren gett med sig tog en belastningsskada i foten över i vintras och de första ordentliga träningarna gjorde Sandra Eriksson i januari.

– Men det var egentligen först i början av mars jag kände att jag var uppe i riktig träning. Så några månader har det blivit. Lite för få, summerar hon dagsläget träningsmässigt.

Formen räcker till för kortare sträckor, men nu måste Eriksson få kilometrar i kroppen för att orka till exempel ett hinderlopp ända till slut. Hon har tränat bra, men helt enkelt inte tillräckligt.

– Jag måste jobba med grundträning så jag orkar hela säsongen. Jag behöver några veckor med mängd, så tror jag det kan gå riktigt bra mot slutet av säsongen.

Öppnar för 1500 meter i EM

Någon hinderträning har det inte blivit ännu och IK Falken-löparen har inte prickat in säsongens hinderpremiär. Det kan hända att även denna säsong blir en mellansäsong från hinderlöpningen.

– Jag vet inte hur min häl kommer att klara av vattengraven, om jag ens kommer att kunna springa hinder, säger Eriksson.

Men du har ändå EM i Berlin i tankarna?

– Jo absolut, jag räknar med att springa i EM. Om det inte blir hinder så blir det säkert 1500 meter. Min plan är nog att springa i EM.

Diskussion om artikeln